Další ročník soutěže o Nejkrásnější knihu

Další ročník soutěže o Nejkrásnější knihu

Tisk

pama200Památník národního písemnictví a Ministerstvo kultury České republiky vyhlásily 51. ročník soutěže Nejkrásnější české knihy roku. Uzávěrka přihlášek je 15. ledna 2016. Slavnostní vyhlášení výsledků spojené s vernisáží výstavy oceněných publikací proběhne 20. dubna 2016.

 

Oceněné knihy budou poté vystaveny v Památníku národního písemnictví, na veletrhu Svět knihy, na Designbloku, v Moravské galerii v Brně a v Národním technickém muzeu. Ministerstvo kultury ČR, které soutěž spolupořádá, zajišťuje účast v soutěži nejkrásnějších knih světa, mezinárodních veletrzích a výstavách. Do soutěže o prestižní ocenění za současný knižní design jsou každoročně přihlášeny stovky titulů od českých nakladatelů, výjimku představuje pouze kategorie studentských prací, kam přihlášku podávají sami studenti.

pama7

V soutěži o Nejkrásnější české knihy je hodnoceno grafické, ilustrační a polygrafické zpracování knih vydaných v českých nakladatelstvích a vytištěných v českých tiskárnách za poslední kalendářní rok. Ceny NKČR se udělují v následujícíchkategoriích:

odborná literatura

krásná literatura

literatura pro děti a mládež

učebnice pro školy všech stupňů a ostatní didaktické pomůcky

knihy o výtvarném umění

katalogy

bibliofilie a autorské knihy

pama9

 

Soutěž a její historie

Roku 1928 Spolek českých bibliofilů uspořádal poprvé soutěž o krásnou knihu. V roce1959 na ni Český komitét knižní kultury navázal podobnou soutěží. Roku 1965 byla soutěž byla ustavena jako celostátní akce zajišťovaná ústředími české a slovenské knižní kultury a organizovaná Památníkem národního písemnictví (PNP). V roce 1968  PNP poprvé udělil Cenu Arna Sáňky, známého sběratele a bibliofila, určenou posluchačům středních a vysokých škol výtvarného zaměření. Roku 1993 soutěž Nejkrásnější české knihy zahájila činnost v nových politických, ekonomických a kulturních podmínkách. Pořadateli soutěže jsou MK ČR a PNP. V roce 1995 se k pořadatelům soutěže připojil Svaz polygrafických podnikatelů, který uděluje cenu tiskárnám za kvalitní polygrafické zpracování. Vyhlášení výsledků a výstava se konaly v letech 1995–1996 na v rámci veletrhu Svět knihy. Rok 1997 přinesl změnu v zaměření soutěže; pořadatelé rozhodli udělovat ceny MK ČR přímo nakladatelům. Knihy se začaly hodnotit v sedmi kategoriích; ceny se udělují knize, která se umístí na prvním místě v každé kategorii každoročně k 23. dubnu, který je Světovým dnem knihy a autorských práv. Roku 1998 se k pořadatelům se připojilo občanské sdružení TypoDesignClub, které uděluje cenu za vynikající grafickou úpravu. Rok poté se k pořadatelům soutěže připojil SČUG Hollar, který uděluje cenu za nejlepší ilustrační soubor.    

www.pamatniknarodnihopisemnictvi.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nejen na první porevoluční koncert Karla Kryla v Kroměříži vzpomíná Jana Knapková

jana2Není proč se divit, že průvodkyní Expozice Karla Kryla v Kroměříži je právě žena, která organizovala první Karlův koncert v Kroměříži v květnu 1990. Ing. Jana Knapková je nejen sympatická, a navíc muzikální dáma, zná písničkářovu tvorbu, ale t...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Bohatě ilustrovaná kniha nejen pro čínofily

cina200V lednu vyšla pod hlavičkou nakladatelství Universum publikace Čína s podtitulem Ilustrované mýty a legendy, která se čtenářům snaží přiblížit bohatou historii, příběhy a legendy nejlidnatější země světa.

...

Literatura

Tajná večeře s „racčím masem“

tajna vecere 200Znáte takové ty knihy, o ktercýh někdo vypráví a vy si říkáte, jak něco tak šíleného může někdo číst? Tak Tajná večeře od Raphaeal Montese je přesně jedna z nich!

 

...

Divadlo

Pan Polštář sice nezahřeje, ale rozhodně nenudí

polstar200Na policejní vyšetřovnu je dovlečen spisovatel, který si myslí, že důvodem je obsah jeho povídek, ve kterých se pravděpodobně provinil proti hlubokému totalitnímu režimu, a je připraven přiznat cokoliv, jen aby jeho povídky zůstaly nedotčené. Pravda...

Film

Nová animovaná pohádka o psích kamarádech již brzy v českých kinech

haftanan 200Hlavním heslem nové animované pohádky s názvem Haftaňan a tři mušteriéři je „jeden za všechny a všichni za jednoho“! Příběh o lásce, přátelství, psím dobrodružství a odvaze vstoupí do českých kin 17. února.

...