České stopy v New Yorku

České stopy v New Yorku

Tisk

 

cesky ny 200Město, které je v hledáčku nejen cestovatelů, ale i umělců z nejrůznějších odvětví. Kdo nebyl v New Yorku alespoň prostřednictvím filmového plátna, že? Město nekonečných možností. Ale co česká stopa a americké velkoměsto? Historii Čechů v New Yorku zkoumal autor představované knihy Martin Nekola.

 

 

V knize se s českou stopou setkáváme prostřednictvím dvaadvaceti kapitol. Informace jsou doplněny o přehledné mapy osídlení New Yorku původem českými občany. Je zde také mnoho fotografií. Vidět české kroje, které si na sebe naši krajané brali ve svátečních chvílích, to je v dnešní době velký a trochu nepředstavitelný zážitek.

První Češi se v New Yorku postupně objevovali ke konci sedmnáctého století. Vždy je k odchodu z domoviny donutila nějaká krize a Amerika byla ochotná nové lidi přijmout, vždyť v zemi bylo potřeba vykonat spoustu práce a bylo nutné najít šikovné ruce. Dokážete si představit v této době zařizovat stěhování přes půlku zeměkoule bez dobré znalosti jazyka, bez záruk, bez on-line propojení s nejbližšími?

V New Yorku vyrůstaly celé české čtvrti, ve kterých se budovaly kulturní domy organizované různými spolky, které byly spojené se školami a tělocvičnami. Rodiče kladli důraz na to, aby si děti zachovávaly původní jazyk, což ale podle informací z knihy nebylo u mladší generace tak oblíbené.

cesky ny 2z Ellis Island

Česká komunita se podle všeho dokázala podpořit navzájem, ale pracovala i na podpoře své původní vlasti, zvlášť v období, kdy se budovala první republika.

Češi v New Yorku nezaháleli a docela často se jim podařilo se finančně osamostatnit a založit své vlastní podniky. Velké úspěchy měli například v gastronomii nebo v krejčovství.

Představila jsem knihu velmi zlehka. V tomto článku se například vůbec nevěnuji slavným českým osobnostem, pro které se stal New York novým domovem. Podrobné informace a odkazy na odbornou literaturu a zdroje najdete na stránkách představované knihy. Přiznávám, že když jsem sama ve městě pobývala, vůbec mě o mých krajanech nenapadlo přemýšlet, takže díky této knize se mi propojily zajímavé informace s místy, které jsem už navštívila a které díky této knize určitě ještě navštívím. I vy můžete najít v knize nápovědu, po jakých místech se vydat.

cesky ny

Český New York
Autor: Martin Nekola
Žánr: naučná, historie
Nakladatelství: Universum
Rok vydání: 2021
Počet stran: 168
Hodnocení: 80 %                                    
Zdroj foto: www.databazeknih.cz, autorka
http://www.universum.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Adam Pavlovčin (ADONXS): „Rád si před vystoupením čistím zuby“

Adam Pavlovcin200ADAM PAVLOVČIN alias ADONYX (adonys) zatím poslední ČeskoSlovenská SuperStar roku 2021, přichází s novým unikátním videoklipem a míří na jeden největších evropských festivalů.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Dílo a proměna myšlení v české kultuře 19. století

Dilo a promena 2Po více než čtyři desetiletí se v Plzni každoročně pořádají odborná sympózia, věnovaná nejrůznějším aspektům 19. století. Zaměřovala se na dílčí výseky (zprvu obecněji kultura včetně umělecké tvorby, později jednotlivosti jako tělesn...

Z archivu...


Literatura

Smrtící zázrak: Jak daleko zajdete, abyste ochránili svou rodinu?

Smrtící zázrakV městečku Miracle Creek se tedy dějí věci! Jihokorejská autorka, která knihu prodala do více než 15 zemí, ve svém románu postaveném na soudním dramatu proniká do hlubin mezilidských vztahů. Společ...

Divadlo

Ve Švandově divadle přistane Spitfire Company. Společná inscenace prozkoumá genderovou rovnoprávnost

svandovo divadlo 200Jedinečné spojení kamenného a nezávislého divadla nabídne nový titul Švandova divadla. Pro smíchovskou scénu ho připravuje autorská a režijní dvojice Petr Boháč a Miřenka Čechová, vůdčí osobnosti umělecké skupiny Spitfire Com...

Film

Vstup do Zóny jen na vlastní nebezpečí

Zona 200Když příznivec ruského režiséra Andreje Tarkovského uslyší nebo uzří slovo Zóna, okamžitě zastříhá ušima, zbystří pozornost a hledí zjistit, zda se tenhle výraz neváže k filmu Stalker (1979). V případě knihy Zóna, vydané nakladatelstvím Paseka, se sk...