Děsivý pojem „Sonderbehandlung“

Děsivý pojem „Sonderbehandlung“

Tisk

zvlastni zachazeni 200Je to už sedmdesát let od osvobození koncentračního tábora Osvětim. Dlouhá doba na to, abychom o životě za ostnatými dráty věděli mnohé. Opak se ale zdá býti pravdou. Pojďte se seznámit s těmi, kteří přežili běsnění druhé světové války a jsou ochotní o svém osudu hovořit.

 

Jedním z hlavních důvodů, proč se o osudech českých Židů moc nemluví, je, jak uvádí sám autor Adam Drda, že česká společnost vyhlazování Židů v Osvětimi a dalších koncentračních táborech nepovažuje za svou tragédii. Za nejhorší přečin proti českému (respektive proti československému) lidu považují vypálení Lidic a Ležáků. Že v sousedním Polsku ale došlo k největší masové vraždě českých občanů, to už nijak zvlášť nereflektují.


Sonderbehandlung – „zvláštní zacházení“, termín, který použili nacisté pro obyvatele terezínského ghetta, kteří byli převezeni do rodinného tábora, známého pod označením BIIb, v Osvětimi-Březince. Na první pohled by zvláštní zacházení mohlo znít jako nějaká výsada, nicméně opět je opak pravdou. Mnozí z vás jistě vědí, že překlad tohoto spojení do praxe znamenal, že po šestiměsíční karanténní lhůtě budou všichni z takto označeného transportu zabiti v osvětimských plynových komorách.


Přesto, že se k obyvatelům Terezína zprávy o dění v Polsku dostávaly, údaje byly tak děsivé, že je lidé nebrali vážně. Mnoho rodin, které transporty rozdělily, měly domluvené signály v dopisech, aby se dozvěděly, jaká je situace doopravdy. A znovu – terezínští jim neuvěřili a snažili se sami sebe přesvědčit, že je všechno jinak.


Stejně tak zbytek světa byl mystifikován o reálném dění za zdmi koncentračních táborů. Nejvíce po pravdě volalo Dánsko, které se dožadovalo informací o svých občanech. Nepomohla ani návštěva zástupců Červeného kříže, pro kterou byla vystavěna v Terezíně dokonalá potěmkinova vesnice.


Je však historickým faktem, že noc z 8. na 9. března 1944 nepřežilo v Osvětimi kvůli Sonderbehandlung 3 792 lidí. Mezi přeživšími byla jen hrstka – nemocní, dvojčata, která si vybral Mengele ke svým pokusům, nebo malířka Dina Gottliebová-Babbittová, která pro Mengeleho portrétovala Romy.

zvlastni zachazeni


V knize se vzpomíná i na Fredyho Hirsche, jednu z nejvýraznějších postav osvětimského života a člověka, který měl vést odboj proti nacistům právě 8. března, a jehož předčasná smrt je dodnes opředená tajemstvím.


Kniha zachycuje vzpomínky přeživších na veškeré aspekty života v Terezíně a především pak v rodinném táboře BIIb. Jednotlivé kapitoly jsou řazeny chronologicky, a tak máme jasný přehled o zásadních událostech této části osvětimského areálu. Autor využívá převážně citovaných vzpomínek jednotlivých aktérů, což zvyšuje sílu dopadu sdělení. Drda nenechává čtenáře na pochybách, o všem, co se dělo v táborech, mluví přímo a bez okolků.


Knihu kromě fotografií z rodinných alb pamětníků doplňují i další obrazové přílohy Radovana Kodery z cyklu Stopy holocaustu, zachycující zbytky rodinného tábora (které ovšem nejsou doplněny konkrétními popisky).


V českých knihkupectvích se objevila kniha s důležitým obsahem a ještě významnějším sdělením. V dnešní době plné nepokojů je více než na místě si připomenout, že je třeba být za každou cenu ostražitý a nenechat se zastrašovat nesmyslnými rozhodnutími.

Zvláštní zacházení / Rodinný tábor terezínských Židů v Auschwitz II. – Birkenau
Autor: Adam Drda
Žánr: literatura faktu
Nakladatelství: Revolver Revue
Rok vydání: 2014
Počet stran: 256
Hodnocení: 95 %  

( 1 hlas )         
Zdroj foto: www.revolverrevue.cz
www.revolverrevue.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nová deska kapely KOFE-IN je tady!


200rozJan Kunze spolu se svou kapelou jsou opět středem zájmu, jelikož jim vychází po dvou plackách nová deska. K této příležitosti připravili i klip ke skladbě s názvem Moje dobré nebe. O desce, klipu a dalších věcech vám teď poreferuje frontman sám.

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Ne, milé ženy, opravdu NEMUSÍTE!

Nemusis 200Katka je vdaná, a kromě domácnosti manžela se musí starat i o dva puberťáky. Z jejího manželství se vytratily láska a respekt a zůstal jen nekonečný stereotyp. Katce zoufale chybí vášeň, chce být znovu milována, chce zkoušet nové věci a dělat, co ...


Literatura

Není thriller jako thriller

thriller 200Nejspíše bych měla začít omluvou. A to protože jsem si hned při prvním pohledu dovolila tuto knihu hodit do jednoho pytle se všemi ohranými a předvídatelnými příběhy bez napětí a akce. Prosím tedy o odpuštění, jelikož tento skvostný kousek mezi...

Divadlo

Divadlo Metro uvádí brilantní komedii Miluji tě, tak se měj

miluji te200Jen dva herci na jevišti a barvitý příběh ožívá v nové inscenaci, kterou uvádí nedávno zrekonstruované pražské Divadlo Metro. Představení nese název Miluji tě, tak se měj a jeho protagonisté jsou známí a zkušení herci Ljuba Krbová a Adrian Jastrab...

Film

Na co jít na Mezipatrech - osobní tipy ředitele

mezipatraUmělecký ředitel Mezipater Aleš Rumpel dává osobní tipy na filmy, které budou promítány v rámci 13. ročníku filmového festivalu Mezipatra, který začíná ve čtvrtek 8. listopadu v Praze.

...