Komorní vystoupení Heleny Vondráčková uzavře 56. Chopinův festival

Komorní vystoupení Heleny Vondráčková uzavře 56. Chopinův festival

Tisk

helena 200Multižánrový písňový recitál Heleny Vondráčkové zakončí 23. srpna letošní 56. ročník Chopinova festivalu v Mariánských lázních. Autorem netradičního projektu je hudební skladatel a klavírista Zdenek Merta, který stálici české populární hudby doprovodí na piano. Koncert nazvaný Růže kvetou dál proběhne od 19 hodin v Městském divadle.

 



Ostatně sama Helena Vondráčková má k Frederyku Chopinovi blízko od útlého mládí. Už před lety oslnila interpretací Chopinova Valčíku cis-moll. "Na klavír jsem se učila deset let, naši dokonce chtěli, abych šla na konzervatoř. Kdysi jsem hrála i v pražském Domě umělců - jednoho Bacha a právě ten Chopinův valčík, který jsem pak použila jako součást show," vzpomíná zpěvačka.

helena1


Později dokonce věnovala slavnému skladateli i písničku, což byl v osmdesátých letech populární duet To pan Chopin, který natočila s Jiřím Kornem.


V Městském divadle v Mariánských lázních, kde interpretka představí publiku hudební perly ze svého repertoáru v šansonovém pojetí, ji dále doprovodí kytarista Charlie Blažek a klavíristka Lenka Říhová. Návštěvníci koncertu se tak mohou těšit na francouzskou "klasiku" Parlez-moi d`amour (Povídej mi o lásce) stejně jako na nestárnoucí šanson Růže kve tou dál s "nesmrtelným" textem Ivo Fischera. Zazní ale také písničky s texty Zdeňka Borovce Kam zmizel ten starý song, Dvě malá křídla tu nejsou nebo Můžeš zůstat, můžeš jít. Prostor dostanou také slavné muzikálové melodie, ale určitě prý dojde i na nějaké to překvapení.


"Program má šansonový střih, což je poloha, která Heleně velmi sluší a není zdaleka tolik prezentována, jak by si zasloužila. Jsme přesvědčeni, že posluchačům, a vlastně i účinkujícím, se dostane nevšedního zážitku," říká skladatel a klavírista Zdenek Merta, autor  projektu

helena zdenek2


K šansonu, tedy k písni, ve které jde hodně o textovou složku, Helena Vondráčková inklinuje prakticky celou svou kariéru. Na všech jejích albech přinejmenším jeden šanson najdete. Z těch, které během své umělecké dráhy natočila, to nejsou jen písně Růže kvetou dál nebo Můžeš zůstat, můžeš jít. Mezi další písničkové skvosty patří rozhodně i písně Rozloučím se s ním či To se zvládne (obě s texty Jiřiny Fikejzové) nebo beatový šanson Provazochodci (s textem Zdeňka Rytíře), který na album Ostrov Heleny Vondráčkové  zkomponoval nedávno zesnulý Otakar Petřina.

helena3


Z dalších šansonově pojatých skladeb možno připomenout například tituly jako Až jednou sám se probudíš (album Helena a Strýci), Max (album S písní vstříc ti běžím), Všechno bych vzala zpět (album Paprsky), Měl jsi špatný den, Ptám se, co je ti (album Zrychlený dech), Šťastná hvězda (album Sprint), Ty mi vládnout máš (album Skandál) nebo titulní píseň alba Sólo pro tvé oči.
Ohlas na koncertech však zaznamenal v posledních letech i Modrý anděl z repertoáru Marlene Dietrich stejně jako písnička Vím málo z repertoáru Billyho Joela a s českým textem Zdeňka Rytíře, což znovu dokládá, že šansonů má ve svém repertoáru zpěvačka více než dost.



http://www.chopinfestival.cz/
http://www.vondrackova.cz/


Foto archiv autora


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jsem občas tvrdohlavý a rád jdu proti proudu, říká Pavel Oparty

pave l oparty perexMalíř, grafik, fotograf a nyní i autor oděvní kolekce. To všechno je Pavel Oparty, který žije kousek od Ostravy. Má za sebou několik výstav, kde se prezentuje nápaditými variacemi svého výtvarného talentu. Známá je jeho voln...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Proměny slovenského filmu
ImageČas od času vypadne z univerzit sborník textů věnovaných dokonce i pohyblivým obrázkům. Bohužel se jedná o publikace obtížně sehnatelné, vydavatelé zřejmě nepočítají s tím, že by jejich práce mohly zaj...

Divadlo

Komediomat vyprodal zlínské Studio Z
ImageO partě improvizátorů Komediomat jste si mohli nedávno přečíst v našem rozhovoru. Nyní jsem se na ně opět vydala do Zlína, abych se uvolnila od stresu a nechala si nahnat do očí slzy smíchu.
 
 
...

Film

Záhy vypukne svátek filmu

febio perex1Největší a současně nejzávažnější filmovou akcí konanou v Praze je nepochybně Febiofest, letos uspořádaný ve dnech 19. až 27. března 2015. Již po několik let jej zdobí soutěžní sekce - v čele poroty letos stane le...