Hudební výlet do sedmdesátek s Petrou Janů, Marthou a Tenou či Věrou Špinarovou

Hudební výlet do sedmdesátek s Petrou Janů, Marthou a Tenou či Věrou Špinarovou

Tisk

zname nezname 200Čtyřiadvacet skvostů se Tomáši Padevětovi podařilo najít v hudebních archivech. Při poslechu si člověk říká, jaké štěstí, že nezůstaly zapadané prachem, byla by to věčná škoda.

 

 

Na jednom albu Známé Neznámé sedmdesátky se tak setkalo osm zpěvaček, z nichž tři (Věra Špinarová, Jana Kociánová a Valérie Čižmárová) již nežijí. Interpretkami dalších písní jsou Miluše Voborníková (tři písničky), Martha a Tena Elefteriadu (čtyři písničky), Jana Kratochvílová (tři písničky) a Petra Janů (čtyři písničky).

Každý strom je příboj, pevná hráz

"Každý strom je příboj, pevná hráz," zpívá Petra Janů v silné písni "Stromy" s hudbou Jiřího Kameše a textem Josefa Prudila. Lze tak charakterizovat celé album, každou skladbu - Tomáš Padevět vybíral s vkusem. "U posluchačů často neboduje pouze samotný pouze samotný hlas interpretů, ale také temperament, originalita, extravagance a u žen i půvab a podmanivá krása," píše vydavatel na bookletu.

Mámení před prvním poslechem

"Zde zastoupené zpěvačky představují všechny vyjmenované aspekty, které se dokonale snoubily. Posluchače přitahovaly barvou svých jedinečných hlasů a projevem na pódiích," dodává na bookletu, kde lze najít i plno "zapomenutých" fotografií a nejpodstatnější informace z profesních životopisů zpěvaček. Fascinující na albu je i to mámení před prvním poslechem - jaképak písničky zůstaly mému uchu doposud utajeny...

Hned se mi zdá lepší svět...

Autorem několika písniček je Aleš Sigmund. Martha a Tena v jeho písničce "Bouře" zpívají "...hned se mi zdá lepší svět...". Při poslechu alba to tak opravdu je - navzdory tomu, že i vážné písně nepůsobí tísnivě. Zkrátka milé ohlédnutí za kvalitní muzikou a pěveckými výkony. Pohlazení, kterému netřeba ubírat hodnotící procenta.

 

zname nezname1

Známé Neznámé sedmdesátky
Výběr, sestava, text: Tomáš Padevět
Vydal: Tomáš Padevět 2020
Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: http://www.tomaspadevet.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Eva Hölzelová: Hvězdná obloha byla můj sen

200rKdyž se náctiletá holka zamiluje do antických mýtů a bájí, může se za řadu let stát, že je z ní vydavatelka a v rukou drží svůj ztělesněný sen. Svou vlastní knihu o mýtech a bájích inspirovanou hvězdnou oblohou. Jedinečné pojetí a strhující styl vyprávění. ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Moodroký chlapec si vás získá

moodroky chlapec200Nakladatelství Ikar před pár dny vydalo další knihu populární spisovatelky Danielle Steel s názvem Modrooký chlapec. Na první pohled mě zaujala půvabná a decentní obálka se zimní tématikou, kde můžeme na pozadí parku se zasněžen...

Divadlo

Rozloučení s pohádkou O perníkové chaloupce se nadmíru povedlo

pernikova chaloupka200Neděle 17. února 2013 se nesla ve zlínském Městském divadle v duchu loučení. Dětští diváci a jejich rodiče měli možnost naposledy vidět oblíbenou pohádku O perníkové chaloupce aneb Jenom jako....

Film

Gangsteři ve dne spí

Bezec 200Film Noční běžec (2015) je novodobá klasika v žánru gangsterských filmů, životě v undergroundu, mimo zákon a pravidla společnosti. Ti špatní a sympaťáci jsou zde a zápletka filmu je tak zajímavá, že se vyplatí podívat na něj i vícekrát.