Sny se mi plní, říká Taťána Kročková, autorka knihy Tajemství snů a jak ho rozluštit

Sny se mi plní, říká Taťána Kročková, autorka knihy Tajemství snů a jak ho rozluštit

Tisk

Taťána Kročkováá (1)Zatímco její první kniha se jmenuje Tajemství snů a jak ho rozluštit, která vyšla v minulých dnech, její další připravovanou publikací by měl být tentokrát - román. To o sobě v následujícím rozhovoru prozradila Taťána Kročková, zástupkyně šéfredaktorky serveru Kultura 21. Celé povídání se ale netočí jen kolem nové knihy o snech, ale také o kultuře jako takové, o zálibách, vášních či o tom, jak moc jí vyhovuje vesnický způsob života.

Gratuluji k nové knize Tajemství snů a jak ho rozluštit! Jaký máš z knihy pocit a jaké jsou reakce tvých blízkých a přátel?

Děkuji. Z knihy mám velkou radost, když jsem ji poprvé držela v náručí a tiskla k sobě, pocity se rovnaly nastalému mateřství a bylo to jako když vám poprvé někdo vloží do náruče vaše narozené dítě. Na reakce blízkých si ještě počkám, zrovna nesu knihu ukázat rodičům a brzy budu rozesílat první výtisky přátelům a známým, kteří si knihu ode mě chtějí koupit, jsou na ni zvědaví, těší se a chtějí mě finančně podpořit.

Pracovala jsi na knize dlouho? Předpokládám, že je to téma, které tě přitahuje…

Na knize jsem pracovala asi tři měsíce. Není to vůbec dlouho, ale měla jsem smlouvu s nakladatelstvím a pevný termín. Někdy k práci potřebuji jasné limity a tlak, který jsem schopna vyvinout sama na sebe. Pak se soustředím jen na preferovanou činnost a dokážu do toho dát hodně. Bylo to jako plození dítěte, které se pak přesně za devět měsíců narodilo.

Snům a jejich výkladu se věnuji už několik let. Založila jsem si svůj web O snech a také skupinu Výklad snů na Facebooku. Dnes má již přes šest tisíc členů. To téma mě samozřejmě začalo mnohem více přitahovat od mých prvních astrálních a snových zážitků, které přišly naprosto spontánně, a také od doby, co se mi některé sny začaly plnit. Věřím tomu, že pokud chce člověk najít odpovědi a dosáhnout nějakého poznání, lze tak učinit pouze ponořením se sama do sebe. Ve spánku jsou možné opravdu „neskutečné” věci…

obalka

Jsou v knize nějaké ilustrace nebo fotografie?

Bylo by hezké nechat si knihu ilustrovat nebo použít nějaké umělecké fotografie od fotografa, ale na to zrovna nebyl čas, ani peníze. I přesto v knize hezké fotografie, které podtrhují celkovou atmosféru knihy, najdete vzadu v příloze...

Jak bys knihu charakterizovala a pro které čtenáře je určena?

Knihu jsem psala ze své vlastní zkušenosti. Nechtěla jsem příliš zabředávat ani do ezoteriky, ani napsat vědecké pojednání. Samozřejmě i nějaká ta ezoterika v knize je, protože to ke mně patří. Přesto si ale myslím, že kniha je určena naprosto pro každého, koho zajímají sny a kdo si rád přečte jak zkušenosti druhých, tak i některé zajímavé příklady snílků z historie, kteří si zapisovali své sny. Takovým příkladem je třeba spisovatel Jack Kerouac nebo mystik Emanuel Swedenborg. Knížka je napsaná dostatečně srozumitelnou formou, není to žádný snář ani encyklopedie snových symbolů, ale spíše taková populárně naučná učebnice plná ukázkových snů, kterou si může přečíst jak vědecky smýšlející člověk, tak člověk hltající ezoteriku, anebo naprostý laik, kterému se občas zdají zajímavé sny a chce jen vědět, jak si je má vyložit.

Na jaký sen jen tak nezapomeneš?

Snů, na které nikdy nezapomenu, by bylo víc. Zpravidla jsou to ty, které mi v symbolech ukazovaly mou budoucnost, která se pak naplnila, anebo budoucnost nás všech. Nejvíce jsou to mé hluboké prožitky, které ve mně zanechaly spoustu emocí ještě po mnoho následujících dnů, anebo astrální výlety, kdy jsem se dostala do minulosti a prožívala (možná svůj, možná také ne) silný příběh. Do takových snů jsem se chtěla opakovaně vracet, protože jsem cítila, že je to mezičasový a meziprostorový úsek, kde jsem něco zanechala a kde je něco mého. Některé z nejsilnějších konkrétních snů jsem již představila ve své knize, další uložím jako do vaty do své nové knihy o snech, kterou plánuji napsat jako pokračování. A některé sny si samozřejmě nechám pro sebe...

Zdají se ti sny opakovaně, jako že čas od času se ti zdá něco, co už se ti zdálo?

Ano, nejedná se jen o opakované sny, které většinou na něco významného upozorňují. U mě jsou to spíše snové série, které na sebe navazují a už je bezpečně poznám. Kromě toho i snový svět má svá pravidla a často se mi stává, že si právě ve snu uvědomím snovou realitu a vzpomínky na sny, které se mi již zdály, anebo také na konkrétní prostředí, dojmy, vjemy či symboly ze snového světa. 

Visenna Algiz

To ale asi není tvá první kniha, nebo se pletu? Pokud vím, tak píšeš také verše…

Oficiálně tuhle knihu považuji za svou první. Dřívější pokusy o novelky a básně, které jsem si vydávala sama, nepočítám. Ale píšu prakticky celý život, už od základní školy… od studií jsem začala psát básně a po mateřské pak i novely. Uvědomila jsem si, že je pro mě typické propojování reality s fikcí a střídání různých časových rovin, což je vlastně pro můj bohatý vnitřní svět a silnou představivost, fantazii i vnímavost vůči jiným světům denním chlebem. Básně často byly přetlakem. Psala jsem tehdy, když jsem zamilovaná nebo nešťastná, plná emocí…

Mám teď rozepsaný román, který vzniká na motivy jednoho z mých snů a zmiňuji se o něm také ve své knize. Co se týká knihy o snech, kterou jsem napsala, jednoznačně už pracuji na jejím pokračování, protože se tam v žádném případě nevešlo to, co jsem tam všechno chtěla napsat. Nemám ráda žádná omezení, ani v životě, a přesto člověk mnohdy s mnoha omezeními žije a dokáže to přijmout. Ale v naší mysli a v našem srdci vlastně žádná omezení mít nemusíme, záleží jen na nás… Další kniha bude více zaměřená na výlety mimo tělo a na lucidní snění….

Působíš jako zástupkyně šéfredaktorky na serveru Kultura 21, ale také hodně píšeš. Navíc píšeš i jinde. Která témata tě oslovují nejvíc?

Píšu už asi přes deset let, nevím ani přesně. Publikuji v několika webových i tištěných magazínech, v průběhu let se to tak nějak přirozeně mění a střídá, některé časopisy se třeba již přestaly vydávat, přišly nové, tohle je prostě život. Z témat mě nejvíce baví oblast zdraví, tak nějak jsem si to celoživotně vybrala, medicína, dějiny medicíny, samozřejmě i psychologie, filozofie, ezoterika, alternativní medicína, bylinky a podobně.

Co tě nejvíc potěší z kulturní oblasti, co upřednostňuješ?

Z kulturní oblasti? Mám ráda umění jako takové. Fascinuje mě tvorba a to, co lidé všechno zvládnou. Je v tom samozřejmě i estetické hledisko, emoce, emoce, emoce a nadšení s jakým lidé dokáží tvořit. Je to prostě vášeň. Celý život čtu, píšu, miluji hudbu, bez které nedokážu žít, miluji tanec, ráda sleduji filmy, to je vlastně taková vymoženost a další level četby. Jsou to příběhy, které tvoříme a jsou vždy i tak trochu naše…

Taťána Kročkováá (1)

A tvé další zájmy, koníčky, vášně? Jaká hudba či filmy ti vyhovují? Jaké knihy máš ráda?

Vášní mám spoustu, kromě knih a hudby je to má silná náklonnost k přírodě a zvířatům. Hraju na klavír, ráda zpívám, kreslím abstraktní obrázky, pokud mám čas. Věnuji se astrologii, numerologii, čtení z ruky, výkladu tarotu a run, zpracovávám si rodokmen a píšu rodovou knihu, vyrábím si produkty z bylin. Jednou někdo v souvislosti se mnou použil pojem „obecní čarodějnice”. Uvědomila jsem si, že to tak trochu odpovídá… 

Miluju jazz a soul, silné ženské hlasy, hudbu, která vzbuzuje emoce, silné texty. Filmy musí být o něčem, něco v člověku zanechat, totéž se týká knih. Rozhodující je pro mě pocit, „co to jako sakra mělo znamenat”, bušení srdce a silné emoce…, to je to, na co člověk nikdy v životě nezapomene. Musí to mít duši… Musím se přiznat, že se mi stává, že mě postihne Florentský syndrom… protože jsem opravdu velmi vnímavá a hypersenzitivní, na všechno…

Nemůžu se tě nezeptat, jak se žije na severní Moravě?

Báječně. U mě je jasnou preferencí příroda a moje milované Beskydy. Možná proto jsem se odsud nikdy nikam nepřesunula a jsem si zcela jistá, že nedokážu žít ve městě. Nebydlím totiž v žádném severomoravském městě, ale mám to kousek do přírody a jsem zvyklá na typický vesnický způsob života.

Tana krockova

Vraťme se ještě ke tvé nové knize. Budeš mít o knize i besedy? Co je všecko v plánu co se týče proma?

Nejde ani tak o promo, ale o to šířit dál své poznatky a zkušenosti. Zjistila jsem totiž, že svět snů lidi zajímá. Byly doby, kdy mě osobně denně kontaktovali různí lidé s dotazy, co znamená jejich sen. Besedy o snech jsem začala dělat již před covidem, ale poté to nebylo možné. A tak jsem napsala knihu. Další besedy jsou v plánu a bude  tam možnost si přímo u mě knihu zakoupit. Lidem vykládám sny zdarma, na tom si zakládám. Takže i své besedy vedu kromě teoretické části formou svobodné diskuze o všem, co příchozí v souvislosti se sny zajímá. Samozřejmě sny jsou naším intimním prožitkem a jejich výklad bývá velice osobní, takže je vždy lepší nechat diskrétní rozhovor na později.

Foto archiv


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Richard Műller - rozhovor pro festival Benátská! s Impulsem

mullerSlovenská legenda, která je na špici československé hudební scény již třicet pět let, vystoupí na festivalu Benátská! s Impulsem v pátek 26. července v doprovodu 11 famózních hudebníků. Nádherné skladby Richarda Müllera zazní jak ještě nikdy předtím. Ci...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Fotograf Karel Fiala: „Z flašky nedýchám, z flašky chlastám“

200rDalším zpovídaným fotografem je Karel Fiala, který se věnuje fotografování pod vodou. Co vše ke vzniku  těch kouzelných rozevlátých fotek potřebuje? A jak to vlastně celé probíhá? Začtěte se o fotografování ve stavu bez tíže…

...

Literatura

POKÁNÍ - když láska nedostane šanci

Pokani perexNeuvěřitelně silný příběh o lásce mezi Cecilií a Robbiem, která ani neměla možnost se dál rozvíjet, protože od sebe byli Cecilie a Robbie nedobrovolně rozděleni. Jsme v Anglii v roce 1939. Celý svět čeká jedno z nejtemnějších období – 2.světová...

Divadlo

Romeo a Julie … a co jako? aneb To světu svítá a stmívá se v nás

romeo a julie a co jako´Není lhostejné, kde právě jsme. Nebezpečně se k sobě blíží některé hvězdy. Také zde dole dochází k násilnému odloučení milenců jen proto, aby se čas zrychlil o tlukot jejich srdcí. Jen prostí lidé nehledají štěstí… ´(Vlad...

Film

Příběh kmotra se netýká jen jednoho konkrétního případu

200filmUž dříve čeští filmaři, inspirováni skutečnými událostmi, učinili protagonistou svých filmů zločince (připomenu aspoň Sametové vrahy a Kajínka), a přitom se zjevně pokoušeli čerpat z poetiky amerických thrillerů. Takže leckdy převáží výrazová expresivi...