Andělé 2011: Václav Neckář se dotkl srdce každého z nás

Andělé 2011: Václav Neckář se dotkl srdce každého z nás

Tisk

ImageČtvrteční večer 8. března patřil Andělům. Po jednadvacáté se sešla devadesátka akademiků hlasovat v přímém přenosu České televize o nejlepších hudebních počinech a aktérech loňského roku. Očekávání byla mnohá, atmosféra veselá a rozhodnutí akademiků nesnadná. Sice už všichni známe jména nových pyšných vlastníků těžkých andělských sošek, přesto je samotné udílení cen a dojmy z něho neméně hodno pozornosti.

 

První, kdo k sobě právě připoutal pozornost médií byla, jak jinak, tvář hudebního nebe. Sice stále u mikrofonu, tentokrát ale z „druhé strany“. Ještě před samotným večerem vzešla otázka veřejnosti, zda roli moderátorky Marta Jandová zvládne, či bude následovat kolegyni Lucii Bílou, která si vysloužila za hostování u moderátorského mikrofonu na Českých lvech ohromnou mediální kritiku. Hned s prvním vstupem na pódium ovšem šokovala publikum hned dvakrát. Svým pokusem s ukulele a táborákovkou „Martu zná celá parta“ navázala tam, kde loni skončila Ewa Farna a Tomáš Klus. Tedy rozhodně ne ale pěvecky, přestože hned ukázala, že falešné tóny má na svědomí nervozita, která prosákla hned v několika úvodních větách. A druhý šok utrpěly oči a obzvláště fanoušci „té rockové Marty“, protože krátké růžové šaty s odhaleným ramenem a modré lakované lodičky na ultra vysokém podpatku si okamžitě vysloužily nelichotivé komentáře v publiku, na internetu a zajisté i u televizních obrazovek. Nicméně pohled do zákulisí mezi jednotlivými vstupy moderátorky večera prozradil, že svou roli bere vážně (ač se tak někdy nemuselo zcela zdát) a snaží se držet připraveného scénáře (ač nikdo netušil, zda bylo plánované i posezení na židli přinesené tatínkem Petrem Jandou).

 

Image


Co se rozhodně povedlo, byla živá vystoupení. Prostor dostali někteří z nominovaných (a později vítězných), ale i stálice českého hudebního nebe. Tak trochu se svým výstupem posluchačům připomněly Wanastovi Vjecy, zazněly hity posledního roku (kdo by přece neznal Šrouby a matice od Mandrage či Ninu Tomáše Kluse) a především se divákům podala malá ochutnávka začínajícího turné Arakainu s Lucií Bílou, které slibuje svým spojením neskutečný rockový nářez. Ani hudební veteráni Olympic nezůstali pozadu a ukázali, že i po padesáti letech fungování umí. Jediné lehké zklamání způsobili Kabáti, kteří opět vystoupili na playback. Proč s ostatními nedrželi „partu“ už si můžeme jen domýšlet.

Zpěvem zazářila především Tonya Graves, která byla horkou kandidátkou v kategorii Zpěvačka roku a překvapivě i Objev roku. Ani jednu nominaci však neproměnila. Větším objevem se akademikům zdáli Goodfellas, kteří skutečně posouvají českou hudební scénu trochu dál za hranice a nejlepší zpěvačkou se stala zřejmě trochu překvapivě Lenka Dusilová. Nečekané to rozhodně nebylo z hlediska jejího nesporného talentu, ale spíše v konkurenci Anny K. Lenka Dusilová k sobě připoutala pozornost nejen vítězstvím, ale i krásnými šaty a především svým tichým projevem při přebírání sošky. Nebála se nahlas poukázat na odstrčenost žánrových cen.

 

Image


Kdo si pamatuje roztomilou začínající plzeňskou partičku Mandrage, třeba z letních festivalů známou díky písničce Kapky proti slzám, těžko by je zvěstoval jako jednu z nejzářivějších hvězd na hudebním nebi. Ale stalo se a album Moje krevní skupina je vyvezlo k sošce Skupina roku.

Loni se udílení cen neslo ve znamení tepláků. Nightwork posbírali, co mohli. Letos měli pomyslnou štafetu předat národem milovanému Tomáši Klusovi. Těžko říct, jaká byla jeho očekávání (tedy spíše jeho managementu), ale zřejmě minimálně ke zklamání fanynek ne všechny nominace dokázal proměnit v sošku. Z tabulek předem známé vítězství v kategorii nejprodávanější desky nebylo žádným překvapením. A i to, že zvítězí mezi trojící alb svých kolegů zpěváků se dalo čekat. Jedinou skutečnou konkurencí mu mohl být Václav Neckář. A skutečně se tak stalo. Muž, který po mrtvici zbořil hitparády, zbořil i Incheba arénu. Minimálně tedy alespoň emoce všech přítomných. Již jeho první vítězství ve Skladbě roku zdvihlo vlnu soucitu a zvláštní melancholie, ale teprve závěrečná tečka, kdy převzal sošku vedoucí do Síně slávy a naživo vystřihl Půlnoční, spustila doslova proud slz. Všichni přítomní stáli a těžko by se našel člověk, kterému by neběhal mráz po zádech. Arénou se nesl zvláštní vzduch lehkosti a životní síly člověka, který je malý vzrůstem, ale o to větší svou osobností. V tu chvíli většina diváků zapomněla na drobné mouchy a nedostatky. Tokem času se hrany obrousí ještě víc a tohle předávání Andělů zůstane v paměti jako to, kdy se Václav Neckář dotkl srdce každého z nás.

 

Image


Zdroj foto: cenyandel.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mory Kante: “Věc, kterou bych chtěl změnit je konec chudoby a hladu v Africe a ve světě”

mory kante 200Nepřehlédněte tento unikátní rozhovor s interpretem s názvem Mory Kante, který je headlinerem pražského Respect festivalu, ale obohatí vás informacemi o Africe, jejich hudbě i problémech. Sám Mory K...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Pravda, lež, nebo něco mezi?

pravda nebo lez 200Vynikající knihu nám v červnu naservírovalo nakladatelství Ikar, konkrétně psychologicky laděný mrazivý příběh Pravda, nebo lež americké autorky Colleen Hooverové. Čtení vám bude až nepříjemné!

...

Divadlo

Na podzim do divadla: HRA LÁSKY A NÁHODY

200divDivadla měla dost času připravit se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte! Dalším tipem je Hra lásky a náhody v Divadle scéna ve Zlíně.

...

Film

Páté kolo u vozu

altČeská filmová komedie v režii Bořivoje Zemana je o babičce, která přijede i s husou v košíku bydlet k dceři, s vyhlídkou na klidné stáří. Dcera s manželem a dvěma dětmi babičce slibují, jak ji budou hýčkat a ona si bude užívat štěstí v k...