Výstava Josefa Váchala s názvem Magie hledání

Výstava Josefa Váchala s názvem Magie hledání

Tisk

Vachal 200Výstava je věnována dílu Josefa Váchala (1884-1969) a jeho vztahu k magii a okultismu. Tento autor dosud není doceněn a jeho dílo na této výstavě dostalo prostor pro zviditelnění a pochopení jeho osoby.

 


Josefa Váchala již od dětství provázela  vize démonů, fascinovaly ho pohřby. Toto se vystupňovalo v době dospívání, kdy se doslova uzavřel do sebe. Paradoxně ze strachu ho dostala až studia magie, ezoterických věd a spiritismu. Jako vše má svůj vývoj, tak i autor došel poznání, že ezoterická společnost hlásá vodu a pije víno, a tak se s ní rozešel. Od té doby svým uměleckým projevem zlehčoval  principy hlásačů  ezo věd.


Josef Váchal nepoužíval pravidla magie dogmaticky, ale zcela intuitivně. To je také zachyceno v jeho dílech -  v části s názvem Kruhy, čtverce, trojúhelníky a kříže. Zajímavý je pohled na pokoj alchymisty - mága, kde doplňuje  prostor o dvě věže – Věž strachu a Věž větru.  Na výstavě je možné shlédnout i část nábytku z Portmonea Litomyšl, který vytvořil pro zadavatele Portmana. Výstava obsahuje široký záběr díla – kresby, akvarely, olejomalby, dřevořezby. Zveřejněny jsou i záznamy z jeho deníku. Naprosto originálním a unikátním se stalo jeho písmo, kde každá litera znamená jeden magický znak. Toto písmo použil k vytištění svého literárního díla, např. známý  Krvavý román.

VACHAL


Josef Váchal byl člověk s obrovskou tvořivostí a díky jeho nepokřivitelnosti vytvořil dílo velmi ojedinělé. Krásným důkazem o jeho nadčasovosti je i to, že téměř po 90 letech od počátku jeho tvorby, jsou  témata jeho děl a úvah stále aktuální a vypovídají o stavu společnosti.


Výstava je složena z jednotlivých částí, které se jmenují Horoskop,(Anti)hmota, Plnost, Pracovna, Čáry, Znak (trojúhelník, čtverec, kruh a kříž), Čísla, Písmo, Natura, Aura a Demonomania. Vzhledem k její obsáhlosti doporučuji si na ni vyčlenit více času k dokonalému vychutnání a vstřebání silného zážitku.


Josef Váchal: Magie hledání

výstava potrvá do 4. 1. 2015
Dům U Kamenného zvonu, Staroměstské náměstí 13, Praha 1
út-ne 10:00–20:00

kurátorka výstavy
Marie Rakušanová

vstupné
plné:120 Kč
snížené: 60 Kč

www.ghmp.cz
www.ghmp.cz/josef-vachal-magie-hledani/

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nad všechny poháry a medaile mám raději spokojenost a odezvu publika, říká Marek Meluzín

marek meluzin 200I když má své zaměstnání, tancem žije a nakazil tím už spoustu dalších. Řeč je o Marku Meluzínovi z Kroměříže. Během svého života prošel několika tanečnímu skupinami, aby si nakonec postavil tu svou a jako choreograf ji vedl a formova...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Večerní aukce v Arthouse Hejmánek nabídne Zátiší s černou kytarou Emila Filly, vyvolávat se bude za 6,5 milionu korun

arthouse 200Jeden z nejhezčích obrazů z období 30. let od Emila Filly, Zátiší s černou kytarou z roku 1932, nabídne 8. prosince od 18 hodin večerní aukce v Arthouse Hejtmánek. Dílo se bude vyvolávat za 6,5 milionu korun. Aukce nabídne i vynikající obraz V ...


Literatura

Když pravda vypluje na povrch a chůva se stane hrozbou

Dej si na ni pozor perexSarah Goldmanová chce začít znovu. Za sebou nechává nejen spoustu problémů a nepříjemností, ale především Holly Monroeovou, pohlednou mladou chůvu, kterou si s manželem Danielem najali na hlídání jejich malého...

Divadlo

Nechte se očkovat Shakespearem a léto bude fajn!

shakespeare boure 200Užijte si léto ve společnosti anglického divadelního génia a těch největších českých hereckých hvězd. Předprodej Letních shakespearovských slavností startuje 4. května 2021 na www.shakespeare.cz a v síti Ticketmaster. Generáln...

Film

Úkryt v ZOO – snaha chránit, i přes vlastní nebezpečí

ukryt v zoo 2 (2)„Až za mřížemi byli konečně v bezpečí.“ Příběh válečného Polska a nebezpečí, v jakém se nacházeli nejenom Židé, ale všichni obyvatelé tehdejší Varšavy, umocněné prostředím malebné ZOO, vybombardované v první den obsazení...