Národní památník na Vítkově nabízí dějiny 20.století v kostce

Národní památník na Vítkově nabízí dějiny 20.století v kostce

Tisk

altNárodní památník na Vítkově, který byl po dlouhá léta kvůli svému zneužití komunistickým režimem opomíjen návštěvníky pražských pamětihodností, je již zásluhou Národního muzea, které ho dostalo do péče v roce 2000, plně rehabilitován a nabízí zajímavé stálé expozice a krátkodobé výstavy.

 

Památník byl, jako Památník Národního osvobození, vystavěn v letech 1929–1938 podle návrhu architekta Jana Zázvorky k poctě československých legionářů a k uložení jejich ostatků. Znovu byl upravován a doplňován po skončení 2. světové války, protože bylo nutné připomenout druhý protifašistický odboj. Po roce 1948 začal sloužit státní ideologii a k propagaci režimu. Byli zde pohřbeni významní představitelé Komunistické strany Československa a v roce 1953 zde bylo zřízeno Mauzoleum Klementa Gottwalda, které existovalo až do roku 1962, kdy byla Gottwaldova mumie, především z politických důvodů, zpopelněna.

alt

V Památníku se nachází Slavnostní síň, Prezidentský salónek, Kaple padlých, Síň osvobození, Hrob neznámého vojína a Kolumbárium. V Ústřední síni mohou návštěvníci shlédnout stálou expozici nazvanou Křižovatky české a československé státnosti, která zachycuje významné zlomy v našich dějinách (vznik ČSR v roce 1918, období Mnichova v roce 1938 a zánik Československa v roce 1939, obnovení Československa v roce 1945 a komunistický převrat v roce 1948, invazi vojsk Varšavské smlouvy a následnou federalizaci v roce 1968 a pád komunismu v roce 1989 spolu se zánikem Česko-Slovenska v roce 1992). Expozici, jejíž součástí jsou interaktivní obrazovky s dobovými týdeníky a novinovými články, doplňují mj. sbírkové předměty  spjaté s významnými postavami našich dějin (např. poslední dopisy Milady Horákové a Heliodora Píky, osobní věci parašutistů padlých v kryptě kostela sv. Cyrila a Metoděje, legitimace a osobní předměty Jana Palacha). Především mladší návštěvníci si mohou vyzkoušet hru, v níž se ocitají před rozhodujícím dějinným okamžikem a musí si  zvolit ze tří možností, jak se zachovají. Od první volby se pak odvíjejí jejich další osudy, které přinášejí nová a nová rozhodování. Na vlastní kůži tak poznají, jaká nelehká rozhodnutí museli činit jejich rodiče a prarodiče.

alt

Neméně zajímavá expozice, Laboratoř moci, se skrývá v podzemních prostorách Památníku, které byly vybudovány v 50.letech 20.století jako zázemí pro péči o mumifikované tělo Klementa Gottwalda. Expozice připomíná nejen prezidentovu osobu a osud jeho mrtvoly, ale i komunistickou propagandu a období režimu 50.let v nejhorších totalitních projevech. V ponurém a vlhkém podzemí se do dnešních dnů zachoval tzv. velín a  laboratoř. S historií a fungováním Gottwaldova mauzolea návštěvníky seznamuje dokumentární film.

alt

Prohlídku  mohou návštěvníci příjemně zakončit v místní kavárně nebo na vyhlídce na střeše Památníku, odkud se nabízí nádherný výhled nejen na Hradčany, ale i na jezdeckou sochu Jana Žižky z Trocnova od Bohumila Kafky (1878-1942), která byla před Památníkem slavnostně odhalena v roce 1950.

Dokumentární film o Gottwaldově mauzoleu na http://www.louzecky.cz/mauzoleum/

Zdroj informací a fotografií: nm.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zdeněk Hanka vydal novou knihu Střípek malachitu Zdeněk Hanka vydal novou knihu Střípek malachitu

ZH200Zdeněk Hanka (*1956) je český spisovatel a lékař žijící od roku 1999 v Kanadě. Debutoval v roce 1989 sbírkou čtyř povídek z lékařského prostředí Lék pod kůží. Dále je autorem próz Kavárna, Platina,Partitura pro srdce, Hedvábný ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Bitva na Bílé hoře aneb bojujeme s armádami

bitva na bile horeBitva na Bílé Hoře u Prahy, 8. listopadu 1620, byla sice krátká, pro České země však znamenala tragédii.  Mnoho lidí muselo uprchnout za hranice a 27 českých pánů skončilo na popravišti. Český stát se stal souč...

Z archivu...


Literatura

Tajnůstkáři = Sázka na jistotu se Sandrou Brown

tajnustkari200Nakladatelství Kalibr vydalo v únoru v Edici světový bestseller napínavou knihu Sandry Brown Tajnůstkáři. No schválně: před dvaceti lety se uprostřed noci udála zdánlivě dokonalá loupež. Čtveřice nesourodých parťáků si málem odnesla půl mi...

Divadlo

Příliš drahý jed. Švandovo divadlo uvede hru o smrti agenta Litviněnka

Prilis drahy jed 200Příliš drahý jed, inscenaci o případu otravy Alexandra Litviněnka, agenta ruských i britských tajných služeb, uvede 6. listopadu ve Velkém sále pražské Švandovo divadlo. Hra britské dramatičky Lucy Prebble na motivy knihy Luka H...

Film

Severský filmový podzim – Ptáci nad průlivem

ptaci 200I v pátek 10. listopadu jsem vyrazila na film v rámci festivalu Severský filmový podzim do pražského kina Lucerna. Tentokrát padl výběr na válečné drama Ptáci nad průlivem, který přibližuje osudy dánských Židů a pokusy o jejich záchranu před běsnícími nacisty.