Protektorát: odboj a kolaborace 1939-1945

Protektorát: odboj a kolaborace 1939-1945

Tisk

altNárodní muzeum připravilo v Národním památníku na Vítkově obsáhlou výstavu nazvanou Protektorát: odboj a kolaborace 1939-1945, která si dává za úkol představit jedno z nejkontraverznějších období českých dějin 20.století a nalézt odpověď na otázku, zda byli Češi národem kolaborantů nebo hrdinů neváhajících položit za svobodu vlasti své životy.

Autoři výstavy Ivo Pejčoch a Jan Šach se snaží vyvrátit mnohdy rozšířený názor, že v protektorátu panoval klid a relativní bezpečí, zatímco v ostatních zemích zuřila válka. Uváději, že politickým cílem okupačního režimu nebylo získání aktivní spolupráce Čechů ani jejich vyprovokování k boji. Cílem bylo vyvolání co možná nejpasivnějšího poměru národa k svému vlastnímu osudu.

První část výstavy je věnována domácímu odboji a představitelům organizací a skupin (Zemský národní výbor, Politické ústředí, Obrana Národa, Petiční výbor Věrni zůstaneme, ÚVOD, atd.), které se na odboji podílely. Dále výstava návštěvníky seznamuje s postavami tzv. Tří králů Josefa Balabána, Josefa Mašína a Václava Morávka,  s desanty ze Západu (celkem 30 skupin tvořených 85 Čechy a Slováky) a desanty z Východu.

alt

Značná pozornost je věnována samozřejmě atentátu na Heydricha a výsadkům Anthropoid a Silver A a jejich domácím spolupracovníkům. Návštěvníci si mohou prohlédnout část padáku jednoho z členů skupiny Anthropoid, vojenskou knížku Josefa Gabčíka, osobní věci parašutistů, nalezené v kryptě kostela sv. Cyrila a Metoděje, nebo vysílačku Libuši a její poslední odeslanou depeši

Autoři výstavy popisují i partyzánské hnutí (např. 1.čs. partyzánská brigáda Jana Žižky měla  2 000 členů), odbojovou činnost Obce sokolské a KSČ, činnost České národní rady a průběh Květnového povstání. Zachycen je i postup protektorátních úřadů proti účastníkům odboje a jejich následná perzekuce (např. na Pankráci bylo popraveno 1075 osob, včetně 155 žen).

alt

Druhá část výstavy vypráví o počátcích krajní pravice v Československu, zachycuje nejvýznamnější kolaborantské organizace (Hnutí Vlajka a její Svatoplukovy gardy, Česká národně sociální strana dělnická, Národopisná Morava, Strana českých fašistů, Kuratorium pro výchovu mládeže v Čechách a na Moravě, Strana zelených hákových křížů) a jejich představitele (např. Emanuela Moravce, Jana Rysa-Rozsévače, MUDr. Františka Teunera, Františka Mikuláše Mlčocha). Po válce bylo za kolaborantské prohlášeno celkem 34 organizací a spolků a Čechů a Slováků souzených (nikoliv však odsouzených) za kolaboraci bylo méně než 10 000.

Je paradoxem doby, že se zástupci odboje a odsouzení čeští kolaboranti v 50. letech 20.století setkali v komunistických lágrech.

alt

Protektorát: odboj a kolaborace 1939-1945
Autoři: Ivo Pejčoch, Jan Šach
Datum a místo konání: 4.5.- 4.8.2012  Národní památník na Vítkově
Pořadatel: Národní muzeum ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem Praha a občanským sdružením VALKA.CZ

Zdroj foto: nm.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Felix Holzmann znovu na scéně.

200roz12. října 2013 uvedlo pražské divadlo Semafor premiéru pořadu herce, moderátora a režiséra Davida Šíra s názvem NOVÉ SCÉNKY FELIXE HOLZMANNA. A protože to je bezesporu ojedinělá příležitost, přinášíme čtenářům rozhovor s Davidem nejen o tomto pořadu, ale...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nalaďte se na Krásné Vánoce

krasne-vanoce 200Svatava Vašková (Coolinářka) přišla s dalším moc pěkným titulem – tentokrát se nejedná o kuchařku, ale knížku plnou vánoční inspirace od českých blogerek.

...

Z archivu...


Literatura

Láska a sny ve stínu španělské diktatury

Mlcici fontany perexMadrid, 1957. Španělsko pod nadvládou generála Franca jako by ztratilo naději na lepší budoucnost. Jeho odvrácenou tvář však vidí pouze místní obyvatelé, před turisty a zahraničními obchodníky zůstává ukrytá. Jedním z nic...

Divadlo

V Pointě vyšla knižně ztracená divadelní komedie Ženy a sluhové španělského dramatika Lope de Vegy

zeny-a-sluhove200V online nakladatelství Pointa vyšla knižně veršovaná nadčasová divadelní komedie Ženy a sluhové o milostném trojúhelníku z pera mistra slova světoznámého španělského autora Lope de Vegy.

...

Film

Vesmírná filmová poezie

gravity plakat 200Mexickému režisérovi Alfonsu Cuarónovi (Harry Potter a vězeň z Azkabanu) se ve filmové branži podařilo vše, na co sáhl. Ani jeho nejnovější film Gravitace není výjimkou. Filmovým...