Bratři Ebenové čvachtají v holinách

Bratři Ebenové čvachtají v holinách

Tisk

cas holin perexPro publikum hltající každé slovo jsou tu písničky Bratrů Ebenů. Tak je tomu už mnoho let. Páté řadové album vzácného seskupení přichází po šestileté pauze. Jmenuje se Čas holin a je plné chytrých textů. To není laciná pochvala, ale pouze suché konstatování.

 


Zatímco zkušení vědí, do čeho jdou, pro nepolíbené mám jedno malé upozornění. Pokud chcete, aby se vám dílo Marka, Davida a Kryštofa líbilo, musíte být naladěni na české polotrapno a na ironii postiženou anglickým humorem. Jestliže tyto dvě základní podmínky nesplňujete, jste předem ztraceni.

Vězte, že vám v uvedené situaci nepomůže ani láska k folku či záliba v jazzových vlivech a rockových kořenech. Hudba samotná totiž v tvorbě této formace není nejdůležitější. Dokonce lze tvrdit, že má funkci doplňkovou a zároveň je nepostradatelná. I s tímto vědomím si bratrské trio přizvalo posily, které výrazně pomohly oživit zvuk. Konkrétně Jiří Zelenka (bicí), Jaromír Honzák (kontrabas), Pavel Skála (kytary, mandolína), Jiří Veselý (baskytara), Oskar Török (trubka), Barbora Kabátková (nazpívala záhadnou Routu).

Poučený i začínající posluchač jde po Ebenech z jediného důvodu: zajímá ho, co zase napadlo protagonistu alba Marka Ebena. To on vymyslel drtivou většinu nahraných písní a skoro všechny je i zpívá či deklamuje. „Doprovodná“ kapela mu rozhodně nepřekáží, její hudební podkresy jsou tradičně vkusné a pro texty posilující.

Marek Eben glosuje současné trendy, dělá si legraci, jemně moralizuje s pochopením a vrací se k tomu, co je osvědčené a trvalé (láska, víra…). Například tématem úvodní skladby (Nic není tak horký) je pomíjivost. „Pryč jsou všechna slova/ čas je dávno vygumoval/ pryč jsou všechna slova/ jenomže každý velký požár jednou dohoří/ a každá zeď se jednoho dne rozboří/ a každý metál jednou spadne ze hrudi/ každý prudič jednoho dne doprudí…“

Píseň, po které je pojmenováno celé album, reflektuje rozšířenou oblibu „starých časů“. Marek Eben na plíživé společenské nebezpečí nahlíží po svém: „Přišel čas holin/ uvázat motýlka si nedovolím/ je čas si zvyknout na novou kastu/ to nám to uteklo/ už je to zas tu…“ Téma buranismu se objevuje také v kousku nazvaném „Hey – By“, kde se mimochodem schází dost divná společnost. Protagonista alba si nebere na paškál pouze tuzemskou kotlinu, v písni Příjemný let se vtipně vyjadřuje k jevům globalizovaného světa. Snadným terčem se stala také zbulvarizovaná média, do nich se Marek Eben opřel ve skladbě Noviny. Mezi třinácti písněmi jsou i takové, při nichž člověk pociťuje cosi jako existenciální chvění – stačí si poslechnout třeba Zimní slevy nebo Zapomeneš. Kdo hledá něco výstižného o české povaze, ať si několikrát za sebou pustí Tsunami.

„Žijem tu my/ jen my sami/ my jsme ti prevíti, ti dacani/ žijem tu my, jen my sami/ my jsme ta tornáda, ta tsunami…“

Bratři Ebenové se v Čase holin trefují do bolavých míst a přitom zdvořile naznačují, kde hledat chybu. Vždyť někdy stačí málo: zkusit zahlédnout odraz v zrcadle.

 

Název: Čas holin

cas holin

Interpret: Bratři Ebenové
Žánr: folk/rock/jazz
Skladby: 1/ Nic není tak horký, 2/ Hey - By, 3/ Routa, 4/ Čas holin, 5/ Sbohem a šáteček, 6/ Noviny, 7/ Zapomeneš, 8/ Byl jsem někdy, 9/ Zimní slevy, 10/ Příjemný let, 11/ Tsunami, 12/ Zvláštní území, 13/ V Betlémě
Stopáž: 47:06
Vydavatelství: 100PROmotion, 2014
Hodnocení: 90 %

Zdroj foto /obálka: www.100promotion.net

( 15 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Aneta ŽabkováVystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouš...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Divadlo

Tomáš Baťa ožil prostřednictvím Gustava Řezníčka

bata-tomas 200Městské divadlo Zlín nechalo ožít Tomáše Baťu, ševce, podnikatele, starostu, jednoduše velkou osobnost nejen českých dějin. Nesnažilo se o žádnou životopisnou hru ani nudný výklad, šli na to po svém a velmi dobře. Režisér Dodo Gombár a př...

Film

Arvéd. Čemu všemu lze zaprodat duši?

Arved perexJiří Arvéd Smíchovský byl významný hermetik, okultista, vyznavač černé magie a mimořádně vzdělaný člověk s geniální pamětí. Aby dosáhl svého cíle, byl ochoten jít až k hranicím samotného pekla.

 

...