Za Heydrichem do koncentráku

Za Heydrichem do koncentráku

Tisk

altPři procházce Prahou můžete v parku na Karlově náměstí narazit na ponuré dřevěné baráky obehnané plotem s ostnatým drátem a střežené strážní věží. Nad bránou, kterou zdobí nápis Arbeit macht frei, rozpíná svá křídla  říšská orlice. Zástupy kolemjdoucích vcházejí dovnitř a ocitají se v koncentračním táboře, který zde plní funkci výstavní síně.

 

 

Nezisková organizace Post Bellum, která již jedenáct let zaznamenává svědectví pamětníků 20.století, v tomto netradičním prostoru připravila výstavu Atentát na Heydricha, jejimž úkolem je připomenout sedmdesáté výročí atentátu prostřednictvím sedmdesáti příběhů z doby druhé světové války.

Stavba chce, podle organizátorů, symbolizovat nejen hrůznou nacistickou vyhlazovací mašinerii, má ale i přímou souvislost s událostmi před 70 lety. „24. října 1942 nacisté popravili v koncentračním táboře Mauthausenu přesně 261 československých občanů, z toho 126 mužů a 135 žen. Celé rodiny parašutistů, odbojářů a jejich spolupracovníků byly tady během jednoho dne popraveny. Je to jedna z nejděsivějších nacistických odvet, jako jsou Lidice, Ležáky, popravy v Kobylisích, utrpění vězňů v Malé pevnosti Terezín, mučení odbojářů v Petschkově paláci a další "odvetné" nacistické akce. Každý zná vojáky Gabčíka a Kubiše, kteří zabili Heydricha, ale ty, kteří jim pomáhali a zaplatili za to životem, nezná skoro nikdo,“ vysvětluje Mikuláš Kroupa, ředitel Post Bellum.

alt

Ve třech dřevěných barácích a v úzkých uličkách mezi nimi jsou prezentovány vzpomínky lidí, z nichž polovinu tvoří pamětníci, jejichž vyprávění Post Bellum zaznamenalo (jedná se o vyprávění odbojářů, kteří vojáky z Anglie schovávali, dětí, kterým nacisté popravili rodiče, lidických žen, náhodných svědků oněch událostí, aj.) a druhou polovinu tvoří lidé, kteří zemřeli mnohem dříve, než mohli svůj životní příběh předat druhým. Jsou to vojáci Gabčík, Kubiš, Opálka, Bartoš, Valčík a další z mnoha paraskupin vysazených do protektorátu, ale i obyvatelé, kteří jim pomáhali.

alt
 
Nedílnou součástí mozaiky příběhů jsou i příběhy těch, kteří selhali - spolupracovníků gestapa Karla Čurdy, Viliama Gerika či Ladislava Vaňka. Nechybí ani portréty sedmi nacistů, kteří nesou přímou odpovědnost za nelidské zločiny, ať už je to Heydrich, Frank či Geschke.

Návštěvníci výstavy si vzpomínky pamětníků mohou nejen přečíst, ale i vyslechnout ze záznamu, který je zde vysílán. V jednom z baráků se nachází též promítací sál, v němž jsou promítány dokumenty a filmy.

alt

Každého doslova zamrazí při pohledu na zeď pokrytou fotografiemi mužů a žen popravených v Mauthausenu v souvislosti s atentátem a  na výškoměr tzv. Genickschuss, který v Mauthausenu fungoval jako popravčí zařízení.

Výstava byla zahájena 27. května v den atentátu a bude ukončena 18.června, kdy parašutisté padli v boji v kostele sv. Cyrila a Metoděje, v sousední Resslově ulici. Podle informací organizátorů za první týden shlédlo výstavu již přes 10 000 návštěvníků.

Doprovodný program na http://www.heydrich70.cz/doc/70_program.pdf

Atentát na Heydricha – sedmdesát příběhů Paměti národa
Datum a místo konání: 27. 5. - 18. 6. 2012 Karlovo náměstí, Praha
Pořadatel: Post Bellum (postbellum.cz, heydrich70.cz, pametnaroda.cz)


Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

,,Nezáleží na tom, kdo je má matka, či otec. Záleží na tom, kdo jsem já!“

vero200Mám pocit, že ji znám celý život. A přitom jsem ji poznala až nedávno, když jsem četla její knihu. Dlouho bych mohla mluvit o pocitech, které mě provázely, když jsem tuhle knihu četla. Byla jsem smutná, zhnusená, otřesená, plakala jsem, taky jsem se ale s...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Ústecké muzeum vždy překvapí

may karel perexUž jsem si zvykla, že ústečtí muzejníci vždy při zahájení výstavy připraví nějaké lahůdky. U otevření výstavy Po stopách Karla Maye se s tím dalo i počítat, protože tato osoba je s městem spojena a takovou příležitost si ...

Z archivu...


Literatura

Deset malých králíčků

lovec kraliku perexZatím co si Joona Linna dva roky ve věznici posiloval a chystal se na novou kariéru zahradníka, zločin ve Švédsku neustal. Známá literární dvojice Lars Kepler se po odbočce s mysteriózním thrillerem Playground vrací ke svému staré...

Divadlo

Hladová země ukazuje, jakou moc mají peníze

hladova zeme perexPředstavte si městečko, kde lidé pracují jen minimálně. Většinu času stráví na hostinách a oslavách. Za místní pracují chlapi v dolech, kteří kutají. Jediné, co musí místní udělat, je požehnat jim a poslat je pod zem. A jít to pa...

Film

Začne další ročník FEBIOFESTU

FebiofestUž po šestadvacáté si diváci v Praze (a následně v dalších čtrnácti městech naší republiky) mohou vychutnat olbřímí přehlídku filmů nazvanou FEBIOFEST, spíše jen z prestižních důvodů opatřenou soutěží prvotin, aby se mohla honosněji zvát festivalem....