Tropický Made of Metal 2015

Tropický Made of Metal 2015

Tisk


mom 200Třetí srpnový víkend patřil v areálu bývalého vojenského cvičiště u Hodonína druhému ročníku festivalu Made of Metal. Jaké byly tyto tři dny a co stálo za to? To se dozvíte v naší reportáži.

 

 

Festivalový areál nedostál mnoha změn. Jedna se týkala festivalového obchodu, který se přesunul z kempu do hangáru a s tím souvisela i změna otevírací doby a to jen na 7 až 10 hodin. Oproti loňské možnosti koupit si kdykoliv zmrzlinu nebo něco dobrého na zub docela zklamání. Pozitivní bylo přesunutí širokoúhlé obrazovky na zvukařskou věž. Co se týče stánků s jídlem, nezdálo se, že by jich příliš přibylo. Vyhrávaly langoše, burgery a grilované speciality a dále šlo spíše o pochoutky typu trdelník, oštěpok nebo brambůrky. Loni se na ochranku sesypalo mnoho stížností, a proto byla vyměněna za jejich pravý opak, který málem nekontroloval ani pásky.

Pořadatelům se sluší poděkovat za to, že na parné a především slunečné počasí nachystali jak cisternu s vodou, tak osvěžení od hasičů. Hangáry u hlavní stage dokázaly alespoň trochu vytvořit stín a bylo vidět, že to mnoho lidí ocenilo. Stánkům s pivem zdatně konkurovaly pípy s nápoji jako je malinovka nebo kolová grena. Škoda jen, že nejvíce osvěžující soda byla k mání až v neděli a že člověk mnohdy strávil ve frontě víc času, než chtěl.

mom areal

PÁTEK

Pátek otevřeli maďarští symfonici FOGALORD, kteří zde zahráli několik nových songů z připravovaného alba a ostudu si rozhodně neudělali. Po nich se na hlavní stagi představili čeští SEBASTIEN a nastala metalová svatba. Nechyběl ani metalový svatební pochod a za jásotu fanoušků se zrodili spokojení manželé Šupovi. Potěšením pro mužské oko byla polská skupina PERCIVAL SCHUTTENBACH v čele s dámami Katarzynou Bromirskou, Joannou Lacher a Christinou Bogdanovou. Jejich hudba plná lidových motivů skvěle kontrastovala jak s čistým zpěvem, tak prvotřídním growlingem a dohromady šlo o skvělou show.

Večer patřil milovníkům severské mytologie - Faeřanům TÝR. Ačkoliv slunce už zapadalo a s jejich vlajkou mával příjemný větřík, nechali se slyšet, že takové horko na ně není. To jim však nebránilo odvést výborný výkon hodný headlinerů festivalu. Fanoušci je v tom rozhodně nenechali, zpívali s nimi a vypadali spokojeně. I když chyběl hit Hold the Heathen Hammer High, i zbylé songy v čele s By the Sword in My Hand, Lady of the Slain nebo Tróndur Í Gøtu měly svou sílu. TRISTANIA byla oproti Týr méně energická, ale své fanoušky tam Mariangela Demurtas měla. Příjemným hudebním překvapením byla skupina WIND ROSE uzavírající vedlejší stage. Jedná se o progresivní powermetalisty z Itálie, kteří se dali dohromady v roce 2009 a letos v únoru vydali druhé plnohodnotné album s názvem Wardens of the West Wind.

 mom tyr

SOBOTA

Sobotní kapely to kvůli počasí neměly příliš jednoduché, ale jak heavy metal, tak ani počasí si nevybírá. Odpoledne hráli španělští DIABLUS IN MUSICA a velmi oceňovali hrstku věrných, která si koncert užívala na plném slunku. Jejich dobrou muziku si Češi budou moci ještě užít, protože slíbili, že ještě přijedou. U druhého pódia se pak ve stínu schovávalo hodně lidí u brněnské kapely ALIA TEMPORA. Zahráli například píseň od Delain, ale také představili songy z připravovaného CD Digital Cube. Z jejich vystoupení sršela energie a zvuk byl opravdu světový –z hecu by mohli jet turné s jakoukoliv symfonickou skupinou. Noc a také pořádná smršť přišla s FINNTROLL. Tito vtipní metalisti se nenechali ničím zastrašit, zpěvák Vreth se neustále smál moknoucímu davu a všichni si to až neuvěřitelně užívali. Jejich hudba je vtíravá, zábavná a podmanivá, tedy ideální pro živé vystupování.

 mom finntrol

NEDĚLE

Poslední den byl hudebně hodně výživný. Odpoledne patřilo bláznivým milovníkům jednorožců – GLORYHAMMER. Zpěvák Thomas L. Winkler je opravdový sympaťák a těžko si na jeho místě představit někoho jiného. Lítal po stagi, usmíval se a všelijak blbnul, stejně jako kouzelník Chris Bowes čarující za klávesami. Kromě pecek z Tales from the Kingdom of Fife zahráli také novinku "Universe on Fire" z alba"Space 1992: Rise of the Chaos Wizards", které vyjde 25. srpna. Po nich se sluncem unavenému davu předvedli švédští vlci MANEGARM s hodně dobrým, leč místy jednotvárným folkově skandinávským metalem. Svých 45 minut slávy si na vedlejším pódiu vychutnali polští SONUSVENA a poté nastal čas na TURISAS. Ti začali svižně s písní The March of the Varangian Guard a za celou dobu nevypadli z tempa. Ani když si Mathias Nygård měl potřebu povídat a užít si tak jejich poslední koncert letního turné. Dav mu však šel na ruku a poslechl jakoukoliv výzvu (například ohledně tleskání nebo zpěvu). Hodně byly slyšet také housle a celý koncert byl skvělým hudebním zážitkem.

 mom gloryhammer

Festivalový kemp letos zdražil, ale na výběr bylo několik možností stanování, dle volby účastníků. Nejrozšířenější byl tak kemp s pevnými toaletami a sprchami, kde bylo umožněno stanování i s autem za 250 na osobu plus 200 korun za auto. Buněk bylo údajně stejně jako loni, ale na kapacitu kempu nebyly příliš dostačující – fronty byly opravdu k nezávidění. A navíc zde chyběla zrcadla. Nejhorším mínusem však bylo hlídání kempu – pásku mladičká ochranka nijak zvlášť nekontrolovala a kempem nikdo neprocházel jako loni.

Celkově šlo o skvěle strávené tři dny, hudba stála za to a nic fatálního se nestalo, ale v člověku zůstává hořkosladká pachuť. Loni pořadatelé hodně komunikovali s návštěvníky festivalu, chtěli od nich zpětnou vazbu a zdálo se, že udělají vše proto, aby byl další ročník dokonalý. Do posledních dnů před festivalem to tak vypadalo, ale básnit například o relaxační zóně a pak těch několik palet s matracemi potaženými prostěradly schovat za stánky? Slíbené nebolí a řada věcí byla horší než při prvním ročníku. Tak uvidíme, co bude příští rok…

Made of Metal
Datum: 14. - 16. srpna 2015
Místo: Hodonín
Pořadatel: GROWLING LION s.r.o.
Učinkující: Percival Schuttenbach, Týr, Belhpegor, Diablus in Musica, Fleshgod Apocalypse, Amorphis, Finntroll, Gloryhammer , Epica, Manegarm, Turisas, a další
Hodnocení: 70 %

Zdroj foto: Made of Metal


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kultura odlišuje jednu zemi od druhé a zároveň je dokáže sjednotit

kocouriRedaktorka Lenka Kališová miluje knihy. Nutno uznat, že je to naše nejpilnější recenzentka! Její recenze doprovázejí fotografie nádherných zrzavých kocourů, kteří se vždycky tváří podle toho, o čem daná publikace je. Co Lenka ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Michael Třeštík a rok jeho života

aspon jsem to zkusil 200Nakladatelství Motto vydalo v říjnu knihu Michaela Třeštíka Aspoň jsem to zkusil, která je jakýmsi zápisníkem jednoho roku jeho života.

...

Divadlo

Peter Gábor režíruje v Česku i Slovensku, ale představil se i na scéně Théâtre Moliére v Paříži

peter gabor perexKrásných sedmapadesát let oslavil koncem října renomovaný režisér Peter Gábor. Řadu let sklízí úspěchy na divadelních scénách v Česku i Slovensku, ale objevil se také jako herec se objevil v několika filmech a seriálech. Působil j...

Film

Demolition Man: Předzvěst naší budoucnosti?



altFilm Demolition Man je velmi propracovaným ztvárněním příběhu o vnímání zločinu, sexu a násilí v nedaleké budoucnosti. S hlavními hrdiny se vydáváme do města, kde je každý aspekt všedního života čistý a dobrý.