Sestry z Osvětimi v odboji i koncentračních táborech

Sestry z Osvětimi v odboji i koncentračních táborech

Tisk

sestry-z-osvetimi 200Sestry z Osvětimi jsou velice zajímavým románem z prostředí holocaustu, v němž jeho autorka Roxane Van Iperen popisuje nejen situaci ve jmenovaném vyhlazovacím táboře, ale zároveň nabízí i pohled na několik dalších míst v období temna.

 Ústředními postavami jsou dvě mladé židovské sestry Janny a Lien žijící v Nizozemsku. Začala druhá světová válka, proto jejich život není vůbec jednoduchý. Přestože jim samotným hrozí velké nebezpečí, neváhají pomáhat i ostatním ohroženým spoluobčanům. V pronajaté vile schovávají celou řadu lidí, předávají falešné doklady nebo potravinové lístky. Nakonec je ovšem nacisté dostihnou a společně s dalšími rodinnými členy jsou transportováni do několika koncentračních a vyhlazovacích táborů. Tam pro ně teprve začíná opravdové peklo.

Kniha Sestry v Osvětimi začala vznikat díky tomu, že se její tvůrkyně Roxane Van Iperen v roce 2012 přestěhovala právě do tzv. Vysokého hnízda. Začala pátrat po historii tohoto domu a zjišťovat, že se v něm odehrávali neskutečné věci. Právě zde totiž žily sestry Janny a Lien. Celý příběh ovšem začíná už o něco dříve a popisuje předválečné mládí dívek a život jejich rodiny i postupný nástup nacismu.

Větší část vyprávění tak navzdory názvu nepopisuje jejich pobyt v táborech, ale pozadí nizozemského odboje, který byl poměrně rozsáhlý. Dozvíte se spoustu informací o situaci v Holandsku, kde se řada lidí rozhodla postavit proti okupantům a pomáhat ostatním. Samozřejmě to museli dělat potají, i přesto byli mnozí z nich odhaleni a čekal je strašný osud.

Dočkáte se opravdu napínavých momentů během kontrol policistů a SS, kdy často hrozil málo, a rodina Janny a Lien mohla být odhalena. Dařilo se jim schovávat většinu války, bohužel však byli v roce 1944 odhaleni (lépe řečeno napráskáni) a posláni do tranzitního tábora Westerbork. Ten sloužil jako přestupní stanice před transportem židů Osvětimi, Sobiboru, Bergen-Belsenu nebo Terezína. Zde už pomalu začíná klasický popis táborových hrůz, i když Westerbork zdaleka nebyla jejich nejhorší zkušenost. Sestry jsou totiž posléze v dobytčích vagónech transportovány do Osvětimi – Březinky.

Už vylíčení samotné cesty působí hodně dramaticky. Autorka mu věnuje několik stran a stejně jako celá kniha je popsána velice přesvědčivě. Hrůzy, které zažívali tisíce lidí jsou vykresleny s až nepříjemnou důsledností a působí velice depresivně. Samozřejmě každý titul na toto téma je silným prožitkem, ale text Roxane Van Iperen je podle mého nadprůměrný.

Poté už následuje vyhlazovací tábor Osvětim a následně i Bergen – Belsen. Společně s ústředními postavami prožíváte hrůzy, které zde zažily a je to prostě síla. Hodně velkou zajímavostí je jejich setkání se sestrami Frankovými. Zejména Annu zná téměř každý díky jejímu slavnému deníku. Osudy sester se propojily a dozvíte se tak poměrně dost informací právě o samotné Anně Frankové i jejím tragickém konci.

Sestry z Osvětimi jsou velice dobře napsanou knihou. Autorce se podařilo vylíčit historii jedné rodiny za druhé světové války opravdu působivým způsobem. Vyprávění bude hodně působit na vaše emoce a v některých chvílích bude mít takřka pocit, jako byste se v nacistickém pekle ocitli osobně. Stále je pro mne celé toto období naprosto nepředstavitelné a jen těžko se věří, že se mohl takto strašně chovat člověk k jinému člověku.

Díky podobným knihám však nezůstanou události války zapomenuty a budeme si připomínat osudy těch co přežili, ale i těch, kteří padli za oběť nesmyslným názorům. Rozhodně si všichni zaslouží alespoň naši ticho vzpomínku.

 Sestry z Osvětimi

Sestry z Osvětimi

Autor: Roxane Van Iperen

Źánr: Historická, Holocaust

Nakladatelství: Brána

Rok vydání: 2021

Počet stran: 384

Hodnocení: 100 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/454818-sestry-z-osvetimi.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tomáš Verner: Vždy jsem fandil tomu slabšímu

Tomas Verner 200Desetinásobný mistr České republiky v krasobruslení, mistr Evropy z roku 2008. Jednou stříbrný a jednou bronzový z evropského šampionátu, dvakrát čtvrtý na mistrovství světa. To je Tomáš Verner. Po Mistrovství sv...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Jak to u nás vyhlíželo těsně po druhé světové válce

altVojenský historický ústav vydal sborník příspěvků věnovaných různorodým aspektům těsně poválečného vývoje u nás, zvláště pak druhé půle 40. let. Nazval jej Od svobody k nesvobodě 1945-1956 a vedle širokého vějíře te...

Z archivu...


Literatura

Kuchařka od Vietnamců v Česku: Tak vaří Vietnam

kucharka200Vydavatelství Mladá fronta dostalo na trh kuchařku od Vietnamců v Česku s názvem Tak vaří Vietnam. Měla by ukázat, na čem je založena vietnamská kuchyně, jak si připravit její pokrmy doma a také představit specifické suroviny.

Divadlo

Trójanky: původní českou hru o ženách zasažených válkou nastudovaly u Švandů ukrajinské divadelnice

trojanky 200Inscenaci Trójanky inspirovanou antickými motivy i skutečnými osudy současných žen uvede 27. května v premiéře Studio pražského Švandova divadla. Novou českou hru Davida Košťáka vyprávějící o třech hrdinkách z města Trója, které kvůli válce ztrati...

Film

Severský filmový podzim přinesl dvanáct mrazivých snímků

synove norskaFestival severské kinematografie nabídl pražským divákům od 14. do 18. listopadu celkem dvanáct mrazivých snímků. Deset novinek z posledních dvou let, barevně upravené a rozšířené titulky pro neslyšící a příběhy, které ...