Chalupy v Čechách na historických stavebních plánech

Chalupy v Čechách na historických stavebních plánech

Tisk

chalup 200Stavební plány byly zkoumány zejména na úrovni šlechty nebo majetného měšťanstva, což byly vrstvy, které si mohly dovolit pořízení majestátní reprezentativní budovy či budov. Stavby vznikající na vesnici byly z toho hlediska opomíjeny, ostatně badatelé předpokládali, že žádné plány se nedochovaly, případně ani neexistovaly, protože rolnické usedlosti nenavrhovali architekti, ale rovnou je stavěli tamní zedničtí mistři. Teprve kniha Chalupy v Čechách na historických stavebních plánech, kterou k vydání připravili Jiří Škabrada a Martin Ebel, vnáší nová zjištění. Je to první svazek v zamýšlené vícedílné sérii.

 

 

Z úvodních (bohužel příliš stručných) výkladových kapitol se dovíme, jak se vlastně vyvíjelo vesnické stavitelství, jaká se vyskytovala úřední rozhodnutí. Uvědomíme si, že na vesnici nestála jen hospodářství poddaných, ale také objekty související s vrchnostenskou správou, s velkostatky. Ostatně vrchnost mnohé stavby sama iniciovala - v jejích fondech se stavební plány nejčastěji nalézaly. A zajisté lze nalézt rozdíly mezi nákresy zkušeného panského stavitele na jedné straně a místního řemeslníka na straně druhé. Samotné provedení staveb však zpravidla bývalo velice svědomité a "neošizené".

Požadavek na dodání stavebních plánů na každou novostavbu se vynořuje v době josefínských reforem (tedy na sklonku 18. století) a souvisí se snahou dohlížet na stavební produkci, mimo jiné i vzhledem k požárnímu bezpečí - převážně dřevěné vesnice (a s doškovými střechami) často celé lehly popelem, pokud v nich začal řádit oheň. Proto se třeba vyžadovaly bezpodmínečně zděné komíny.

chalup 1

 

Roku 1816 vyšlo úřední nařízení, zakazující užití dřeva v blízkosti topeniště: "Každé nové obydelní stavení neboližto dům musí z kamene aneb cihel následovně před ohněm bezpečně vystaven, a bez zdejšího povolení přec od dřeva zhotovené stavení musí v roce a ve dnu zas odklizeno, a před ohněm bezpečně postaveno býti." Až do roku 1850 byla pro vesnici instancí, která schvalovala projekt a celé stavební řízení, pouze vrchnost. Poté tato povinnost přechází na okresní úřady a po roce 1868 na obce.

Na vesnici dlouho přetrvávala nedůvěra k vynucovaným novotám - lidé odmítali obytné zděné stavby, protože se v nich měl držet chlad a vlhkost, u zděných stodol se obávali špatného větrání, protože v původním dřevěném roubení se nacházela spousta větracích spár. Asi nejvýznamnější změnou, která v průběhu 19. století nastala, je proměna topeniště - dosavadní dole otevřené (tzv. dymníkové) komíny, do nichž volně stoupal kouř prostorem kuchyně (proto se nazývala "černou kuchyní") byly nahrazeny úzkými, dole uzavřenými komíny tahovými, napojenými na pec, kamna s "varnou" plochou z litinových plátů. Jaké byly nejdůležitější rysy vesnického domu? Má obdélníkovitý půdorys s alespoň trojdílným členěním obytného prostoru a vyznačuje se vstupem v podélně stěně.

chalup 2

 

Co kniha obsahuje? Můžeme si prohlédnout stovky pečlivě vytištěných dobových plánů. Připojené vysvětlivky osvětlují nejen charakter stavby, ale také do češtiny překládají zpravidla německy psané údaje na plánech. Nejstarší zveřejněný plán pochází z počátku 18. století a zachycuje projekt domu pro panského ovčáka. Většina dokladů ovšem pochází z 19. století a jejich výběr pokrývá nejrůznější české lokality, zejména jižní a západní Čechy, dokládá i nejrůznější umělecká směrování, najmě tzv. "selské baroko". Lze litovat jedině toho, že k nákresům nejsou, až na jedinou výjimku, připojeny nákresy či fotografie dotyčných staveb, samozřejmě pokud se vůbec dochovaly - jak domy, tak obrazový materiál.


Jiří Škabrada, Martin Ebel:
Chalupy v Čechách na historických stavebních plánech /1

Vydalo nakladatelství Argo, Praha 2014. 272 strany.

Hodnocení: 90%

Foto: kniha

www.argo.cz/knihy/190876/chalupy-v-cechach-na-historickych-stavebnich-planech/

( 4 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Božská Sarah“ míří do Divadla Kalich

janzu200Herečka Iva Janžurová a režisérka Alice Nellis se opět scházejí nad novou inscenací.  V ní se naše herecká legenda opět promění ve významnou světovou osobnost, tentokrát v divadelní ikonu přelomu 19. a 20. století Sarah Bernhardt.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Nejoblíbenější kniha z dětství: Jakub a dvě stě dědečků od Miloše Macourka

Kniha detstvi perexUž jako malá jsem měla raději než klasické pohádky neobvyklé příběhy. Líbilo se mi dobrodružství, výpravy za tajemstvím a nejvíce mě bavilo, když byl celý příběh tak trochu „naopak“ nebo jinak. Fascinovaly mě filmy jako třeba Cesta do pravěku nebo...

Z archivu...


Literatura

Kapesní slovník medicíny

medicina slovnik perexStalo se to každému z nás, tedy kromě lékařů a podobně odborně vzdělaných lidí. Držíme v ruce lékařskou zprávu a čteme…čteme ještě jednou a pak ještě. A pořád nic. Českých slov poskrovnu a z latinských rozumíme jen některým.  A...

Divadlo

Kam vlastně patří Mauglí? Dojemný příběh v Divadle Kalich.

maugliNedělní odpoledne jsem strávila se synem vskutku nevšedně. Zlákal nás muzikál Mauglí, který ve svém repertoáru nabízí Divadlo Kalich v Jungmannově ulici, v Praze 1. Na odpolední představení chodí převážná většina dětských ...

Film

Chystá se nový český film PŘIŠLA V NOCI - černá komedie Jana Vejnara a Tomáše Pavlíčka

prisla v noci200Na sklonku loňského roku skončilo natáčení nového českého filmu Přišla v noci. Poslední klapka projektu, za kterým stojí autorské duo Tomáš Pavlíček a Jan Vejnar, padla 25. listopadu. Černá komedie vypráví o páru třicátníků, jehož poklidný...