Tady je svět normální

Tady je svět normální

Tisk

Skorapka perexDivadlo Metro v Praze na Národní třídě uvedlo jako svého hosta hru Skořápka polského autora Marcina Szczygielskiho v režii Luboše Fleischmanna a v podání Divadla Stochov.


Skořápka. Každá duše má kolem sebe skořápku. Jen dobrý autor a dobrý režisér se k duši dostanou. V Divadle Metro se to povedlo. 

Příběh zdánlivě nemožného přátelství dvou naprosto odlišných žen, zakřiknuté knihovnice a suverénní zlatokopky, které se náhodně potkávají v zapadlé malé knihovně. Dva jedinečné lidské životy v uvěřitelném příběhu. Komedie o nečekaném přátelství a cestě ke svobodě pro obě dvě protagonistky. Z knihovny lodí do Maroka a zpět. Vrátí se stejní lidé? To vše na velmi jednoduché scéně Daniely a Milana Sodomových, která dává vyniknout vývoji postav od typu k charakteru.

Skorapka 1

Knihovnice Halina v podání Lenky Šťastné a "zlatokopka“ Roxana Petry Maťákové předávají autorovo poselství divákům prostřednictvím dokonale vypointovaných dialogů, které mají lehkost, vtip i inteligenci. Obě herečky jsou ve svých rolích výborné, jejich proměna v příběhu je přirozená, a nenechají diváka, aby se nudil.

Skorapka 2

Režisér Luboš Fleischmann respektuje humor, ale zároveň ukazuje hlubokou znalost lidí, která se odráží v psychologické jemnosti postav. Hra v sobě zahrnuje žánrový mix od komediální grotesky po psychologické drama, rozhodně však není feministickým pamfletem, ke kterému by téma mohlo svádět. Režisér říká: "Poselství inscenace je silné a my jsme se snažili jej přenést skrze divadelní jeviště ke každému z vás. Věřím, že se budete bavit tak, jako my během zkoušení."

Autor Marcin SzczygIelski (*1972) je polský spisovatel, novinář a divadelník, v Polsku získal mnoho prestižních cen. Jeho texty, stejně jako toto představení, se vyznačují zkoumáním lidí, odkrýváním jejich charakteru a snímáním jejich masek, tedy toho, co se skrývá za ochrannou skořápkou. Jako v tomto představení. Přesvědčte se sami. V dnešní přepolitizované době je Skořápka úžasně osvěžující psychologická komedie.

skorapka divadlo Metro
Název představení: Skořápka
Autor: Marcin Szczygielski, překlad Lena Pešák
Režie: Luboš Fleischmann
Hrají: Lenka Šťastná, Petra Maťáková
Návrh scény: Daniela Sodomová, Milan Sodoma
Výprava: Marie Benešová
Hudba: Roman Rejna
Produkce: Divadlo Stochov
Žánr: psychologická komedie
Uvedlo Divadlo Metro, Národní 25, Praha 1
Premiéra: 18/11/2022 ve velkém sále Domu kultury ve Stochově

Hodnocení: 100 %

www.divadlometro.cz/predstaveni/45 
www.facebook.com/divadlostochov 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dětem může pomoci i čtení o smutku

ivana janisovaRozhovor se spisovatelkou a dětskou psycholožkou Ivanou Janišovou.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Hrabě Monte Carlo byl fascinující

HrabeMC perexMěstské divadlo Zlín přeneslo své návštěvníky do město hazardu – Monte Carla, kde se na malém zapadlém náměstíčku rozjela napínavá komedie plná lásky.

...

Literatura

„Hovno“ se neříká

merde200„Knížka, bez které se tento rok neobejdete“ stojí na obálce téhle knihy. Merde!  Já už teď mohu s jistotou říci, že bych se bez ní obešla. Její autor, Angličan Stephen Clarke je především novinář. Sám roky ve Francii žil, proto je jeho kniha do značn...

Divadlo

Mimefest 2023

mimeVe dnech 20. až 23. září 2023 se uskuteční 12. ročník tradičního festivalu pantomimy, tentokrát s podtitulem Mime & Smile. Zároveň, sté jubileum jednoho z nejvýznamnějších mimů Marcela Marceaua je příležitostí jak ke vzpomínkám na klasiky bílého umění, tak k setkán...

Film

Zelinář a nejen jeho televize

200filmO období normalizace, o dusném bezčasí 70. a 80. let minulého století, kdy lidé, pokud se hlasitě nestavěli proti režimu a spokojili se s málem v oblasti hmotné i duchovní, mohli vcelku pohodlně žít, pojednává kniha Pauliny Bren Zelinář a jeho televize. ...