Pět Číňanů oběšených v Idahu

Pět Číňanů oběšených v Idahu

Tisk

big pet-cinanu-obesenych-v-idahu-2xa-489205 (2)

Pokud máte nervy jako špagáty a chcete si přečíst originálně napsanou knížku s dramatickým dějem, sáhněte po románu Pět Číňanů oběšených v Idahu americké autorky čínského původu Jenny Tinghui Zhangové. Letos ji vydalo nakladatelství Prostor.

 

O čem kniha je?

Daiyu se nikdy nechtěla podobat tragické hrdince ze slavného čínského románu, po níž dostala jméno. Stanu se někým, kdo se nebude přizpůsobovat vůli osudu, sama napíšu svůj vlastní odkaz, slibovala si. Její šťastné dětství je však přerváno zmizením rodičů a ona se musí ze dne na den vzdát domova i budoucnosti, kterou si pro sebe představovala. V chlapeckém převleku a pod falešným jménem prchá z venkova do města, kde se jí podaří získat práci v kaligrafické škole. Talentem a pílí zaujme svého mistra, a dokonce sní, že se stane učitelem jako on. Zároveň věří, že když pochopí podstatu kaligrafie, její život se změní. Pak ale přichází další rána, když je na rybím trhu unesena a po čase propašována do San Francisca, kde má být dalším přírůstkem v čínském nevěstinci. Daiyu se neustále snaží přizpůsobit novému prostředí a uniknout prokletí svého jména, nepříznivé okolnosti ji nutí pečlivě skrývat a měnit vlastní identitu. Když už se cítí v bezpečí, protičínská vlna násilí zasáhne nakonec i městečko, kde žije. Tehdy se dívka vrátí ke všemu, čím byla dřív – včetně toho, co nejvíc chtěla nechat za sebou – a konečně vznese nárok na vlastní jméno a příběh.

Román přináší zajímavé odkazy na tradiční čínskou kulturu a seznamuje čtenáře s méně známou kapitolou historie amerického Západu osmdesátých let 19. století.

O autorce

Americká spisovatelka čínského původu Jenny Tinghui Zhangová (1990) je novým výrazným hlasem americké literatury. Narodila se v čínském Changchunu a vyrůstala v texaském Austinu, kde v současnosti žije. Vystudovala Wyomingskou univerzitu a vede redakci časopisu The Adroit Journal. Její debutový román Pět Číňanů oběšených v Idahu vzbudil nadšené ohlasy v USA i Velké Británii.

Hodnocení knihy

Kniha je napsaná velmi zkušeně a originálně, už od prvních řádků vzbuzuje dojem velmi kvalitního čtení. Není to ale žádné veselé čtení. Popisuje životní útrapy hlavní hrdinky, se kterou byste si za žádnou cenu nechtěli vyměnit místo. Konec je drastický. Ocenila jsem mistrný vypravěčský jazyk a skvělý překlad, zajímavý příběh a pohnutý osud hlavní hrdinky. Ale bylo to tak hrozné, že bych to nechtěla číst znovu.

Ukázka z knihy

Vzala ho, protože viděla to, co jsme my ostatní neviděly tak jasně: že to byl násilník a opilec.
Od té chvíle už pro mě Vlaštovka nebyla záhadou. Stačilo se jen dobře dívat. Děvčata si stěžovala, že se vždycky staví blízko k madam Lee, aby zastínila ostatní. Já se ale nenechala zmást. Stála madam nablízku proto, aby nás svým tělem chránila před jejím hněvem, jako tehdy, když madam vychrstla na dívku vařící vodu jen proto, že mluvila příliš tiše. Děvčata o ní říkala, že je marnivá, že hladoví, aby měla hezčí figuru. Já ale viděla, že jídlo, které nesní, putuje do našich misek. A když děvčata tvrdila, že je Vlaštovka namyšlená, snobská a že nás nemá ráda, věděla jsem svoje. Když se člověk stará o druhé, tak to znamená, že má dobré srdce – a dobré srdce si na místě, jako je tohle, nemůže nikdo dovolit. A tak se Vlaštovka musela tvářit, že je tvrdá, musela si udržovat odstup – kvůli nám všem, ale především kvůli sobě.

big pet-cinanu-obesenych-v-idahu-2xa-489205

Název: Pět Číňanů oběšených v Idahu
Autor: Jenny Tinghui Zhangová 
Překlad: Zuzana Li
Nakladatelství: Prostor
Rok vydání: 2022
Počet stran: 344
Hodnocení: 95 %

http://www.eprostor.com/cz/katalog-titulu/pet-cinanu-obesenych-v-idahu.aspx?referrerID=42


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Šárka Eliášová: Tak se prozpívávám a protancovávám...

sarka 200Pokud hodláte vyrazit do Londýna, je dost možné, že v parku nebo v klubu narazíte na skupinu The Shinings.

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jak to Schopenhauer myslel s těmi ženami?

O zenach perexDostala se mi do rukou zajímavá knížečka s názvem O ženách. Autorem je filozof Arthur Schopenhauer. Spisek je nabitý misogynními informacemi. Feministkám se při čtení bude otevírat kudla v kapse. První myšlenka, která mě napadla, byla: Jak to m...

Z archivu...


Literatura

Inspekce – chlapci vychovaní ve lži

inspekce 200Hluboko v lesích je jedna věž, a v ní bydlí čtyřiadvacet chlapců. Říká se jim abecední chlapci – jejich jména jsou písmena abecedy. Každé ráno vstanou, a před vyučováním jdou na Inspekci – je to už součástí jejich denní rutiny. Inspektoři je p...

Divadlo

Mistrovská lekce bude majstrštyk Heleny Čermákové

Mistrovska-lekce plakat200Diváci, kteří zavítají do Městského divadla Zlín na hru Terrence McNallyho o věhlasné operní superstar Marii Callas pod názvem Mistrovská lekce, zažijí doslova masterclass, hodinu zpěvu a života. Hořká komedie v režii o...

Film

Vyšly vybrané texty filmové kritičky Galiny Kopaněvové

Spatrit-a-napsatHned úvodem by rád vyjasnil: Galina Kopaněvová (1931-2012) není Ruska, narodila se v Kolíně české matce (byť v Rusku narozené) a ruskému emigrantu, takže by měla být psána právě takto (a sama se tak skutečně podepisovala). Pr...