Zjevení – když po vás jde to „z druhé strany“

Zjevení – když po vás jde to „z druhé strany“

Tisk

zjeveni dvd 200Nejeden horor dává ponaučení, že není radno si zahrávat s tajemnými silami a s „druhou stranou“. Bohužel se však stále najdou tací, kteří si nedají říct a nedají. A takoví rozjíždí horor Zjevení.

 

 

V roce 1973 se skupina paranormálních psychologů pokusí spojit s jedním z nich, který před krátkým časem zemřel. O několik let později podnikne na základě záznamu, který při seanci vznikl, skupina studentů pokus, kdy se pokusí spojit s „druhým břehem“. Experiment se zvrtne. Po uplynutí dalších let se jeden z účastníků, Ben, společně se svojí přítelkyní Kelly nastěhují do nového domu v předměstské čtvrti. Velmi záhy zjistí, že strašit může i ve fungl novém domě, že duchové nepovažují za dobrou adresu výhradně letité barabizny či vilky. Duch nejen že otvírá reálné dveře v domě, ničí bezpečnostní kamery a dělá spoušť v šatně, on také obrazně otvírá ony příslovečné dveře skříně, ze které vypadne kostlivec – účast Bena na dávném experimentu s temnými silami. Nezbývá nic jiného než vyhledat bývalého spoluexperimentátora a společně se pokusit o zkrocení zlého ducha. A že je to pořádná fuška, to snad není třeba zdůrazňovat.

Námět uzavírání dveří spojujících tento svět a svět mrtvých a pokusy o navrácení „těch druhých“ do míst, kam patří, byly zpracovány bezpočtukrát. Někdy velmi zdařile, někdy hodně neúspěšně. Zjevení patří mezi ta slabší dílka. Schéma ohrané, předvídatelné, bez chuti a zápachu. Zpočátku jsem doufala, že to zachrání alespoň neotřelé a o originalitu se pokoušející scény, ale z obrazovky se valí jen hororové klišé, klišé a pro změnu zase klišé. Překvapila mě i absence „lekaček“, které mnohdy nepříliš povedená díla zachraňují, a jejich divák nemusí pochybovat o tom, že se dívá na horor. Scénárista svou práci evidentně odflákl a nejspíš doufal, že herci společně s režisérem z toho nic vytvoří něco. Snad jen kameraman svou práci udělal dobře.

zjeveni dvd obal

Výkony herců hodnotím jako slabý průměr, ale není se čemu divit, když není v podstatě co hrát. Vystrašené naslouchání tajuplným hlasům, leknutí herců, které se však nepřenáší na diváka, či pátračky po původci všeho tajuplného nelze natahovat donekonečna. Snad právě z tohoto důvodu relativně zahálely nůžky střihače, protože jinak by nebyl důvod nechávat ve filmu bezobsažné záběry interiéru domu či pohledy z ptačí perspektivy na jedoucí auto s hlavními hrdiny.

Jediné, co na mě působilo, byly záběry ze seance v roce 1973. Stará ruční kamera, nekvalitní záznam a jakás takás autenticita zachyceného. A také ještě závěrečné titulky, které často přerušil střih a záběry uhasínajících svíček, letitých fotografií, neutěšené liduprázdné pouštní krajiny a podobně. Opět to bylo hororové klišé, ale v kombinaci s titulky působilo tak nějak originálně.

Film Zjevení bych doporučila pouze jako studijní materiál tomu, kdo hodlá analyzovat „jak to nemá vypadat“. Případně i tomu, kdo by se rád podíval na nějaký horor, ale už dopředu ví, že nebude mít v noci k dispozici nikoho, kdo by ho v případě, že bude vyděšený zhlédnutým, doprovodil na WC. To totiž u Zjevení rozhodně nehrozí.

Zjevení/The Apparition
Žánr: horor, thriller
Původ: USA
Rok výroby: 2012
Režie: Todd Lincoln
Scénář: Todd Lincoln
Hrají: Ashley Greene, Tom Felton, Sebastian Stan, Luke Pasqualino, Suzanne Ford
Stopáž: 79 minut
Zvukové formáty: česky DD 5.1 / anglicky DD 5.1 / maďarsky DD 5.1 / polsky DD 5.1 / rumunsky DD 5.1 / rusky DD 5.1 / turecky DD 5.1
Titulky: česky, anglicky pro neslyšící, arabsky, hebrejsky, maďarsky, polsky, rumunsky, rusky, řecky, turecky
Distributor: Magic Box
Hodnocení: 10 %

Zdroj foto: Magic Box


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Prostě jsme psali a hledali nová témata,“ vzpomíná na vznik lekavých povídek Zuby nehty Jiří Holub

Zuby nehty 200Po pěti letech opět vyšly Zuby nehty – lekavé povídky autorů sdružujících se v tvůrčí skupině Hlava nehlava. Aktuální vydání má nové ilustrace, nové dvě povídky, naopak jedna schází. I po nějaké době Zuby n...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Chuckyho nevěsta stírá rozdíl mezi roztomilou naivitou a škodolibostí

chuckyho nevestaVolné pokračování filmu Dětská hra s názvem Chuckyho nevěsta (1998) je snad tím nejlepším a zároveň nejsarkastičtějším, co může moderní horor nabídnout. Šikovně se zde stírá rozdíl mezi roztomilou...


Literatura

Botanicum aneb račte vstoupit do muzea

botanicum 200Botanicum je mladší sourozenec oceňované a velkoformátové knihy Animalium a jak název napovídá, je zaměřen na svět rostlin. Podtitulem těchto jedinečných děl je: jedinečné muzeum, které má otevřeno 365 dní v roce a nezbývá, než do něj tedy v...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede poetickou komedii Happy End. Dlouholetý pár v ní ztvární Bohdana Pavlíková s Lubošem Veselým

Happy End 200Poetickou komedii Happy End zvoucí diváky na návštěvu bytu dlouholetých manželů uvede Švandovo divadlo v Praze. Režisérem a spoluautorem inscenace je Daniel Hrbek, ředitel smíchovské scény, premiéra se uskuteční 25. března ve Studiu Švandova di...

Film

Do kin se řítí dobrodružný film pro celou rodinu Bella a Sebastián: Nová generace

BELLE-ET-SEBASTIEN200Hlavní hrdinové 10letý chlapec a velký bílý pes prožijí nezapomenutelné prázdniny, které oběma změní život. Vysoké hory, divoká zvířata, tajné jeskyně, temné lesy, ale i silná auta řítící se horskými průsmyky, paragliding a lanovk...