Barevný podzim s Lípa Musica

Barevný podzim s Lípa Musica

Tisk

eva urbanovaJiž po jedenácté budou mít posluchači možnost navštívit výjimečné koncerty v rámci mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica. Prolog letošního ročníku Lípa Musica proběhl již v pondělí 18.6.2012 na Pražském hradě v Rudolfově galerii. Představil se zde Pavel Haas Quartet a do programu zařadil Smyčcový kvartet č. 1 e moll „Z mého života“ od Bedřicha Smetany a Smyčcový kvartet d moll „Smrt a dívka“ od Franze Schuberta.

Mezinárodní hudební festival Lípa Musica v loňském roce důstojně oslavil své desáté výročí. Z původně lokálního, z České Lípy pocházejícího festivalu orientovaného na duchovní hudbu se stal po letech významný hudební a společenský svátek, jehož příchod je s každým začínajícím podzimem netrpělivě očekáván.

eva urbanova

Historie této vysoce ceněné kulturní události, která již dávno přesáhla hranice českolipského regionu i Libereckého kraje, má svůj počátek v roce 2000, kdy se, tehdy ještě po názvem Festival duchovní hudby Česká Lípa, konal první ročník tohoto podzimního hudebního svátku. Na něj o dva roky později navázal ročník druhý a poté již pořadatelé každoročně připravovali pro diváky koncerty, na něž byli pozváni jak tuzemští, tak zahraniční interpreti zvučných jmen. Festival dovezl na sever Čech operní pěvkyni Dagmar Peckovou, Evu Urbanovou, Českou filharmonii, Pražskou komorní filharmonii, světově uznávaného kytaristu Pavla Steidla a další ikony.

eva urbanova

Od 21. září do 2. listopadu 2012 budou v České Lípě a okolních městech a obcích probíhat jednotlivé koncerty, dva z nich dokonce za hranicemi v okolí německého města Zittau a v Žitavě přímo na radnici. Předprodej vstupenek byl zahájen již 4. června a lze je objednat i on-line na www.lipamusica.cz.

amarek eben bratri ebenove

Festival zahájí 21. září Pražská komorní filharmonie pod taktovkou dirigenta Gaetana d´Espinosy v Městském divadle v Jablonci nad Nisou a v dalších dnech vystoupí dle programu Yasuko Tanaka a Kateřina Chroboková (trubka, varhany), Musica Florea, Schola Gregoriana Pragensis, Tomáš Jamník (violoncello), Pavel Steidl a Gabriela Demeterová (kytara, housle), Dan Bárta a Robert Balzar Trio, Joel Frederiksen (bas, loutny), Baborák Ensemble, Dětská opera Praha, Martinů Voices, Zuzana Lapčíková a Josef Fečo ( zpěv, cimbál, kontrabas), Tara Fuki (zpěv, violoncello), Barbora Sojková a Hana Blažíková (zpěv, gotická harfa, psalterium) a festival uzavře
2. listopadu Český komorní Orchestr a Vocal Concert Dresden.

Nenechte si ujít tuto významnou společenskou událost a přivítejte barevný podzim s touto pestrou hudební nabídkou.

marek eben bratri ebenove

Zdroj: www.lipamusica.cz
Termín: 21. září – 2. listopad 2012
Kompletní program a předprodej vstupenek na stránkách www. www.lipamusica.cz

Zdroj foto: Fotografie z loňského ročníku na lipamusica.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Monikou Váňovou

200rozS uměleckou fotografkou Monikou Váňovou jsem se před časem seznámila na kurzech tvůrčího psaní a velmi brzy jsem pochopila, že tato křehká blondýnka má nejen výrazně tvůrčího ducha, ale že si také dokáže tvrdě jít za svými sny a dovést je až k realizaci...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Připomeňte si seriál Hra o trůny

Hra o truny-Mytologie 200V nakladatelství Jota vyšla kniha francouzského spisovatele Gwendala Fossoise s názvem Hra o trůny. Mytologie.

 

...

Divadlo

Elita národa včera, dnes a zítra
ElityDoba se mění, ale lidé zůstávají stejní. Tento sociální jev má svou kladnou i zápornou stránku. Jestliže se ale v postkomunistických zemích objevují na vysokých společenských pozicích osoby spjaté s nechvalnou činností pro minulý režim, je tento úkaz silně...

Film

Bez kalhot: spojení tance a nahých mužů funguje i na plátně

Jaký je asi svět striptérů? Jak vypadá jejich vystoupení na jevišti si dokáže představit asi každý. Jaký je ale život mužů, kteří se bez ostychu, za nějaký ten úplatek, svlékají, to už je pro většinu z nás větší záhada. Do této doby jsme si s tím mohli tak na...