Opera Rusalka se po 70 letech vrací do Vysoké u Příbramě. Uvedena bude pod širým nebem, v místě, kde ji Dvořák zkomponoval

Opera Rusalka se po 70 letech vrací do Vysoké u Příbramě. Uvedena bude pod širým nebem, v místě, kde ji Dvořák zkomponoval

Tisk

rusalka 200Tři představení opery Antonína Dvořáka Rusalka uvedená v krásných přírodních kulisách zámeckého parku čekají v létě návštěvníky skladatelova památníku ve Vysoké u Příbramě.



„Právě tudy se Dvořák procházel, když Rusalku skládal. Slavné melodie k libretu Jaroslava Kvapila vznikaly v jeho hlavě během pravidelných procházek v parku v lese, kde se nachází i tajuplné Rusalčino jezírko,“ říká operní pěvkyně Anita Jirovská z Opera studio Praha, asociace, která projekt ve spolupráci s Památníkem Antonína Dvořáka pořádá. Vysoká je tak spjata s Rusalkou, ta se tu však naposledy uváděla v 50. letech minulého století. „Vysoká nám dala Rusalku a my bychom jí měli dát možnost znovu ožít právě na tomto kouzelném místě,“ dodává Jirovská.

Premiéra světoznámé Dvořákovy opery je 19. června od 19.30. Reprízy jsou 22. a 25. června. Vstupenky v cenách 300 – 450 korun lze pořídit buď přímo v Památníku Antonína Dvořáka, rezervovat na Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript nebo je koupit přes www.goout.cz

rusalka 1

Rusalka se bude odehrávat pod širým nebem na různých místech zámeckého parku. Hlavními kulisami bude okolní příroda i novorenesanční vila, kde se nyní nachází Dvořákův památník. „Dějištěm prvního jednání bude jezírko a okolní stromoví. Na druhé dějství se diváci přesunou k zámečku,“ popisuje Anita Jirovská. Ta bude – spolu s Eliškou Gattlingerovou – alternovat titulní roli Rusalky. Ježibabu ztvární Alžběta Symerská, Vodníka Martin Vodrážka, jako Princ se představí Peter Malý, Cizí kněžnu zpívá Karolína Cingrošová v alternaci s Barborou Ďubekovou, Kuchtíka ztělesní Veronika Kaiserová, Hajného Michael Skalický, Lovce Roman Martinec a v rolích žínek uvidíme Evu Hartovou, Hanu Kuželovou a Terezu Papouškovou.

Dvořák na Vysokou jezdil pravidelně a měl to tu moc rád. Novorenesanční zámeček, rozsáhlý park a les s jezírky, z nichž dnes jedno nese Rusalčino jméno, a obecně nádherná okolní krajina. To všechno jsou místa, která světoznámého skladatele inspirovala,“ doplňuje za spolupořadatele Vojtěch Poláček, ředitel Památníku Antonína Dvořáka. Právě v jeho areálu se opera odehraje. „Rusalka zde byla naposledy v kompletním provedení uvedena v 50. letech a my jsme moc rádi, že se sem znovu vrací,“ říká Poláček.

rusalka polacek

Do projektu se zapojil i švýcarský dirigent Sébastien Bagnoud z Opera studio Praha působící na českých i evropských scénách, zkušený operní režisér Dominik Beneš, který spolupracoval mj. s Národním divadlem Praha, a další profesionální umělci. Hudba bude upravena pro čtrnáctičlenný orchestr a – jako vždy u Opera studio Praha – nebude chybět pantomima. Sbor a taneční část představení doplní ve spolupráci se ZUŠ Open žáci umělecké školy Antonína Dvořáka a Tomáše G. Masaryka v Příbrami, děti z Hořovic, Komorní sbor Mistra Jakoubka ze Stříbra, sbor Krásky a další. Na kostýmech se bude podílet mj. Divadlo A. Dvořáka Příbram.

Právě propojení operních umělců s těmi, co zkušenosti teprve sbírají, bylo i cílem pořadatelů. „Opera Studio Praha chce dát vždy dohromady lidi, kteří se od sebe mohou navzájem učit, k čemuž Rusalka přímo vybízí: libreto napsal Jaroslav Kvapil, který byl v té době mladým literátem. Naproti tomu Dvořák byl již významným, zkušeným a zralým skladatelem. A jejich spoluprací vznikla výjimečná věc,“ říká Anita Jirovská. Ta upozorňuje ještě na jednu zajímavost: v inscenaci se objeví i postava Antonína Dvořáka, která bude operou procházet…

Věčný příběh první lásky

Památník Antonína Dvořáka je i v dnešní době místem, kde se historie propojuje s uměním a přírodou. „Chceme, aby diváci zažili pocit krásna, a nechali ho sebou prostoupit,“ zdůrazňuje Jirovská. Rusalka je podle ní jedno z nejnádhernějších operních děl. „Jde o kouzelný příběh první lásky, který osloví úplně každého. Zatímco Rusalka prožívá lásku poprvé, Vodník a Ježibaba už jsou zkušení. Vědí, jak to ve světě chodí. Vědí, že Rusalku princ nejspíš zklame, vědí ale také, že ať udělají cokoliv, první lásce nezabrání. V Rusalce tak najdeme kousek sebe. Ať jako zamilovaný, nebo jako rodič,“ říká Jirovská. Opera je předposledním dokončeným dílem Antonína Dvořáka. Psal ji v době, kdy se již vrátil ze svých cest z Ameriky, a rozhodl se věnovat svou tvorbu vlastnímu národu. „Komponoval díla určená zejména domácímu publiku. I proto je Rusalka pro každého z nás,“ uvádí Jirovská.

rusalka3

Vysoká: kouzelné místo plné hudby

Dvořák na Vysokou jezdil více než dvacet let. Kousek od zámečku je jezírko, které ho inspirovalo, když Rusalku skládal. „Když projdete vstupní branou parku, ocitnete se v jiném světě. Klid, pokora, zastavený čas…. Myslím si, že podobné to zde bylo už za Dvořáka. Je zde prostě genius loci, který vás uchvátí a nelze se mu vyhnout,“ vypráví Jirovská.

Uvedení opery Rusalka na Vysoké podpořil Středočeský kraj. Je součástí Středočeského kulturního léta a jednou z mnoha akcí, kterou Památník Antonína Dvořáka připravuje. „Na sklonku léta nabídneme návštěvníkům projekt rozšířené reality Vysoká – říše zvuků. Pomocí mobilní aplikace budou moci objevovat nejrůznější místa v okolí našeho památníku spojená s působením Antonína Dvořáka. A zároveň budou poslouchat jeho krásnou hudbu,“ říká ředitel památníku Vojtěch Poláček, pod jehož vedením teď místo znovu ožívá.

Sólisté Opera studio Praha

Sébastien Bagnoud pochází ze Švýcarska, studoval na HEMU v Lausanne a v roce 2018 získal též titul v oboru dirigování na HAMU v Praze u doc. Koutníka, N. Baxy a doc. Svárovského. Obdržel cenu Y. Simonova na mezinárodní dirigentské soutěži v Polském Radom. V roce 2012 založil smyčcový orchestr Sedunum String Orchestra ve Švýcarsku, se kterým pravidelně pořádá a diriguje koncerty s předními sólisty (A. Baranov, Ch. Croisé, G. Moix, A. Fournier aj.). Je spoluzakladatelem Opera studio Praha. V operní literatuře debutoval v roce 2014 představením The turn of the Screw B. Brittena. V roce 2015 byl osloven Operou du Rhône, aby nastudoval a dirigoval Rossiniho Viléma Tella v amfiteátru Martigny, s Operou Agaune připravil J. Offenbacha Orfeus v podsvětí ve Švýcarském Saint-Maurice, kde letos uvede Pucciniho Toscu. Opakovaně se vrací též v rámci koncertní činnosti do Beirutu v Libanonu. Byl asistentem dirigenta N. Baxy a dirigentem v inscenacích Čarostřelec (Weber) a Evžen Oněgin (Čajkovskij) v divadle J. K. Tyla. V létě 2018 asistoval J. Fiore v Grand Théâtre de Genève u opery Carmen. Spolupracoval s Karlovarským symfonickým orchestrem, Komorní filharmonií Pardubice, a v letošním roce debutoval v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě.

Anita Jirovská je pěvkyně se sametovým hlasem. Absolvovala pražskou HAMU a partnerské HEMU ve švýcarském Lausanne. Odtud vedly i její první úspěchy do Francie, Ženevy a na Slovensko. V současnosti účinkuje v českých divadlech a vede také Opera Studio Praha.

rusalka4

Víte, že…

  • Antonín Dvořák na Vysoké započal, dokončil nebo cele vytvořil přinejmenším třicet velkých kompozic, z nichž mnohé patří k vůbec nejvýznamnějším v rámci celé skladatelovy tvorby? Jsou to například Čert a Káča, Jakobín, Humoresky, Symfonie č. 8 a v neposlední řadě Rusalka, se kterou je zdejší příroda už navždy spjata.
  • Památník Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbrami je příspěvkovou organizací Středočeského kraje? Ten zřizuje a podporuje i další památníky významných osobností spjatých s tímto regionem.
  • novorenesanční vilu z roku 1878 navrhl architekt Čeněk Gregor, který se jako stavitel později podílel na budování nejvýznamnějších pražských veřejných budov? K těm paří i Národní divadlo, Národní muzeum či nová budova Hlavního nádraží. Vilu obklopuje krásný anglický park o rozloze osmi hektarů – uprostřed malebné české krajiny s lesy, loukami, rybníky a nedalekými brdskými vrcholky.

Opera Rusalka. 19., 22., a 25. června od 19.30, Památník Antonína Dvořáka, Vysoká u Příbramě 69. Plné vstupné 300 - 450 korun, snížené 150 korun, v prodeji přes Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , tel. 318 618 115 nebo www.goout.cz

Zdroj foto: Rene Volfik

Více informací: www.operastudio.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Básník Michal Talo: „Chcete-li vydat knihu, musíte si být jistí“

rok vepre michal 200Několik zvídavých otázek jsme položili mladému básníkovi Michalu Talo, který je autorem originální a osobité poezie skrývající se ve sbírkách Perly sviním, Jinak řečeno a Rok vepře

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Tahák do hodiny věčnosti

intu200Petr Neckář, „energický optimista, idealista a snílek s věčným úsměvem“ (důkaz najdete na zadní straně obálky), se polovinu svého prozatímního života živil jako profesionální DJ. Ve své prvotině „3IN. Intuice Instinkt Inspirace“ vypráví autobiograficky f...

Divadlo

Etiketa je životní styl

dobre mravy 200Už v předminulé sezóně, v červnu roku 2016 mělo premiéru představení Dobré mravy, které se inspirovalo a vycházelo z nikoho jiného z etikety Ladislava Špačka, guru českého společenského chování. Co toto ztřeštěné představení přineslo?

Film

Co přinesou ozvěny Febiofestu ve Zlíně

febiofest 200V tomto článku bychom vás rádi informovali, na jaké filmy můžete vyrazit od 15. do 17. dubna do zlínského Golen Apple Cinema v rámci regionálních ozvěn Febiofestu.

...