Ve zlínském divadle začali zkoušet Šakalí léta

Ve zlínském divadle začali zkoušet Šakalí léta

Tisk

sakali leta 200Datum premiéry nikdo nezná, přesto začali zkoušet! Po čase se do Městského divadla Zlín vrátil režisér Dodo Gombár (Zvlčení, Mezi nebem a ženou, Žítkovské bohyně, Baťa Tomáš, živý a další) a pustili se do příprav hudební komedie Šakalí léta. Po dlouhé době přibude ve Zlíně na repertoáru nová velká „celosouborovka“.

 

Je konec 50. let minulého století a do šedi socialismu přichází Bejby s rock 'n' rollem v žilách. „Šakalí léta jsou hlavně o volání po nezávislosti a po svobodě, po nějakém záchvěvu, který dělá člověka víc člověkem, o obrovské energii rock 'n' rollu,“ uvedl Dodo Gombár a prozradil, že spolu s herci se na jevišti objeví i živá kapela. Hudební stránku inscenace řídí hudebník, skladatel, korepetitor a multiinstrumentalista Josef Fojta.

V hlavní roli Bejbyho se diváci mohou těšit na Radovana Krále: „Myslím, že je to přesně ten titul, kterým to dokážeme zase nakopnout, až budeme moci hrát pro diváky. Určitě všichni aspoň jednu písničku ze Šakalích let znají. A jestli ne, tak ji znají a neví, že je že Šakalích let. Moc se na tu práci těším.“

sakali leta 1

Dramatizace vychází z povídek Petra Šabacha a z námětu stejnojmenného filmu Jana Hřebejka a Petra Jarchovského s hudbou Ivana Hlase.

Premiéru Šakalích let plánovalo Městské divadlo Zlín původně na duben. To už však neplatí. „Nesmíme propadat skepsi, že jsou divadla prázdná. Musíme pracovat s nadějí, že se v dohledné době zase sedadla v sálech zaplní,“ doplnil Gombár.

Více informací: www.divadlozlin.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Na začátku bylo slovo…Platí to i pro cizince v novém prostředí,“ říká Oksana Moiseniuk ze spolku Můžeš Mluvit Česky.

oksana 200Přinášíme vám rozhovor s režisérkou a producentkou, majitelkou filmové produkce FENOMART a také Ukrajinkou dlouhodobě žijící v Česku Mgr. Oksanou Moiseniuk. Patří do týmu spolku Můžeš Mluvit Česky, o kterém nám řekla více.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Rukojmí bez rizika

IMG 20170814 193557V letním období jsou v kamenných divadlech prázdniny, ale milovníci divadelních představení kvůli tomu smutnit nemusí, protože se mohou kulturním zážitkům oddávat mimo ...


Literatura

Švédsko, sérioví vrazi a 100 procent

100 procent 200V říjnu vydalo nakladatelství Kalibr knihu významného švédského autora Anderse Roslunda, který není neznámý ani v naší kotlině. Severská novinka se jmenuje 100 procent a přináší specifický vyšetřovací tým, extrémně brutální zločiny a osobit...

Divadlo

Jak vidí budoucnost umění v on-line světě Jana Plodková a Jiří Vyorálek?

DNZ 200Oblíbení herci Divadla Na zábradlí se v krátkých rozhovorech zamýšlejí nad reflexí covidové pandemie v jejich profesním i osobním životě.

...

Film

Dokáže jeden muž zvládnout tři děti?

martin venuse perexŘíká se, že žena vydrží víc než člověk. Jak si tedy povede celý měsíc průměrný muž v ženské úloze a zda se potvrdí zažitá fráze, že muži jsou z Marsu a ženy z Venuše, se dozvíte v romantické komedii Jiřího Chlumského Martin a ...