Mezinárodní soutěž Leoše Janáčka v Brně rozezní letos klavír a varhany

Mezinárodní soutěž Leoše Janáčka v Brně rozezní letos klavír a varhany

Tisk

festival leose janacka brnoPrestižní Mezinárodní soutěž Leoše Janáčka v Brně se už po osmnácté uskuteční třetí zářijový týden. Mimořádnou akci pořádá Hudební fakulta Janáčkovy akademie múzických umění v Brně ve spolupráci s Nadací Leoše Janáčka pod záštitou ministryně kultury Mgr. Aleny Hanákové, hejtmana Jihomoravského kraje JUDr. Michala Haška, primátora statutárního města Brna Bc. Romana Onderky, MBA. Letos vůbec poprvé je soutěž dvouoborová a utkají se v ní hráči na klavír a varhany, kteří v den zahájení soutěže nedosáhli věku pětatřiceti let. Mezi 14. – 22. 9. 2012 bude v brněnském Besedním domě, na Hudební fakultě, Nové radnici a v chrámu svatého Augustina soutěžit přes třicet interpretů v každém oboru z tuzemska i zahraničí.

„Pevně věřím, že krásné prostředí Hudební fakulty JAMU, které bezprostředně sousedí s Besedním domem – místem řady Janáčkových premiér – poskytne soutěžícím mnoho inspirativních momentů a přispěje k šíření odkazu mistrova díla mezi mladými interprety,“ poznamenal prezident soutěže Vít Spilka. Všechna vystoupení tříkolové soutěže jsou volně přístupná veřejnosti. Finální kolo, vyhlášení výsledků a udělování cen se uskuteční pro obor varhany 21. září od 17 hodin v Besedním domě v Brně, pro obor klavír o den později, tedy 22. září ve stejném čase a na stejném místě. Vítězství v soutěži je spojeno také se zajímavým finančním ohodnocením. Laureáti si odnesou za první místo částku sto tisíc korun, další dvě umístnění jsou spojena se sumou sedmdesát a čtyřicet tisíc korun.

Předsedou poroty pro obor klavír bude Alicja Paleta-Bugaj (Polsko), dalšími členy Eleonora Tkach (Ukrajina), Ida Černecká (Slovensko), Igor Ardašev (ČR) a Jan Jiraský (ČR).

festival leose janacka brno

Předsedou poroty pro obor varhany bude Jon Laukvik (Norsko/Německo), dalšími členy Julian Gembalski (Polsko), Suzan Landale (Francie), Alena Veselá (ČR), Zdeněk Nováček (Česká republika).

Mezinárodní soutěž Leoše Janáčka v Brně (ve zkratce MSLJ) je soutěží, která nese jméno světoznámého skladatele Leoše Janáčka a má souvislost s jeho tvorbou. V pětiletých cyklech se pravidelně střídají obory smyčcové kvarteto, housle, klavír, varhany, violoncello, kontrabas, flétna, klarinet, lesní roh a tuba.

festival leose janacka brno

Podrobné informace o soutěži: http://hf.jamu.cz/mezinarodni-soutez-leose-janacka/

Zdroj foto: Hudební fakulta JAMU


 

Zobrazit další články autora >>>

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Chtěla bych být takovou babičkou!

Valerie Zawadska 200Audioknihu BABIČKA POZDRAVUJE A OMLOUVÁ SE od Fredrika Backmana, autora celosvětově úspěšného románu MUŽ JMÉNEM OVE, načetla Valerie Zawadská. Hravé, jímavé a humorné vyprávění líčí neobyčejný vztah babičky a vnučky, ale také uka...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Zmrzlinové sedmé nebe: Léto v růžovém obalu, které musíte mít!

ymry 200Britskou redaktorku Abby Clementsovou v Česku až do teď nikdo neznal. A to přitom v roce 2010 napsala knihu Meet me under the Mistletoe, která se v Británii takřka okamžitě stala bestsellerem. Díky nakladatelství Argo se teď sympatická žena žijící v ...

Divadlo

Teenagerský muzikál Andílci za školou si odbyde svoji premiéru 22. října

andilci z skolou laurinova 5angelsNový teenagerský muzikál Andílci za školou bude mít premiéru 22. října. Režie se ujal Filip Renč, hudbu složil Michal David a texty si vzal na sta...

Film

Mládí bez naděje aneb když spravedlnost dostává na frak

altTen den mě docela rozhodilo zpravodajství. Řidič automobilu, který jel nepřiměřenou rychlostí pod vlivem léku, při jejichž užívání by se nemělo řídit, srazil jiné osobní auto a jeho řidiče zabil, vyvázl s podmínkou. Kdežto “tykadlový malíř” bude sedět n...