Naše hrady a zámky – objevované i opěvované

Naše hrady a zámky – objevované i opěvované

Tisk

hrad perexZlatý relikviář z Bečova, karlštejnská vrata, Masarykovu závěť a další umělecké a historické poklady lze až do poloviny března příštího roku  obdivovat v Jízdárně Pražského hradu. Výstava prezentuje poprvé na jednom místě a v jednom čase přes 600 nejcennějších památek ze 60 českých hradů a zámků.

 

Naše hrady a zámky představují jedinečné kulturní dědictví. Jsou předmětem vědeckého i laického zájmu; každoročně je navštíví miliony obdivovatelů. To nejlepší, co nabízejí je nyní možné zhlédnout na výstavě Hrady a zámky objevované a opěvované. Výstava není koncipována jen jako prezentace více než tisícileté hradozámecké historie v Čechách a na Moravě, ale také rekapituluje historii a klade si otázky o současném a budoucím smyslu a významu těchto sídel a míst.

Hrady1


Expozice je členěna do deseti tematických bloků, doprovázených literárními, básnickými nebo hudebními reflexemi s komentářem. Návštěvníci procházejí historií českých zemí, deseti etapami, reprezentovanými stovkami předmětů ze sbírek hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu i dalších významných českých institucí.

Výstavu otevírají monumentální středověká vrata z hradu Karlštejn, která pamatují kroky krále a císaře Karla IV., byla svědkem mnoha šarvátek a téměř denně se otevírala a otevírají tisícům příchozích. Před cestou na Pražský hrad byla ošetřena, zpevněna a zajištěna před poškozením. Za karlštejnskými vraty čeká na návštěvníka Kosmova kronika, v níž se poprvé objevuje praotec Čech a věštba kněžny Libuše. V prvních týdnech výstavy bude vystaven starý tisk Kosmovy kroniky z knihovny hradu Křivoklát; poté nastane na několik dní jedinečná šance vidět nejstarší zachovanou verzi Kosmovy kroniky – Budyšínský rukopis ze 13. století, zapůjčený Národním archivem. Symbolizuje dobu počátků hradní historie, raně středověkých slovanských hradišť a později  mladého přemyslovského státu.

Středověk připomínají například hrady Přimda, Landštejn, Zvíkov, Veveří, Pernštejn, Křivoklát, Trosky nebo Karlštejn. Na výstavě ilustruje význam hradů takzvaný karlštejnský poklad, soubor prvotřídního vybavení a liturgických předmětů z hradních kaplí.

Hrady2


Zlacená a pestře zbarvená mříž studny zámku v Jindřichově Hradci naznačuje proměnu myšlení a životního stylu v době renesance, kdy hrady postupně ztrácely obrannou funkci a proměňovaly se v rezidence, obklopené zahradami, oborami a dalšími krajinnými parky.

Střední část výstavy vyzývá k zamyšlení o věcech nadčasových; vybízejí k tomu nejen obrazy Mistra Theodorika z karlštejnské kaple sv. Kříže, ale i příběh relikviáře svatého Maura, zlatnické památky zdobené soškami z pozlaceného stříbra, drahými kameny, filigrány a antickými gemami ze západočeského hradu Bečov. Schránku vyrobenou na území dnešní Belgie ve 13. století pro ostatky sv. Jana Křtitele, sv. Maura a sv. Timoteje přivezli do Čech v roce 1889 Beaufortové, majitelé bečovského panství. V průběhu druhé světové války spolupracovali s nacisty a v roce 1945 museli republiku opustit; relikviář, srovnatelný svou hodnotou s korunovačními klenoty, uschovali pod podlahu hradní kaple, kde odpočíval dlouhých čtyřicet let. Až v roce 1984 začali kriminalisté pátrat po této záhadné památce. V listopadu následujícího roku se podařilo relikviář objevit, což je považováno za jeden z největších nálezů 20. století.

Největší poklady a umělecká díla ze zámků Kratochvíle, Bučovice, Český Krumlov, nebo Lednice a Valtice vyprávějí o fenoménu barokního a klasicistního životního stylu, kdy šlechtici začali ve svých sídlech shromažďovat sbírky umění a kuriozit z celého světa. Vrcholem této části výstavy jsou obrazy předních barokních mistrů z obrazárny zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou, v jejichž středu domunuje  alegorie Pýchy Matyáše Bernarda Brauna z východočeského Kuksu.

Hrady3


V 19. století se zámecké areály stále častěji proměňovaly v centra hospodářských velkostatků, odkud do okolí pronikaly průmyslové a technické inovace. Současně se některé starobylé hrady a zámky stávaly ikonami národního obrození a vyhledávanými cíli romantických umělců; na výstavě tento fenomén dokládají kresby hradních zřícenin – „hrady spatřené“ – v cestovním deníku Karla Hynka Máchy. Historismus a romantismus 19. století postupně probudily prvotní romantický a posléze již plnohodnotně vědecký zájem o hrady a zámky, včetně touhy opřít význam svého rodu o pilíř dlouhé a nezpochybnitelné historie.

Dějinné zvraty během 20. století zásadně proměnily také někdejší funkce hradů a zámků. Moderní život ve starých kulisách ilustrují automobil Benz Karla V. ze Schwarzenbergu z roku 1913 ze zámku Orlík, mechanický vysavač z Hluboké nad Vltavou, nebo portrét Mechtildy Lichnovské od Oskara Kokoschky ze zámku v Hradci nad Moravicí.

Poslední blok výstavy je věnován proměnám hradů a zámků ve 20. a 21. století. Mezi hlavní exponáty patří závěť prezidenta Masaryka, Plečnikovy plány rekonstrukce Pražského hradu, či Jurkovičův projekt modernistické adaptace zámku v Novém Městě nad Metují. Završení vývoje  představují listiny zařazující nejvýznamnější z českých hradů a zámků do souboru památek světového dědictví UNESCO.

hrad 2


Současně vychází publikace Hrady a zámky objevované a opěvované. Editorem průvodce výstavou je její autor Petr Pavelec.

Pořadatelem výstavy jeou Národní památkový ústav a Správa Pražského hradu. Výstava se koná pod záštitou prezidenta ČR Miloše Zemana, ministra kultury Daniela Hermana a kardinála Dominika Duky, arcibiskupa pražského a primase českého.
Autor a hlavní kurátor výstavy a autor průvodce výstavou je Petr Pavelec.
Vstupné: plné 150 Kč, snížené 80 Kč, rodinné 300 Kč.
Termín a místo konání výstavy: 19. 12. 2014 – 15. 3. 2015, Jízdárna Pražského hradu U Prašného mostu 55/3, 118 00 Praha 1

podle podkladů Národního památkového ústavu a Správy Pražského hradu,www.npu.cz, www.hrad.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lenka Dusilová: Je čas na nové věci

200rozLenka Dusilová, nepřehlédnutelná a originální osobnost české hudby, přichází se svojí kapelou BAROMANTIKA s novým albem. Přesněji řečeno jde o komplet CD a DVD s živým koncertním záznamem Live at Café v lese, který je vůbec prvním živým albem v kompletn...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Architektonický odraz na tváři Hradce Králové


hradec kralove 200Hradec Králové. Věnné město na soutoku dvou řek, metropole východních Čech a Salon republiky plný secesní, urbanistické, ale i moderní architektury. V současnosti se již všechny architektonické slohy, všechny „tváře,“ vzájemně p...

Z archivu...


Literatura

Jana nebo Jane?

altKdyž jsem si na obálce knížky April Lindnerové přečetla, že jde o moderní příběh Jany Eyrové, neodolala jsem a knížku jsem otevřela.

 

...

Divadlo

Smetanova Litomyšl přivítá hvězdnou Dagmar Peckovou a její Mistrovskou lekci

dagmar200V rámci bohatého programu festivalu Smetanova Litomyšl proběhne 26. června v 19 hodin oceňované divadelní představení Mistrovská lekce. Magnetem představení je samozřejmě mezinárodně proslulá pěvkyně Dagmar Pecková, která se představuje ve své první ve...

Film

Zimní příběh nemá se zimou nic společného

Zimni pribeh 200Film Zimní příběh (2014) je tak trochu mýtický, romantický i poetický. Herci Collin Farrell a nevinná Jessica Brown Findlay v něm prožívají nečekaně zajímavé a originální romantické sit...