OBCHODNÍ DOMY DOPUTOVALY DO ÚSTECKÉHO MUZEA

OBCHODNÍ DOMY DOPUTOVALY DO ÚSTECKÉHO MUZEA

Tisk

obchodni 200Putovní výstava o Českých obchodních domech se již představila nejen v naší republice, ale také na Slovensku či v Polsku. Vznikla i publikace České obchodní domy 1965-1975, jenž si je možno na výstavě prohlédnout, eventuelně zakoupit. Výstava potěší zejména odborníky, ale i běžný návštěvník tam najde spousty zajímavostí. Na jednom místě uvidí všechny významné obchodní domy vč. toho dnes už neexistující libereckého.


 

 

Část výstavních prostor je věnována obchodnímu domu Labe a nebyli by to ústečtí muzejníci, aby se nesnažili nějaký artefakt sehnat. A tak návštěvník uvidí, původní záměr na zastřešení zadního traktu, nebo původní břidlicové obložení, které připomínalo řeku Labe. A také některé zapůjčené exponáty od tehdejších pracovníků.

obchodni 1

 Výstavba obchodního domu trvala 7 let a slavnostního otevření se tato budova obdélníkového tvaru z železobetonových jader a ocelového skeletu s hliníkovým pláštěm otevřela 1. 4. 1974. Není náhodou, zařazení i výstavky o životě a práci architektky Ing. Růženě Žertové (ročník 1934), která je podepsána nejen pod projektem ústeckého Labe, ale také pod dalšími obchodními domy.

obchodni 2

I pod velmi zajímavým pardubickým projektem s charakteristickou perníkovou barvou. O jejím životě se návštěvník také mnoho dozví, třeba to, že vlastně nechtěla být architektkou, že si navrhla a svépomocí postavila domek, i jak si architektka vyřešila vnitřní vybavení. Také se věnovala výrobě šperků a návrhům osvětlovacích těles a na jednu stojací lampu si můžete i sáhnout.

obchodni 4


Pokud plánujete návštěvu muzea, zastavte se i na této výstavě, třeba pro inspiraci.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lada Šimíčková: „Když krásně prší, mám skoro vždycky chuť psát.“

lada simcikovaHotel v tiché ulici je jedním z nejzajímavějších vydaných alb letošního roku. Zrodilo se v dílně písničkářské firmy Lada Šimíčková & Ivo Cicvárek. Právě s Ladou jsme si povídali o vzniku nahrávky a také ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Seskok parašutistů v Nehvizdech 29. 12. 1941

památník Nehvizdy29. prosince 2021 uplynulo 80 let od seskoku skupiny Anthropoid, československých vojáků Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka, Moravana a Slováka, u nedalekých Nehvizd.

 

...

Z archivu...


Literatura

Moderní česká literatura? Střídavá péče pro Kukačku

stridava pece200V květnu 2016 vydala Mladá fronta novou knihu známému českému spisovateli Pavlu Bryczovi. Jde o knížku Střídavá péče pro Kukačku o soužití lidí, rozvodu a hlavně hledání pravdy. Podle popisky se jedná o škatulku detektivn...

Divadlo

Cybercomics ukazuje budoucnost světa i moderního divadla

cybercomics200Cybercomics je sci-fi román z nedaleké budoucnosti od Egona Bondyho, do kterého se se vším vervou pustilo Slovácké divadlo. Svět mafie a nadnárodních společností vás pohltí a nepustí.

...

Film

Oui, šéfe! ... Práci šéfkuchaře nepodceňujme!

oui, sefe! daniel cohemNenáročná francouzská komedie „Oui, šéfe“ svým názvem příliš nesděluje. O co vůbec jde? Jenom z plakátu usoudíme, že asi půjde o gastronomi. Ano, seznámíme se sice se slavným šéfkuchařem Alexandrem Lagardem ...