K. H. Frank – z podnikatele pánem Protektorátu

K. H. Frank – z podnikatele pánem Protektorátu

Tisk

Pan protektoratu 200Kniha Emila Hrušky z nakladatelství Epocha Pán Protektorátu – K.H. Frank známý a neznámý je věnována Karlu Hermannu Frankovi, nacistovi, který zásadním způsobem ovlivňoval dění v Protektorátu Čech a Morava, když se předtím agilně podílel na rozbití Československé republiky.

V tomto případě  ovšem nejde o tradiční životopis.  I když autor nemohl pominout některá o K. H. Frankovi známá fakta, soustředil se na fakta dosud neznámá, či méně známá. V knize se tak dočteme nejen o Frankovi samotném a jeho rodině, ale také o jeho poměru k jiným nacistickým pohlavárům, o jeho poradcích, o koncipování protektorátní politiky, podílu na vyhlazení Lidic a Ležáků, či o posledních měsících Frankova života. Pojednání jsou zpestřena kapitolami o jeho údajných aférách, okradení či o „tajné sekretářce“.  Knihu doplňuje více než čtyři desítky dosud nepublikovaných dobových fotografií.

Z obsahu knihy:

Frank coby manžel a podnikatel

Cestou k Mnichovu

Frank a vyhlazení Lidic

K.H. Frank a jeho tajná sekretářka

Frank před soudem

 

Pan protektoratu

Frank se narodil roku 1898 v Karlových Varech. Otec byl učitelem. Navštěvoval obecnou školu a gymnázium v Karlových Varech. Byl zapsán na německé právnické fakultě v Praze a absolvoval kurs na pražské německé obchodní akademii.

Od roku 1934 byl politický činný; vstoupil do Krajského vedení strany S.d.P v Karlových Varech. Byl v hlavním vedení S.d.P v Chebu, a to do roku 1938. Roku 1935 byl zvolen poslancem S.d.P za kraj Karlovy Vary. Od listopadu 1938 byl zastupujícím župním vedoucím NSDAP, a to až do poloviny března 1939, tedy do zřízení Protektorátu Čechy a Morava. Byl státním sekretářem u říšského protektora v Čechách a na Moravě; tuto funkci zastával do října 1943. Poté byl německým státním ministrem pro Čechy a Moravu, a to až do května 1945. Po podepsání kapitulace, odjel do Plzně. Měl v úmyslu vzdát se do amerického zajetí. Následně byl převezen do Wiesbadenu, kde byl v americkém zajetí; poté byl vydán do Prahy k procesu.

Vydal mnoho vyhlášek a nařízení, které umožnily začlenění českého průmyslu do německé válečné mašinérie. Svou vinu nese na smrti studentů zastřelených 17. listopadu 1939, stejně jako na deportaci tisíců lidí do Německa na nucené práce. Jeho podpis je i na rozsudcích smrti pro vesnice Lidice a Ležáky, vyhlazené odvetou za atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. K.H. Frank byl po válce souzen a roku 1946 odsouzen k trestu smrti.

Autor publikace Emil Hruška vystudoval práva a žurnalistiku. Působil jako novinář a právník. Od roku 2004 se specializuje na problematiku Evropské unie a působí jako poradce českých poslanců Evropského parlamentu. Je autorem řady knih. Publikoval také množství článků a odborných statí v českém a německém tisku.


Pán protektorátu - K. H. Frank známý a neznámý

autor Emil Hruška, vydalo nakladatelství Epocha v roce 2015, 273 stran,  více než 40 ilustrací, 149 Kč.                                                                                                

 

www.epocha.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tereza Bartošová: „Pomáhá mi představovat si příběh jako vánočku.“

Tereza Bartošová 200Tereza Bartošová se narodila se v Příbrami. Vystudovala 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy a pracuje jako lékařka. Je matka tří úžasných dětí, miluje čokoládu, metal a turistiku. Debutovala v roce 2023 detektivním románem Kle...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Neviditelná loajalita?

lojal200Každoročně se v Plzni konávají sympózia věnovaná nejrůznějším aspektům české společnosti v 19. století v širokém časovém rozptylu od obrozeneckých dob až k předvečeru první světové války - probírají se zejména otázky uměnovědné, literární, ale také soc...

Z archivu...


Literatura

Oběšení psi

obeseni psi 200Kniha Oběšení psi čtenáře přenese do Kodaně – domova Nielsa Oxena, bezdomovce, tuláka potloukajícího se ulicemi a živícího se odpadky. Později se dozvídáme, že záhadného muže, který býval členem speciálních jednotek na severu Kodaně, kde z...

Divadlo

V NODu praská program ve švech!

nodPo letní kompozici programu No Dimension Summer se režim v experimentálních prostorech NOD vrací do normálu.  Lépe řečeno se do programu vrátí osvědčené divadelní kousky, odehraje se několik premiérových večerů a to jak divade...

Film

Filmová kultura v českých zemích, východním Německu a Polsku

kultur 200V někdejším sovětském bloku byl prostor, vymezený českým, (východo)německým a polským územím, vnímán jako "obranný" val vůči západním státům. V oblasti filmu se tento koncept rozhodl prozkoumat brněnský badatel Pavel Skopal, když sepsal knihu Fil...