Nejlepší Schwarzeneggerova role? Total Recall!

Nejlepší Schwarzeneggerova role? Total Recall!

Tisk
ImageHrdina ve filmu Total Recall je jednou z nejlepších Schwarzeneggerových rolí a film se brzy dočká i svého pokračování. Tento týden se vydáme do světa, který byl v roce 1990 považován za vizi roku 2084. Lidé postavili na Marsu svou základnu a těží na něm nerostné bohatství.





Quaid se chce na Mars odstěhovat, ale jeho žena mu to vymlouvá, tak si objednává alespoň vzpomínku u firmy “Recall”, kde mu do mozku nahrají podle přání paměťový zážitek z Marsu přesně tak jak by si to představoval. Jedná se o novou technologii, při které dostane člověk vzpomínku, aniž by musel cestovat.
 

Image

Co divák ze začátku filmu netuší je, že mu Recall obnoví vzpomínky na jeho skutečnou identitu. Od této chvíle se před hlavním hrdinou postupně odkrývají nové a nové skutečnosti, vysvětlující jeho situaci. Pokud film dobře sledujete, není do konce příběhu jasné, kdy se jedná o Quaidovy představy nebo skutečnou realitu.

Také proto je v příběhu tajným agentem, kterému vymazali paměť. K jeho neštěstí mu firma Recall obnovenou paměť ihned zase vymazala, aby jejich zákazníci na podobná selhání nemohli přijít. Někdo už ale ví, že do Recallu šel a je problém.


V tu chvíli Quaida všichni z jeho okolí, co zná, zkouší chytit a zabít, včetně jeho ženy. Vypadá to, že kolem něj vybudovali jakousi alternativní realitu a zakonzervovali kdysi tajného agenta v prostředí bez vzpomínek. No a do té doby na něj dohlíželi. Naštěstí se mu daří utéct. Jeho umění boje a rychlé reakce zapomenout nemohl. Ty si člověk naštěstí pamatovat nemusí. Celý film provází jedna akční scéna, v níž jde o život, za druhou.

Na Marsu je něco, co všechny tyhle události spojuje a on se tam musí dostat. Objevuje svůj kufřík s penězi a různými informacemi, kde sám sobě ze záznamu vykládá, co se vlastně stalo. Quaid nemá vzpomínky, takže v tom má trochu zmatek, ale s notnou dávkou štěstí na Mars nakonec přece jenom přilétá.

Image


Hned na celnici však odhalují jeho přestrojení a poprvé můžete vidět, jak se na Marsu vlastně žije. Je to jen červená pískovcová hrouda bez vzduchu a v momentě, kdy omylem prostřelují jedno z oken, začíná se z utěsněného bunkru odsávat vzduch včetně lidí, kteří se neudrží zábradlí a všichni bezmocně lapají po dechu.
Taky se Quaid ihned poté stává svědkem rozhovoru o tom, jak Cohaagen zvedl cenu vzduchu. Cohaagen je totiž hlavní boss, který na Marsu všechno řídí.
“Zase?”
“Nikoho na Zemi nezajímá co se tady děje.”
V hotelu zjišťuje, že nechal ve schránce sám sobě vzkaz, ať jde za Melinou, místní šlapkou. V “městě” Venuše naráží Quaid poprvé na mutanty. Lidi, zdeformované únikem radiace. Vydělávají si na živobytí, jak můžou. Peněz je málo, vzduchu taky, a postupně zjistíte, že mutanti vedou odbojovou skupinu proti Cohaagenovi a snaží se o převrat.


V této fázi je už jasné co Quaidův příběh znázorňuje. Jedná se o klasické přirovnání k realitě naší dnešní společnosti. Pokud někdo získá nad lidmi moc, zpravidla je vykořisťuje. Nicméně to není v případě filmu Total Recall úplně všechno.
Povstalci ohrožují Cohaagenův vývoz nerostných surovin a mezitím se ke Quaidovi dostává doktor, který mu vysvětlujte, že tohle všechno co se právě děje, je ve skutečnosti jenom sen. Implantovaná vzpomínka, protože se v Recallu stala nehoda a on není na Marsu, ale na Zemi.

Znělo to velmi věrohodně, ale Quaid tomu nevěří a po další přestřelce utíká pryč. Tichá a bezbolestná lest Cohenovým agentům nevyšla.

Image


A v tuhle chvíli to začíná. Quaidovi se daří utéct s pomocí mutantů. Ti drží při sobě a nechtějí říct kam, proto je jejich sektor uzavřen společně s přívodem vzduchu.
Zatímco se Quaid snaží zjistit jak Cohaagena a jeho firmu na Marsu zlikvidovat, mutantům dochází vzduch a jste svědky, jak z nich pomalu vyprchává život.

Cohaagen si však nenechává pro sebe jen nerostné bohatství Marsu, ale také mimozemskou technologii - reaktor, který umí zabezpečit zdroj vzduchu pro celou planetu. Quaidovi se s jeho zarputilostí nakonec daří toto monstrózní zařízení spustit a zachraňuje tak sebe i mutanty před udušením.

Film Total Recall neznázorňuje pouze boj proti bezpráví a moci jednoho člověka nad všemi ostatními. Díky tomu, že můžeme vidět, jak se Quaid dostává ze všech potíží bez jakékoli paměti a vzpomínek, získává jeho příběh i poněkud odlišný rozměr. Hlavní postava se v příběhu snaží jen bránit a zastavit kohokoli před tím, aby mu jeho život svévolně diktoval. Vždycky toužil po tom zažít něco opravdu zajímavého, ale to by se mu nikdy nepodařilo, pokud by se snažil jen hrát Cohaagenovu hru.

Zdroj foto:
MagicBox


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Festivalové otázky pro: Jirku Sýkoru (Tleskač)

200rozPřinášíme vám další rozhovor ze série festivalového ‚popovídání‘. Po koncertě partičky Tleskač na Benátské noci jsme se sešli s frontmanem Jirkou Sýkorou!

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Věrná, statečná, ryzí. Příběh o dívce, která se stala legendou

Mulan perexMulan (Yifei Liu) je divoká a nezkrotná dívka. Aby přinesla čest své rodině, měla by se vdát a být tichá a poslušná, ale tyto podmínky splnit nedokáže. Když císař (Jet Li) vydá nařízení, že každá rodina musí poslat jednoho muže, který vstoupí do a...


Literatura

Moderní romance o sestřičkách z předválečného Londýna

Sestricky na prijmu perexNa jaře roku 1937 mají Dora a Millie, studentky ošetřovatelství v nemocnici Nightingale, plné ruce práce. Čekají je závěrečné zkoušky, a tak kromě praxe na odděleních věnují spoustu času i studiu. Hned po zkouškách...

Divadlo

Jaká je budoucnost Divadla Na zábradlí?

altSoučasná ekonomická situace, potažmo i kulturní založení obyvatel, není rozhodně příznivou dobou pro instituce věnující se umění. Zejména pak pro divadla, která jsou speciálním odvětvím. Není to film, jejich návštěva není rozhodnutí z minuty na minutu. Chce to p...

Film

Závodničtí Rivalové rozduní nejen váš DVD přehrávač

rivalove perexV loňském roce vzniklo poměrně dost filmů, které jednoznačně velebili běžní diváci, fanoušci i odborníci. Jedním z nich je také drama z prostředí Formule 1 s názvem Rivalové. To se sice v osca...