Tanec je vášeň

Tanec je vášeň

Tisk

Tanec je vášeňMilujete tanec? Celým tělem i duší? Pak je právě pro vás určena nová publikace tří autorů Jitky Škápíkové, Milana Degena a Zdeňka Chlopčíka s příznačným názvem Tanec je vášeň. Co všechno v knize najdete?

 

O knize Tanec je vášeň:

Větší obrazová publikace je nabitá informacemi i doprovodnými ilustracemi a fotografiemi. Přečíst si můžete takřka o všem zajímavém, co se tance týká. Kniha přibližuje taneční historii, a to od magických rituálů pravěkých lovců až po současné moderní tance. Dozvíte se jaké druhy tanců existovaly, odkud pocházelo jejich pojmenování, nechybí ani portréty významných tanečníků v historii lidstva. Publikace vás tak chronologicky provede celou historií tance od jeho samotného počátku, přes různé taneční styly až po současnost. Představí vám moderní tanec, hudbu a typické taneční písně, osobnosti tanečního světa, sportovní tanec, tanec ve filmu a podobně.

Nechybí ani společenská etiketa, historie prvních plesů a bálů, co se nosilo, co se tančilo, co se hrálo, jaká byla pravidla co se týká oblékání a tak dále. V závěru knihy je i zmínka o populární taneční soutěži Stardance a představení všech tří autorů. Tanečník Zdeněk Chlopčík knihu také prokládá svými postřehy, příběhy a vzpomínkami.

Anotace knihy:

Tanec je fenomén, který provází lidstvo od nepaměti a nezná hranic. Výpravná obrazová publikace zachycuje dějiny tance od dávné historie, zaznamenané na pravěkých jeskynních malbách, přes putování po hradech a zámcích i venkovských slavnostech a hospodách až po společenské tance ve dvacátém století a tradici plesových sezon. Přibližuje taneční specifika jednotlivých kultur, všímá si, které tance zanikly, které přežily a proč, jaké byly nejoblíbenější tance v české kotlině a jak se proměňovala pravidla etikety. Nechybí ani medailonky známých osobností a pohled do zákulisí s řadou barvitých příhod a zajímavostí.

Hodnocení knihy:

Protože i já patřím mezi velké milovníky tance, knihu jsem ocenila jako úžasný skvost, jež mi může zprostředkovat spoustu zajímavých informací z tanečního světa, o kterých jsem dosud nevěděla. Baví mě historický a dokumentární ráz knihy, ráda se dozvídám něco nového. Kniha má i zajímavou grafiku, je plná obrázků, ale text na černém pozadí, který se místy v knize objevuje, se mi špatně četl.

O autorech:

Jitka Škápíková – scenáristka, spisovatelka a režisérka, autorka spousty dokumentů, inscenací a knih
Milan Degen – tanečník, pedagog a publicista, odborník na step a autor mnoha publikací
Zdeněk Chlopčík – tanečník, pedagog, mistr republiky v latinskoamerických tancích, porotce soutěže Stardance

Tanec je vášeň

Název knihy: Tanec je vášeň: Lehkým tanečním krokem od historie až po současnost
Autoři: Jitka Škápíková, Milan Degen, Zdeněk Chlopčík
Počet stran: 208
Nakladatelství: Universum/ Euromedia Group
Rok vydání: 2021
Hodnocení: 95 %

https://www.euromedia.cz/tanec-je-vasen/kniha/12799/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ladislav von Kokesch připravuje poctu Jiřímu Šlitrovi

lada kokes perexMuzikant Láďa Kokeš dělá radost posluchačům všech věkových skupin. Srdcem i duší miluje hudbu 20. a 30.let a svou vizáží jako by vypadl z nějakého parádního prvorepublikového večírku....

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Bolest mých předků mě provází

bolest predku perexNejrůznější traumata a bolesti, ať již rodinné nebo společenské, které se člověku nepodařilo zpracovat, strávit, vyrovnat se s nimi, často zůstávají jen zdánlivě potlačeny, vytěsněny, aby v (nejméně) příhodný okamžik vyhřez...

Z archivu...


Literatura

Poznejte nakladatelství: Knihy z Mladé fronty

mlada fronta 200Divize Knihy vydavatelství Mladá fronta je v současné době nejstarším kontinuálně fungujícím vydavatelem knih v České republice. Na knižním trhu působíme od roku 1945. U odborníků patříme mezi respektované značky a mezi ...

Divadlo

Sindibád mořeplavec na prknech Divadla Scéna ve Zlíně už 27. října!

200divPříběh provoněný exotikou a orientem, plný humoru a napětí, na motivy Pohádek z tisíce a jedné noci. Mořeplavec Sindibád v něm musí čelit lesní divoženě Jamambě, obřímu ptáku Ruchovi, zrádným kamarádům... a aby získal dívku svého srdce, musí přemoci krále ...

Film

Dědictví aneb Kurvaseneříká

dedictvi perexPřed dvěma desetiletími si zjednala pozornost komedie Bolka Polívky a Věry Chytilové Dědictví anebo Kurvahošigutntag. Příběh poněkud lemplovitého vesničana Bohuše, jenž k velkému jmění přijde, aniž s ním umí zacházet, proslulá režisérka opent...