Kapela Schodiště pokřtila nové album Roztoky

Kapela Schodiště pokřtila nové album Roztoky

Tisk

ImageSedmý březnový večer bylo v pražské Malostranské besedě pěkně veselo! Kultovní kapela Schodiště totiž oslavovala svoje nejnovější album nesoucí název Roztoky. Oslava to byla pořádná, především co se týče koncertu a řádění s fanoušky. Ještě jste neměli tu příležitost slyšet je naživo? O hodně přicházíte!



 

První oficiální koncert si kapela zahrála již před osmadvaceti lety v Opatově. Rozhodně se tedy nejedná o žádné nováčky na české scéně. Přímo v Malostranské besedě se poprvé objevili v sametovém roce a rádi se tam vrací koncertovat. Pochopitelně původní seskupení i názvy skupiny (např. Nahoru po schodišti dolů band) procházeli přirozeným vývojem, ale již nějaký čas je složení ustálené. Sedmičlenná partička má jediné zastoupení něžného pohlaví paradoxně u toho nejtvrdšího nástroje. Za bicími totiž sedí sympatická „dredařka“ Pája Táboříková. O texty se stará Miroslav Klíma, který zároveň hraje i na akordeon. Netradiční nástroj? Sestava se rozhodně neomezuje na klasiku bicí, baskytaru a kytaru, ale můžeme slyšet i klarinet, saxofon či flétnu. Jejich hudba tak dostává velmi barevný podtext, který dokreslují již zmíněné texty. Ty kapela formuje do běžných témat i závažnějších záležitostí, často s nadhledem a příjemnou ironií.

 

Image


Samotný nejnovější počin Roztoky vyšel 1. listopadu loňského roku u společnosti Indies Scope. Kritiky byl přijat velmi pozitivně, do hitparády Velká sedma Rádia 1 se z desky dostala i skladba Nebudu. Úspěšné album si žádá pořádný křest a Schodiště rozhodně neponechalo nic náhodě, protože se křtilo rovnou dvakrát a jeden křest je ještě v plánu. První se konal v Táboře 10. února, kde kmotroval Luboš Pospíšil a druhý, v již v úvodu zmíněné, Malostranské besedě. Před pražskými fanoušky pokřtili album Honza Kalina ze Sto zvířat a režisér Zdeněk Suchý. Na to si ale publikum muselo počkat, nejdříve se totiž tančilo! A to pořádně. Předskokanem kapele nebyl nikdo jiný, než ona sama. Přesněji řečeno jejich videoprojekce ze soukromého archivu s názvem „Schodiště ve studiu“. Už v tu chvíli všichni přítomní tušili, že je nač se těšit. Pod pódiem byly k vidění všechny věkové skupiny, skalní fanoušci a i ti, kteří se se skupinou teprve chystali seznámit. Hned po zahřívacím „filmu“ dostali prostor, kapela se ukázala v plné síle a především ve skvělé náladě, kterou nebezpečně šířila besedou. 

 

Image


Jelikož celý minulý rok trávili zavření ve studiu a pilně pracovali, tak letošní rok je naplánovaný ve velkém koncertním zápřahu. Poslední štace ve znamení křtu se koná v brněnském klubu Stadec. Zde 20. dubna bude kmotrem Petr Váša. Až do konce letních měsíců má kapela slušně zaplněný diář. Letos budou k poslechu a tanci i na velkých festivalech. V Milovicích otevřou sezónu, zahrají na Malé skále i v Harrachově. Než ale vypukne období koncertů pod širým nebem, tak nejdříve zavítají do některých českých klubů.

Schodiště rozhodně nikdy nebude válcovat česká mainstreamová rádia či vítat tisíce fanoušků na koncertě. Líbivému střednímu proudu se nepřiblíží a myslím, že ani nechtějí. Jejich forma je výtečná, texty neotřelé a hudební projev zajímavý. Lze si snad přát něco víc na koncertě, kde se skutečně chcete pobavit a vypnout od reality?

 

Image


Křest alba Roztoky
Interpret: kapela Schodiště
Žánr: nezaškatulkovatelný alternativní rock :)
Datum a místo konání: 7. března 2012, Malostranská beseda
Pořadatel: Schodiště a Indies Scope
Hodnocení: 80%
Zdroj foto: schodiste.org


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Renata Štulcová nejraději odpočívá s knihou nebo i zírá jen tak do přírody…

200 rsLetošní léto předvedlo různé podoby, kdy slunce pálilo o sto šest, na mnohé se nalepilo dovolenkové tempo (můj manžel ho nazývá „plážové“) a občas seslalo přílivy deště. Co dělají spisovatelé a ilustrátoři v létě? Jak se jim píše či kreslí pod žhavými papr...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Odhalte tajemství staré delfské mince
ImageOblast kolem Černobylu, Romové v Indii, americké tajné bezpečnostní složky a to vše pod mystikou delfského orákula. Zdá se, že jde o neslučitelné pojmy, ale o opaku vás přesvědčí James Rollins v knize Poslední orákulum

Divadlo

Parchant v klobouku, víc než „konverzačka“ v BuranTeatru v Brně

BT 2Už je to skoro zvyk. Profesionální divadelní soubor, kterému se říká Burani uvádí na jevišti pravidelně nové, často provokující díla ze světového repertoáru. Tak i divadelní hra pro pět herců, Parchant v klobouku, má zde českou premiéru.

...

Film

Do dávných tajemství není radno vstupovat

ztracena branaS policejním komisařem (Jiří Dvořák) a jeho kolegyní (Anna Geislerová) jsme se setkali už v Ďáblově bibli, kde společně s odborníkem na náboženství (Ivan Trojan) řešili s...