Ústecký unikát, vyhřívané sáně z první poloviny 18. století

Ústecký unikát, vyhřívané sáně z první poloviny 18. století

Tisk

Ustecke muzeum sane 200I když je prosinec, čas milovníků zimních radovánek teprve začal. Ústecké muzeum veřejnosti představilo unikátní vyřezávané polychromované sáně, ve tvaru loďky. Patřily rodině ústeckého purkmistra (rychtáře) Adalberta Wenzela Tháma (narozený 28. 4. 1728 zemřel 1. 1.1793) a muzeu byly věnovány v roce 1930.

 

 

Sáně určené pro jednu osobu (dítě nebo ženu), mají zajímavě řešené duté sedátko, do jehož vnitřku se vkládalo ohřívadlo. Loďka saní má boky zdobené řezbou plasticky vystupujících akantů a s řezbou mušle na jejich konci. Po stranách přídě se sedátkem pro kočího, je řezba křídel a vlající stuhy s květinou. Sanice byly kované nebo okované spojené oblouky a loďka byla připevněna šrouby. K sanicím byl připojen také postroj koně, kočí sedící vpředu, koně řídil. Zadní sedátko bylo určeno pro sloužícího, který seděl obkročmo s nohami na stupačkách. Nedochovala se sice část spojujících oblouků sanic i tak je zřejmé, že musely být vysoké.

Ustecke muzeum sane


 Saně, které spíše vídáváme u severnějších národů, dokazují, že město s nadmořskou výškou 218 metrů, také kdysi mělo dostatek sněhu i na takové projížďky.

Foto: autorka
www.muzeumusti.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Milan Macho: „Inspirací mně byl celý můj život a události, které naši generaci formovaly.“

Macho200Milan Macho se narodil v roce 1947 v Praze. Na Univerzitě Karlově získal doktorát filozofie. Převážnou část profesního života pracoval jako novinář: byl redaktorem Svobodného slova a Mladé fronty Dnes, šéfredaktorem časopisů Stadion a Hattrick. V současn...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Bitva na Bílé hoře aneb bojujeme s armádami

bitva na bile horeBitva na Bílé Hoře u Prahy, 8. listopadu 1620, byla sice krátká, pro České země však znamenala tragédii.  Mnoho lidí muselo uprchnout za hranice a 27 českých pánů skončilo na popravišti. Český stát se stal souč...

Z archivu...


Literatura

Idioti 21. století

idio200Vesna Tvrtković se narodila v roce 1982 v Sarajevu. Kvůli válce odtud v roce 1992 uprchla i se svojí rodinou do Prahy, kde se usadila, pracuje zde a žije spokojeným životem. V roce 2009 absolvovala obor tvůrčí psaní na Literární akademii Josefa Škvoreckéh...

Divadlo

Připravuje se nový, původní, český muzikál Doktor Faust

doktor faust200KVArt Production s.r.o. a Divadlo Na Maninách uvedou nový původní český muzikál Doktor Faust. Premiéra díla se uskuteční 16. září 2022 v pražském Divadle Na Maninách.

...

Film

Do kin míří filmový portrét Mira Žbirky

Meky 200Miro Žbirka, kterému všichni říkají prostě Meky. Jeho jméno a hity znají všichni, Žbirku samotného a jeho skutečný život zná ale málokdo. Přitom se podobá skvělé písni, má strhující příběh, tempo, emoce a překvapení. Energický filmový portrét Meky pře...