Praha si připomíná výročí Jana Husa

Praha si připomíná výročí Jana Husa

Tisk

Hus 200V souvislosti s 600. výročím upálení mistra Jana Husa proběhne také v Praze řada zajímavých akcí. Teolog, kazatel a rektor Pražské univerzity byl před šesti sty lety, 6. července roku 1415, na koncilu v Kostnici pro svoje názory a kritiku katolické církve upálen; jeho jméno se stalo symbolem neústupnosti a vzdoru.

Hus bývá spolu s anglickým teologem Johnem Wycliffem považován za otce evropské reformace. Jeho smrt roku 1415 se stala dějem napříč staletími mnohokrát připomínaným.   Na konci 14. století patřilo Pražské vysoké učení mezi významné evropské univerzity. Právě tady, na Artistické fakultě, Hus studoval; stal se nejprve bakalářem a pak mistrem svobodných umění. Pokračoval ve studiu teologie; po vysvěcení na kněze kázal nejprve v kostele sv. Michala na Starém Městě, od roku 1402 potom v Betlémské kapli, která byla vystavěna pro potřeby kázání v českém jazyce. Byl děkanem fakulty svobodných umění a později, jako rektor Pražské univerzity podpořil krále Václava IV. při vydání Dekretu kutnohorského.

Hus Betlemska kaple

Ve složité době rozkolu v církvi usiloval o návrat církve na správnou cestu. Odmítal však bohatství církve, její snahy po hromadění majetku a platby za církevní úkony.  Studoval spisy anglického teologa Johna Wycliffa, i když byly označeny jako kacířské. Díky tomu se pak dostal do roztržky s pražským arcibiskupem Zbyňkem Zajícem z Hazmburka, byl dán do klatby a nad Prahou byl vyhlášen interdikt (zákaz církevních obřadů). Nad Husem byla vyhlášena klatba a na základě královy výzvy Hus na podzim 1412 Prahu opustil.

Po svolání církevního koncilu do Kostnice se Jan Hus rozhodl osobně se na koncilu obhájit. Poté, co přibyl do Kostnice, byl označen za kacíře, zajat a vězněn; jeho dílo bylo demonstrativně zničeno a on sám byl na hranici upálen. Jeho popel byl vhozen do řeky Rýna.

Hus pomnik

Husitství a Praha

Husova smrt 6. července roku 1415 dala do pohybu změny ve společnosti, které otřásly dokonce i postavením samotného českého panovníka a nezůstaly uzavřeny pouze v hranicích českého státu. Husitství se stalo evropským hnutím a předobrazem evropské reformace.

Od okamžiku první pražské defenestrace 30. července roku 1419 na radnici Nového Města pražského se odvíjela doba husitské revolty. Praha se musela bránit také křížové výpravě roku 1420 proti všem viklefistům a husitům. Proto se v její blízkosti odehrála v červenci 1420 i bitva s křižáky na vrchu Vítkově a v listopadu téhož roku bitva pod Vyšehradem.

Hus radnice

Hus a reformace

Mistr Jan Hus je vnímán jako hlavní tvůrce a autorita české reformace, která po dobu téměř dvou staletí ovlivňovala českou i evropskou společnost. Právě v Praze vznikl společný program Čtyř pražských artikulů – článků tohoto programu.

zdroj: www.praguecitytourism.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Uvědomit si ty správné hodnoty

Rozhovor LUCIE NOZIZWE 200Koncert míru - pod tímto názvem proběhne 30. září v Praze v Lucerna Music baru koncert , na kterém vystoupí Zululand Gospel Choir a česká zpěvačka, která přináší na českou hudební scénu rytmy Afriky, Lucie Nozizwe. Pán...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Kniha o vývoji klimatu v zemích Koruny české

Kniha o klimatuUž drahně let probíhají líté boje, zda člověk svým znečišťováním životního prostředí včetně špatného hospodaření (případně skot svým prděním) doopravdy zavinil neodvratné změny, nyní tedy oteplování planety – nebo spíše nárůst extrémů...

Z archivu...


Literatura

Gay Hendricks: Rok vědomého života

vek vedomeho zivota200A to je důvod těšit se na prvního ledna!!! S knihou, kterou vlastně tento kultovní autor, psycholog, odborník v oblasti mezilidských vztahů, napsal na přání jedné své čtenářky a která je sepsána jako den po dni jdoucí učebnic...

Divadlo

„Jsme citoví analfabeti”

sceny200Měsíc po premiéře nové inscenace Švandova divadla Scény z manželského života, jsem i já vyrazila na představení. Inscenace vychází ze slavného stejnojmenného filmu Ingmara Bergmana, který napsal pro svou bývalou lásku Liv Ullmann a vycházel ve scénáři ...

Film

Opět zavládne Scandi

Scandi 2024 perexS každoročně pořádanou přehlídkou severské filmové tvorby SCANDI se setkáme i letos, a to opět zásluhou distribuční společnosti Film Europe. Všechny zařazené snímky zakoupila pro tuzemské promítání, takže je v příštích měsících budou m...