Ve svíčkárně mají před Vánoci napilno!

Ve svíčkárně mají před Vánoci napilno!

Tisk

svickarna 200Hřejivá a mihotavá světýlka svíček zútulní každý prostor, dodají mu nádech tajuplnosti a podtrhnou intimní či romantickou atmosféru, kterou sdílíme se svými blízkými.

 

 

Abychom poodhalili tajemství výroby těchto předmětů, které jsou zdrojem světla již od středověku, a bez nichž si Vánoce snad ani nedovedeme představit, navštívili jsme svíčkárnu v České Lípě a absolvovali zde krátkou exkurzi. Průvodcem nám byl sám majitel, pan Petr Procházka.

svickarna 1 sortiment

Okénko do výroby

Svíčka může být buď pouze soliterem, nebo je součástí svícnů, adventních a ozdobných věnců, andělských zvonění a vánočních stromků. Ve svíčkárně pana Procházky jsou jich vytvářeny tisíce, různé vzory i tvary. Dá se říci, že co kus, to originál.

Základními surovinami pro výrobu jsou parafín, palmový vosk, včelí vosk, různá aditiva (přídavné látky, které zabezpečují lepší povrchový vzhled a celistvý tvar bez šupinek), barviva a vůně. Do výrobků z palmového vosku se aroma nepřidává, protože je díky svým vlastnostem vhodný i pro alergiky.

Parafín nebo vosk se rozehřejí, přidají se aditiva, případně barva a aroma, hmota se zhomogenizuje a vlévá do předem připravených forem. Ty běžně bývají ze silikonu (lukopren), polykarbonátu, hliníku, ba i skla. Samozřejmě, že nesmíme zapomenout na vložení knotu. Po zatuhnutí se vyjímají polotovary z forem, upraví se délka knotů, zahladí případné nerovnosti a některé z nich se dále dekorují buď ručním malováním nebo ubrouskovou technikou. Ta umožňuje ozdobit svíčku v podstatě jakýmkoliv motivem, často i na přání zákazníka. Momentálně nejoblíbenějším vzorem i vůní je levandule a dále vánoční tématika – stromečky, andílci, Madonky, Kristus, ale i svíčky se jmény a znameními zvěrokruhu.

Ve firmě zhotovují svíčky v mnoha barvách od bílé a krémové přes modrou, fialovou, červenou či žlutou až po černou a konečně i vícebarevné. Z nich velmi příjemně působí kávové svíčky (jak barva, tak aroma) a v poslední době velmi žádané svíčky čakrové. Pro esoterické účely jsou ve vosku zality i drahé kameny. Lze si tedy vybrat dekoraci do každého interiéru a dárky pro různé příležitosti.

Velmi dekorativně působí lampiony na čajové svíčky, které jsou tvořeny voskovým válcem zdobeným ubrouskovou technikou a malbou. Ten má pevné dno, na kterém je připevněn skleněný kalíšek, do něhož je možno vložit čajovou svíčku. Stěny lampionu s egyptskými, africkými či jinými motivy jsou prosvíceny zevnitř a vytvářejí tak měkké, příjemné světlo.

svickarna 5 lampion

Všelijaké tvary a kuriozity

Sortiment je opravdu široký i co se tvarů týče. Zvířátka, květiny, buddhové a jiní bůžci, geometrické tvary (klasické válečky, jehlany, koule, kostky) a dokonce i žertovné a erotické motivy. Občas se objeví speciální zakázky od klientů, kuriozitou byly svíce ve tvaru knihy, svatebního dortu, nilského kříže či jablíček. Jinak se ovšem svíčky ve tvaru ovoce nebo dortíků nesmějí, z bezpečnostních důvodů, vyrábět.

Raritou jsou svíčky s fotografiemi, které tato svíčkárna vyrábí jako jediná v republice!

svickarna 3 kniha

Ty nejnáročnější, vykrajované svíčky zhotovují pracovníci chráněné dílny, se kterou firma spolupracuje a tím ji i podporuje.

svickarna 2 vyrezavane

Jak to všechno začalo…

Pan Procházka se i se svými zaměstnanci musí nyní opravdu činit, aby uspokojili poptávku. Velký objem zboží se prodá přímo v krámku, pak při stánkovém prodeji v rámci předvánočních trhů a dále firma dodává své výrobky i do obchodů v Libereckém, Ústeckém, Karlovarském a nyní již i Středočeském kraji. Nějaké kousky se dostaly i do zahraničí, například Itálie, Španělska, USA, Turecka…

Nepřeberné množství tvarů, barev a vzorů pochází z hlavy pana Procházky. Myšlenka vyrábět svíčky jej oslovila poté, co onemocněl rakovinou a prodělával její léčbu. První kousky začal zkoušet odlévat doma do kelímků od jogurtů a obdarovával jimi své příbuzné a známé. Na popud své kamarádky postupně výrobu rozšiřoval a s pomocí rodiny a přátel vybudoval tuto rodinnou firmu. O nové nápady zatím nemá nouzi. Pro školky a jiné zájmové skupiny pořádá exkurze, návštěvníci si mohou nějakou tu svíčku i vyrobit.

svickarna 4 exkurze

Ukázky ze sortimentu Svíčkárny Procházka naleznete na stránkách www.propebe.cz, kde můžete objednávat i prostřednictvím e-shopu.

Děkuji panu Procházkovi za poutavý výklad a za to, že nám, v příjemném prostředí prodejny i jejím zázemí, umožnil nahlédnout do tajů technologického postupu výroby světýlek, bez nichž by kouzlo Vánoc nebylo úplné.


Zdroj foto: propebe.cz, p.Procházka


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zpěvák UDG: Pondělí až čtvrtek – to je v létě detoxikační týden

udg 200Nedávno se na našem webu objevil festivalový rozhovor s textařem Jugim z ústecké skupiny UDG. Nyní máte možnost nahlédnout pod pokličku myšlenek dalšího člena, a to zpěváka Petra Vrzáka. Bavili jsme se o festivalové sezóně...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Ozdoby na prvním vánočním stromečku byly směnky!

PrazskeBenatky perexAdvent začal v neděli 2.prosince 2018 i v Pražských Benátkách. Návštěva výstavy betlémů v Muzeu Karlova mostu se nejen pro Pražany stává vánoční tradicí tak, jako se v 16. století stal tradicí vánoční stromeček. Hlavně o něm ...

Z archivu...


Literatura

Pozor! Za tebou

za tebou 200V červenci vyšel u nakladatelství Kalibr příběh Za tebou britské autorky Sibel Hodge s thriller prvky. Jedná se o příjemnou oddechovku, která se čte sama!

 

...

Divadlo

Městská strašidla: Cyklus tří minioper pro dětského diváka

mestska strasidla 200Městská strašidla jsou cyklem tří minioper v režii Lukáše Kopeckého, který je určený převážně dětským divákům. V humoristicky laděných libretech Martina Kyšperského se setkáváme se strašidly, která žijí v dopravních prostředc...

Film

FILMOVÉ BRNO

filmove brno 200Do dějin kinematografie nespadá jen filmová tvorba samotná, ale vše, co s ní souvisí – včetně společenských a politických kontextů, včetně toho, jakým způsobem se dostávala k publiku, jak jím byla vnímána, jaký byl o ni zájem. Například p...