Mistři renesance v pražském Mánesu budou až do konce srpna

Mistři renesance v pražském Mánesu budou až do konce srpna

Tisk

Mona Lisa il Prado neboli Gioaconda jejímž autorem je jeden z žáků da Vinciho - nejspíš  Gian Giacomo Caprotti, zvaný též Salai.Unikátní výstava MISTŘI RENESANCE v pražském Mánesu, která zobrazuje 40 věrných a licencovaných kopií děl z 16 galerií a 12 zemí světa od autorů takových jmen, jako: Da Vinci, Michelangelo, Botticelli a Raffael, jimž dominuje obří socha legendárního Davida, je prodloužena. Pro velký zájem až do 27. srpna tohoto roku.

„Pro velký úspěch jsme se rozhodli výstavu Mistři renesance prodloužit, jelikož nyní třeba žáky a studenty, kteří tvořili i zásadní část návštěvnické skupiny, vystřídají turisté. Také s ohledem na to, že velká část Čechů tráví dovolenou v tuzemsku, jezdí na výlety do Prahy, mohou se tudíž podívat na hned dvě Mony Lisy, Dámu s hranostajem, Poslední večeři, Stvoření Adama, Stvoření Venuše, Lédu s labutí, výjev ze Sixtinské kaple a celou řadu děl pod jednou střechou, které znají jen z literatury a internetu," prozradila producentka výstavy Jana Kaiserová.

Legendární socha Davida od Michelangela Buonarrotiho. Kopie v Mánesu ze z 3D sceneru a 3D tiskárny, váží asi 160 kg a měří i s podstavcem přes 5 metru

Legendární socha Davida od Michelangela Buonarrotiho. Kopie v Mánesu ze z 3D sceneru a 3D tiskárny, váží asi 160 kg a měří i s podstavcem přes 5 metrů.

Návštěvníci, kteří doposud výstavu v legendárním Mánesu už viděli, se shodují na tom, že díla jsou až neskutečně realistická. Za výhodu považují, že si je mohou prohlédnout z bezprostřední blízkosti, mohou se s nimi vyfotit, a nikdo je nežene během pár minut pryč. Všemu pak ve velkém sále dominuje socha legendárního Davida od Leonarda da Vinci, která měří na výšku přes 5 metrů a s kupolí, pod níž stojí, má přes 9 metrů.

V Mánesu nechybí ani Davinciho Leda a labuť, stejně jako Dáma s hranostajem

V Mánesu nechybí ani Davinciho Leda a labuť, stejně jako Dáma s hranostajem.

Přesná věrná kopie Davida z Florencie byla vyrobena pomocí 3D sceneru, díky 3D tiskárně a pak ručně dotvořené detaily zručným výtvarníkem. Byli i tací, kteří se ptali: „co že nyní ve Florencii stojí nyní, když je David v Mánesu..." podotkl s úsměvem PR manažer výstavy René Kekely, který dodal, že jsou s pořadateli rádi, že je socha tak věrohodná a přicházejí i takové dotazy...

S myšlenkou na unikátní výstavu přišel původně rakouský scénograf a kreativec prof. Manfred Waba. Expozici shlédly miliony lidí v Berlíně, Grazu a Vídni. V ČR, v Praze a v Mánesu je poprvé. Poprvé zde byl také zakrytý skleněný strop výstavního sálu. V rámci expozice už také vznikly dva hudební klipy – s rapperem a zpěvákem Raegem, a nyní také se zpěváky a herci Nikol Ďuricovou, Milanem Peroutkou a Genny Ciatti.

Mona Lisa il Prado neboli Gioaconda jejímž autorem je jeden z žáků da Vinciho - nejspíš  Gian Giacomo Caprotti, zvaný též Salai.

Mona Lisa il Prado neboli Gioaconda jejímž autorem je jeden z žáků da Vinciho - nejspíš  Gian Giacomo Caprotti, zvaný též Salai.

Návštěvníci si po zakoupení vstupenky elektronicky či na místě mohou v Mánesu stáhnout audioprůvodce, kterého namluvil podmanivým hlasem herec Jan Přeučil. Pořadatelé doporučují vzít si na prohlídku sluchátka.

Více informací, včetně vstupného a otevírací doby, najdou zájemci na www.mistrirenesance.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sabina Laurinová je osobnost s nohama na zemi, říká moderátor

Zboril Laurinova perexModerátor Jiří Zbořil pořádá komponovaný zábavný pořad s herečkou Sabinou Laurinovou. „Je plný humoru, dobré nálady a hezkých písniček z muzikálů, ve kterých jsme společně nebo každý zvlášť vystupovali. Zavzpom...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

V Roudnici nad Labem se koná prodejní výstava děl Juraje Szedláka

roudnice perexMěstskou knihovnu Ervína Špindlera v Roudnici nad Labem všichni čtenáři z ústeckého kraje velmi dobře znají. Věhlas si zařízení získalo především díky tomu, že každý měsíc poskytuje své prostory regionálním umělcům. Nejen čtenáři, ale také ši...


Literatura

Skotská detektivka s polským kabátkem: Tichá odplata

ticha odplata200První případ skotské kriminalistky Danii Gorské od britské autorky Hanii Allenové nám v lednu přineslo nakladatelství Motto. Pohodová detektivka Tichá odplata nesází na krváky, ale na pilnou policejní práci, je to to pravé pro vás?

...

Divadlo

Nové šansonové album vyšlo Jitce Molavcové, ale stejný žánr zpívají bravurně Renata Drössler i Jiří Bartoň

foto perexjitka molavcovaI když Hana Hegerová byla a nadále je a bude královnou českého šansonu, existuje v tuzemsku ještě několik zpěváků, kteří se tomuto hudebnímu žánru věnují – a dělají to velice dobře. Uměj...

Film

Někteří lidé nemají roboty v lásce

200filmFilm Náhradníci (2009) byl ve své době důkazem, že Bruce Willis jako herec ještě nepatří do starého železa. Akční žánr má své mouchy, protože kdo z nás si může jen tak vzít bouchačku a tím i spravedlnost do vlastních rukou? Naštěstí nikdo.

...