Melodický hardcore, emo, punková přímočarost a DIY přístup, to je Krásná doba

Melodický hardcore, emo, punková přímočarost a DIY přístup, to je Krásná doba

Tisk

rutka 200Kapela Rutka Laskier vydala 28. října u brněnského labelu Kabinet Records 10" vinylové EP Krásná doba, které bude zároveň k dispozici v digitální podobě na všech streamovacích platformách a Bandcamp.

 

 

EP Krásná doba vznikalo během světové pandemie (někdy od začátku roku 2020 až do podzimu 2021). Rutka Laskier opět nahrávala kompletně v duchu DIY, pod taktovkou baskytaristy Pavla Sikory ve zkušebně/studiu v Hrušovanech nad Jevišovkou. Kapela chtěla udělat hudebně údernější a přímočařejší punkovou desku, proto se členové rozhodli pro kratší formát EP na 10" vinylu, který bude včetně kapsy průzračný. To značí pomyslnou ztrátu závoje naivity a pohled na svět bez okolků. O cover se opět postaral šestý nehrající člen Radim Kašpárek.

Krásná Doba byla ovlivněna brněnskými nálevnami, mosteckými zastavárnami, životem na sídlišti plném drog a chlastu, stupňujícím se násilím ve světě, agresivní polarizovanou společností a pandemií, která všechny tyto temné lidské proudy umocnila. Bylo-li předchozí LP Protiklady spíše lyrické, tak na Krásné době jsou texty více epické a bez hlubších niterních rozborů vyprávějí konkrétní příběhy skutečných lidí. Šelest stromů nahradilo střílení do lidí. Srdce bušící jako vyplašený pták nahradilo piko, maty a pornografie. Kamarádi se propadají do závislostí a dluhových pastí.

Kapela Rutka Laskier vznikla v roce 2014 jako krátkodobý projekt, s centrálou v Hrušovanech nad Jevišovkou. V témže roce vydala i svoje debutové EP. Od té doby fungují v původní sestavě, jako kapela. Po kazetovém splitu s Pacino vydali roku 2018 LP Protiklady, a na podzim 2022 vyjde nová deska Krásná doba.

Rutka má svůj vlastní přístup k hudbě. Žánr nehraje roli. Z ambientních ploch se přes post rockové pasáže přesouvá do úderných punkových riffů, které vás můžou vyplivnout až k jazzovým motivům. Intenzivní komprimované výbuchy vzteku a hluku, dynamické gradace, rozpadající se melodie, které se po pár momentech chaosu opět znovuzrodí v nové podobě.

rutka 1

Zdroj foto: Tomáš Škoda

Více informací:

Bandcamp: https://rutkalaskier.bandcamp.com/
Facebook: https://www.facebook.com/rutkalaskierband/
Instagram: https://www.instagram.com/rutkalaskierband/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC4Lv8BZfYjMavAwulvSrKKg/featured
Kabinet Records: https://www.kabinetrecords.cz/
Spotify: https://open.spotify.com/artist/1WKgM5aH2p70UGnm31NfxM?si=RPKf83rqRGWidS5-YO5N9A


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Stýská se nám po mladší a naivnější verzi nás samých

Hana-Hermanova2Hana Hermanová se svou povídkou Cancfranc zvítězila na celé čáře v naší literární soutěži Nejkrásnější milostný příběh. Co o sobě prozradila čtenářům magazínu Kultura 21? Třeba i to, jak se jí psala vítězná povídka, co ráda dělá ve svém volném čase a o čem sní. 

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Letní bouřky – s touhle knihou vám léto ani v září neskončí

letni bourkyLetní bouřky jsou LGBT+ knihou, kterou si přibalte do kufru, pokud se chystáte zajet vegetit k moři a chcete něco letního, rozkošného a přitroublého a máte rádi knihy, které jsou nekonfliktní. Jediný konflikt je tam p...

Divadlo

Osmý ročník Pernštejnlove startuje předprodej a láká na Robina Ferra nebo Válku Roseových v podání Divadla Tramtarie

pernstejnlove-200Na pět červencových dnů od 25. do 29. července se Zámek Pardubice a jeho nádvoří, parkán i valy stanou dějištěm 8. ročníku divadelního festivalu pod širým nebem Pernštejnlove. I letos láká na řadu kvalitních divadelních představení, kte...

Film

Křtiny aneb exkurze do polského podsvětí
ImageDrsný, avšak velmi lidský příběh současného varšavského podsvětí, kde vládne zákon ulice a nejsilnějšího gangu. I takto jednoduše by se film režiséra Marcina Wrony dal popsat, pokud bychom měli k dispozici jen několik slov. A...