Staré dobré Zuby nehty přinášejí nové Kusy

Staré dobré Zuby nehty přinášejí nové Kusy

Tisk

zuby 200Je to už patnáct let, co odplula jejich poslední loď a nyní se po kusech vrací do našich uší a duší. Dívčí (dnes už spíše dámská) skupina Zuby nehty nedávno vydala nové album s názvem Kusy, jež bude jako první pokřtěno v pražském Paláci Akropolis už za několik dní.

 

Celkem třináct kusů, díky kterým se vracím do svých dětských let, kdy hudba této skupiny zněla u nás doma celkem často, se opravdu vydařilo.

Najdou se, ztratí se, minou se, vrátí se… výstižně vypovídá o životě této kapely, která vyrostla z Plynu přes Dybbuk až po Zuby nehty a stále se oněch už sedmadvacet let drží zuby nehty svého starého dobrého osobitého stylu. Jejich nové písně tedy rozhodně nejsou noční můrou, ba naopak mají stále stejné kořeny, což jedině potvrzuje Paní VI, která už ovšem (po těch letech uždibování dortů) raději pořád zírá na bednu. Jejich nové album je možná i o touze vrátit se po dlouhé cestě domů, protože stále není pozdě a nic není ztracený i přesto, že smrt šplhá vzhůru. Člověk si musí říci - znova musíš znova a uvidí, že se znovu začne smát. Ale pak zase přijde jaguár a připomene, že krása střídá strach. Z tohoto koloběhu života nás možná vyvede vědomí toho, že za tímhle světem je ještě něco víc, a proto dneska (a samozřejmě ne jen dneska) vřele doporučuji nechat se unášet ve vlnách této hravé, poetické a krásné melancholické deprese, která dokázala (a to i tímto albem) obsáhnout život jaký je.

Nač tedy měnit vizáž a styl, nástroje a hudbu, když občas není od věci se zuby nehty držet toho, nač jsme zvyklí. Kusy přicházejí v podstatě pouze jen s novými texty, protože při poslechu tohoto alba se v duchu vracíme zpět, s úsměvem na rtech a se slzami v očích, a to jen díky stále mladým hlasům těchto čtyř dam (a jednoho muže), které nám tímto připomínají, že opravdu nic není ztracený, i když už punkový kabát vyměnily za ten poněkud klidnější.

zuby 1


 
Od průpovídek typu ale čert to vem tedy dívky utekly, král vyslal své vojsko, přišla dítka a nakonec odplula loď. Stalo se toho za ta léta opravdu hodně, ovšem tyto dámy (a pán) se rozhodli dát dohromady oněch třináct kusů, jimiž se vrací zpět. Již brzy vám to mohou dokázat naživo, a to v rámci křtu tohoto nového alba. Poprvé 30. října v Paláci Akropolis v Praze, po kterém bude následovat Brno a Bratislava. Tak přijďte na vlastní uši ochutnat staré kusy v novém kabátě - nebo spíš nové kusy ve starém?


www.facebook.com/zubynehty/photos_stream
www.noise.cz/zubynehty/

Indies Scope Records, 2014 (www.indies.eu)

KUSY
Interpret: Zuby nehty
Žánr: alternativní rock
Skladby: 1/ Kusy, 2/ Liščí, 3/ Noční můra, 4/ Paní VI, 5/ Bufáč, 6/ Pozdě, 7/ Líný tango, 8/ Struna praskla, 9/ Žižkov, 10/ Jaguár, 11/ Jedno, 12/ Dneska, 13/ Ve vlnách.
Stopáž: 35:56
Vydavatelství: Indies Scope, 2014
Hodnocení: 100% 

Zdroj foto: Facebook kapely

( 1 hlas )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Karel Sedlecký: „Můj běžný pracovní den je plný kávy, rozhovorů s lidmi, schůzek, telefonních hovorů a taky faktur a smluv.“

karel sedlecky 200Karel Sedlecký se narodil 17.3. 1985 v Sušici. Studoval na místním gymnáziu, poté pokračoval na pražskou ČVUT, kde získal titul inženýra. Po nedokončeném doktorandském studiu, se stal ředitelem kulturního centra v Sušici ( SIRKUS, p.o...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

V Paměti dívky nobelistka Ernaux dekonstruuje sebe sama a ohledává tím i způsoby psaní

Paměť dívkyPaměť dívky je autofikční dílo od nobelistky Annie Ernaux, v němž zprostředkovává téma zneužití, sociální třídy a problematizování paternalistického světa tehdejší Francie. Nejde o konstrukci fikční postavy, ale naopak o d...

Divadlo

Rodinné taneční divadlo Letem světem se uskuteční 20. března v 17:00 v Divadle na Vinohradech

letem svetem 200Již třetí celovečerní titul uměleckého souboru Baby Balet Praha s názvem „Letem světem“ přinese v Divadle na Vinohradech (nejen) dětskému divákovi cestovatelský zážitek.

...

Film

Jako nikdy vhlédneme do duše umírajícího umělce

200filmFilmový obraz lidí, vědomých blížícího se konce své pozemské pouti, zdůrazňoval v minulých desetiletích hlavně jejich nenadálou aktivitu, kdy se pokoušeli něco změnit či prosadit - z české tvorby lze uvést zejména Kachyňova Směšného pána (1969), jatého př...