Architecture Week - mezinárodní festival architektury a urbanismu podeváté

Architecture Week - mezinárodní festival architektury a urbanismu podeváté

Tisk

Architektura200Mezinárodní projekt Architecture Week Praha představuje již 9. ročník mezinárodního festivalu architektury a urbanismu, infrastruktury a územního rozvoje. Koná se nejen v Jiřském klášteře na Pražském hradě a dalších místech v metropoli a v dalších regionech. 

 

 

Společnost Czech Architecture Week prezentuje již podeváté ty nejlepší ukázky světové architektury, která v sobě spojuje užitnou i uměleckou hodnotu a obklopuje nás v každodenním životě. Ústředním tématem výstavy jsou letos Památky mého kraje.
Cílem festivalu je rozvíjet povědomí o architektuře, urbanismu a historickém architektonickém dědictví České republiky na domácí i mezinárodní úrovni, dále o turistickém potenciálu České republiky a jejích regionů, rovněž zdůraznit jedinečnost České republiky na turisticky exponovaném místě Pražského hradu.

Architektura1

V letošním roce festival kromě jiného představuje známé i méně známé architektonické památky všech 13 krajů České republiky a hlavního města Prahy, rovněž krajová specifika a kulturní aktivity jednotlivých regionů. Program zahrnuje přednášky, diskusní fóra, promítání filmů, vycházky za architekturou a zajímavé výstavy, věnované trendům v architektuře. Záměrem organizátorů je vytvářet platformu pro setkávání odborníků s laickými zájemci o architekturu, představit osobnosti domácí i světové architektury a zároveň přiblížit způsob vzniku architektonického díla od návrhu po realizaci.

Architektura3


Festival je určen jak odborníkům (architektům, architektonickým studiím a kancelářím, developerům, stavebním firmám, inženýrům, úředníkům státní správy), tak všem zájemcům o architekturu; studentům a široké veřejnosti včetně dětí.

V rámci festivalu probíhají výstavy, přednášky, semináře, debaty, workshopy, filmy, vernisáže, procházky za architekturou, projekty, firemní prezentace a společenské večery.

ARCHITEKTURA33

 

Jedná se o největší a nejsilnější festival architektury ve střední a východní Evropě. Organizátoři festivalu dbají na profesionalitu a kvalitu jednotlivých účastníků. S organizátory festivalu spolupracuje a festival zaštiťuje od jeho vzniku v roce 2007 řada ministerstev, velvyslanectví, zastoupení, kulturních institutů, krajů, měst, institucí, organizací, kanceláří firem a společností. Festival Architecture Week 2015 se koná do 18. října 2015.  

ilustrační foto autor, www.architectureweek.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Karel Mařík: „Dan McCafferty byl úžasně pokorný člověk a přítel“

marik 200Rocková muzika přišla o jednu ze svých největších legend. V poledních hodinách 8. listopadu se po vleklých zdravotních potížích vydal zaklepat na bránu rockového nebe někdejší frontman skotských Nazareth Dan McCafferty. Zpěvák s nezaměnitelným “chrap...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Nastal čas na starožitnosti

Antique200V období krize, když peníze ztrácejí hodnotu, mnozí hledají cesty, jak minimalizovat ztráty. Jednou ze zajímavých forem uložení financí jsou investice do starožitností.

...

Z archivu...


Literatura

Co když se psaní knihy zvrhne?

finlay-na-zabiti 200Finlay na zabití je bláznivá komedie o tom, že opravdový zločin je o poznání komplikovanější než na papíře. Tato kniha vyšla v nakladatelství HOST a její autorkou je Elle Cosimanová.

...

Divadlo

Jaká pravidla má hra o moc? Žebrácká opera Divadla DISK

Zebracka opera perexBlíží se prezidentské volby a bohatý a vlivný Jareš (Matěj Polák) doufá, že by je mohl vyhrát. Přízeň lidu je ale nejistá, a tak musí Jareš udělat všechno pro to, aby si své vítězství pojistil. Neobejde se to však bez nekalý...

Film

Helsinská romance Karaoke blues vstupuje do českých kin

karaokeFinský režisér Aki Kaurismäki je ojedinělou postavou na poli světové kinematografie. Jeho filmy oplývající poetikou zaplivaných putyk, rozbitých půllitrů a dělnických čtvrtí dokázaly okouzlit diváky po celém světě. Se svým nejnovějším snímkem se však vydal žánrově pro něj n...