Leprous: malomocní z Norska

Leprous: malomocní z Norska

Tisk
ImageJe progressive-metalová skupina, která vznikla již před deseti lety v norském Nottodenu. Věkovým složením je ale velmi mladá - všem jejím současným členům je mezi 20 a 26 lety. Netuším, proč si pro svou skupinu vybrali právě tohle jméno, vypadají všichni velice zdravě.




Skupina vydala dvě dema (Silent Waters v roce 2004 a Aeolia v roce 2006), která se bohužel velmi špatně shánějí, proto jsem z nich slyšela jen několik ukázek. Ale už na nich bylo jasně znát, co je tahle kapela zač. Následovala dvě studiová alba - Tall Poppy Syndrome (Sensory Records) počátkem roku 2009, a Bilateral (Inside Out Music/Century Media Group) v roce 2011. Nevím, co napsat k jednotlivým písním, protože přiblížit byť jen jednu z nich někomu, kdo od nich nic neslyšel, je úkol na několik hodně dlouhých odstavců. Zkuste si poslechnout třeba jednu z mých nejoblíbenějších - Phantom Pain z alba Tall Poppy Syndrome - je to jakýsi vzorník, malá ukázka toho, co všechno tahle banda dokáže do necelých sedmi minut namixovat.

Image

S fascinující lehkostí si ve svých písních hrají s hudebními motivy i styly, s vokály i se zvuky jednotlivých nástrojů. Uslyšíme čistý, i vícehlasý zpěv, scream i blackmetalový growl. Něžné kytarové vybrnkávačky se náhle a nečekaně rozburácí do rock-metalové pumelenice, až mi drnčí sluchátka v uších, aby burácející kytary vzápětí vystřídala jemná melodie kláves a tichý zpěv, připomínající ukolébavku. V jedné jediné písni se tu vystřídá tolik nápadů, motivů a nálad, že by to jiné skupině vystačilo na celé album a ještě by zbylo. Nemůže snad překvapit ani přítomnost tak nemetalového nástroje, jakým je trumpeta - můžeme ji slyšet v písni Thorn z alba Bilateral, na které také zpívá host kapely, věhlasný norský blackmetalový vokalista Ihsahn. (Také s ním, mimo jiné, jela skupina turné v roce vydání svého prvního alba.)

Leprous rozhodně není kapela, se kterou si při druhém poslechu můžeme pobrukovat refrén - už proto, že v jejich písních se klasická konstrukce sloka - refrén - sloka… téměř nevyskytuje. Ona taky málokterá jejich píseň trvá míň než pět minut. Hlavní vokalista Einar k jejich stylu uvádí: Termín progresivní metal je v současné době hodně všeobecný - stačí, aby kapela zařadila do písně pár neobvyklých změn v rytmu a nějaké zvláštní sólo a hned se hlásí k prog-metalu. Ale aby kapela byla opravdu progresivní, nesmí se bát překračovat hranice a porušovat zažité konvence. A já jsem spokojený, že my právě tohle dokážeme.



Leprous se skvěle poslouchají za dlouhých zimních večerů, kdy má člověk relativně spoustu času, při ruce něco dobrého k pití a třeba u toho plete šálu - luštění křížovek ale nedoporučuju, je to hudba, která vyžaduje jisté soustředění, aby si posluchač vychutnal všechny jejich hudební lahůdky.

Jsem teď opravdu zvědavá na jejich živé vystoupení - od podzimu 2011 až do půlky ledna jedou turné jako předkapela finské skupiny Amorphis a procestovali už spolu pěkný kus Evropy. V Praze zahrají ve středu 11.1.2012 v Retro Music Hall, Francouzská 75/4, 120 00 Praha 2-Vinohrady. Mimochodem, pro ty, kdo mají zájem přečíst si jejich občas docela vtipné příhody a zážitky z turné, je k dispozici jejich blog http://leprousband.blogspot.com/ a webové stránky www.leprous.net

Leprous hrají v sestavě:

•    Einar Solberg (klávesy, zpěv)
•    Tor Oddmund Suhrke (kytara)
•    Rein Blomquist (baskytara)
•    Øystein Landsverk (kytara)
•    Tobias Ørnes Andersen (bicí)

Foto: http://www.leprous.net


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Český Travolta brzdí emoce

HoreckaKrizPerexVíte, kde s největší pravděpodobností momentálně zastihnete herce, zpěváka a jednu z největších muzikálových hvězd Jana Kříže? Na jakékoli běžecké stezce na okraji Prahy! Mladý talent, kt...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Loutkař: umělec, nebo vyšinutý vrah?
ImageKrimi Loutkař z pera německé autorky Mariny Heib bude pravděpodobně správnou volbou pro milovníky rázných a přímočarých detektivek nezpomalených dlouhými popisnými pasážemi. Choromyslného vraž...

Divadlo

Kašpaři budou hrát opět u Bezručů

kaspari200Pražský Divadelní spolek Kašpar již tradičně přiváží do Ostravy k Bezručům výběr ze svého repertoáru. Letos Kašpaři přivezou čtyři tituly, které představí na jevišti Divadla Petra Bezruče od 19. do 24. března 2022.

...

Film

Vtipné i dojemné „sex-positive“ drama o hledání tělesné i duševní svobody

MMCPOddaná katolička Cruz prožila celý život podle pravidel, která jí vnutila rigidní španělská společnost. Denně chodí do kostela, uzavírá své tělo do korzetu, stará se o svého nemluvného manžela, pečuje o vnučku a strachuje se o dcer...