Nick Cave & The Bad Seeds jsou prvními headlinery EXIT festivalu 2022

Nick Cave & The Bad Seeds jsou prvními headlinery EXIT festivalu 2022

Tisk

exit 200Legendární Nick Cave s kapelou The Bad Seeds jsou prvními potvrzenými headlinery pro 21. ročník EXIT festivalu. Ten se uskuteční od 7. do 10. července 2022 v unikátním areálu Petrovaradínské pevnosti v srbském městě Nový Sad. Díky úspěchu post-covidového ročníku v letošním létě se rozhodli organizátoři EXITu spustit tento týden také mimořádný předprodej vstupenek.

 

Jedna z nejoriginálnějších a nejvlivnějších kapel na světě vedená nejsilnější rockovou osobností posledních dekád vystoupí v pátek 8. července na hlavním pódiu festivalu. Po nezapomenutelné show The Cure z roku 2019 na EXITu bude v nastoleném festivalovém trendu rockových legend pokračovat Nick Cave. Jeho intenzivní koncerty nabité silnými emocemi a charismatem jsou vždy více než jen show a každý návštěvník si odnese životní zážitek.

Nick Cave se na EXITu představí již potřetí. Poprvé v roce 2011 to bylo s jeho projektem Grinderman. Druhá návštěva v roce 2013 nabídla koncert s jeho kapelou The Bad Seeds a obě vystoupení byla vždy nejintenzivnějším zážitkem celého festivalu.

exit nick cave

Nick Cave začal svou cestu s The Bad Seeds v roce 1983 po rozpadu kultovní kapely The Birthday Party, a vytvořil podle většiny hudebního světa jeden z nejvýraznějších fenoménů v éře post-punku a alternativního rocku od 80. let do současnosti. Za téměř čtyři desetiletí na scéně kapela vydala 17 studiových alb, mezi něž patří klenoty jako Henry’s Dream, krvavý soubor písní Murder Ballads, emotivní The Boatman’s Call nebo v roce 2019 vydané poslední dvojalbum Ghosteen, které bylo označeno jako nejlepší album toho roku většinou hudebních médií.

EXIT festival patří už dlouho mezi nejlepší evropské festivaly. Jeho výjimečnost podtrhuje i místo konání – unikátní Petrovaradínská pevnost, jedna z největších a nejkrásnějších evropských pevností z 18. století. Festival se koná na břehu Dunaje v Novém Sadu, 90 km od srbského hlavního města Bělehradu. EXIT je držitelem ceny Best Major Festival 2014 a 2017 European Festival Awards a mnoha dalších ocenění. Dvacátý ročník čtyřdenního festivalu EXIT 2021 se zapsal do historie jako první velký festival v Evropě, který se konal v době poznamenané pandemií Covidu-19. Denně prošlo branami festivalu v srbském Novém Sadu více než 40 tisíc milovníků hudby z více než 70 zemí. Velká část vystupujících umělců si na EXITu vychutnala návrat na koncertní pódia po více než rok a půl dlouhé pauze a nashromážděná energie z nich byla hmatatelná po celém festivalovém areálu.

Více informací: https://www.exitfest.org/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kultura pro mě znamená čtení v posteli a fascinaci lidskou tvořivostí

Radka perexŠéfredaktorka Kultury 21 Radka Mothejzíková toho stíhá opravdu hodně. Kromě civilního zaměstnání, má spoustu koníčků a svůj vlastní krámek v České Lípě. Obětavě se věnuje i vedení magazínu K21, což všichni maximálně oceňujeme. Možná vás bude zajímat,...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Zpověď – Z děcáku až na přehlídková mola

zpoved200„Jsem přesvědčená, že jsem byla v dětském domově a prožila všechny ty okamžiky právě proto, abych dnes mohla pochopit ostatní opuštěné děti a abych jim mohla nabídnout pomoc, jsem jedna z nich, a i když existují nepochybně děti, které mají silnější...

Divadlo

Katovský příběh přivezlo na zlínské Setkání Stretnutie Bábkové divadlo Žilina

kata dcera kata 200Zlínský divadelní festival Setkání Stretnutie se letos konal již poosmnácté. V dobách svých začátků byl zaměřen především na tvorbu zemí Visegrádu, postupem času vykrystalizoval do přehlídky české a slovenské diva...

Film

Na začátku února vstoupí do kin životopisný snímek Spravedlnost pro Emmeta Tilla

Spravedlnost 200V srdceryvném příběhu podle scénáře Michaela Reillyho, Keitha Beauchampa a Chinonye Chukwu, která zároveň film režírovala, je hlavním aktérem čtrnáctiletý chlapec jménem Emmett Till, který byl usmrcen brutálním lynčováním za to, že v 50. l...