Cesta na Měsíc znovu po 110 letech aneb pojďme 6. 9. 2012 na premiéru unikátního, dokumentárního filmu!

Cesta na Měsíc znovu po 110 letech aneb pojďme 6. 9. 2012 na premiéru unikátního, dokumentárního filmu!

Tisk

cesta na mesic plakatKdo by neznal obrázek měsíční tváře se zabodnutým projektilem v oku? Který z kluků nečetl román Julese Verna a kdo by neznal díla H. G. Wellse? A kdo by neslyšel o slavném ztraceném, zničeném, neexistujícím filmu otce moderního filmu Georgese Mélièse „Levoyagedans la lune“(Cesta na měsíc)? Ale kdo z nás ho mohl vidět? Nikdo! Snad jen jednotlivé obrázky, jen útržky a nic víc. Stěžejní dílo kinematografie a nenávratně ztracené. Nenávratně!? Ne, lidské schopnosti, nadšení a víra – když se chce – nezná mezí.

Za všechno mohou bratři Lumièrové, kteří uspořádali v roce 1895 první soukromé promítání filmu. První veřejné promítání filmů, na které byl nabitý sál, se uskutečnilo dne 28. prosince 1895 v Salonu Indiendu Grand Café v Paříži. Repertoár představoval deset krátkých filmů, včetně jejich prvního „ Odchod dělníků z továrny“. Každý z filmů byl tehdy 17 metrů dlouhý, takže při správně rychlém ručním přetáčení projektorem trval asi 50 vteřin.

Málo? Hodně? Dost na to, aby se odstartovala éra nového impozantního media – filmu.   

Georges Méliès

Davy šílely. Jinému klíčovému muži filmu, jaký známe prakticky dodnes, bylo tehdy 34 let. Od svých 27 let provozoval jako majitel a principál divadlo Roberta Houdiniho. Jmenoval se Georges Méliès, měl vlohy k malířství a byl až do té doby okouzlen eskamotérstvím a všelijakými efekty, s kterými se setkal v roce 1884 v Anglii. Samozřejmě, že nechyběl ani na premiérové produkci bratří Lumièrů. A okamžitě chtěl onen důmyslný promítací přístroj koupit. Pochopil, že záznamy reálných skutečností, jako jdoucí lidé, jedoucí vlak a podobně nemusejí být konečnou fenoménu zvaného film. Jako odborník, fantasta a výtvarník viděl dál. Promítací přístroj se mu ale podařilo pořídit až o rok později, v roce 1896. Především na něm provedl řadu vylepšení a pak začal promítat své vlastní filmy. Založil za tím účelem produkční firmu a vybudoval první filmový ateliér na světě. Filmařině úplně propadl a pro filmařinu to bylo požehnání skoro tak veliké, jako sám objev filmu. Za dvanáct let, do roku 1908, natočil asi 450 filmů. Podle historiků by to ale mohlo být až 1 500 filmů.

Georges Melies

Objevitel možností jednoho technického vynálezu

Georges Méliès proslul objevem možnosti použít filmové triky, které film od původního pasivního záznamu děje posouvaly mnohem dál. Vymyslel s úspěchem dodnes používaný stop- trik. Na rozdíl od bratří Lumièrů, kteří kinematografii chápali jen jako technický jev, bez perspektivy, Georges Méliès vycítil její potenciál. Umožnily to jeho divadelní a kouzelnické zkušenosti, které využil a rozvinul při natáčení. Jeho filmy jsou plné triků, a tak jeho filmy s triky stojí a padají. Objevil a využíval i další dnes běžnou věc – dvojexpozici. Ve studiu vytvářel účelné kulisy, herce oblékal do kostýmů, experimentoval s kouřovým efektem a vkloubil celou škálu divadelních technik do tvorby filmu.

melies a jeho triky

A ještě jeden zásadní průlom vnesl do kinematografie. Příběh. Méliès nenatáčel dokumenty jako bratři Lumièrové, ale vkládal do filmů děj a zápletku. Věc zásadní a vizionářskou.

melies a jeho triky

Cesta na měsíc a její osud

V roce 1902, tedy právě před sto lety, vytvořil, mimo jiné, i své stěžejní dílo, řečeno dnešní terminologií, dobrodružný, krátkometrážní fantasy film „Levoyagedans la lune“ (Cesta na měsíc). Šestnáctiminutový snímek, který se inspiroval slavným románem Julese Verna a čerpal i z H. G. Wellse. Legendární film o tom, jak se šestice vědců vydává na expedici na Měsíc. Cestují ve velkém dělovém náboji, vystřeleném na Měsíc z obřího kanónu. Po bezpečném přistání se setkávají i s Měsíčany. Po dramatických peripetiích jen tak tak uniknou před nelibostí tamního krále a úspěšně se vracejí k Zemi, kde jsou po dopadu do moře vyloveni a posléze slaveni celým tehdejším světem. Uvážíme-li, že projekt Apollo (o 67 let později) víceméně opakoval Vernův román a Mélièsův film, a to včetně přistání do moře, je to nesporný důkaz předvídavosti obou autorů oné odvěké všelidské myšlenky. Film sklidil neuvěřitelný úspěch a Georges Méliès se stal uznávanou tvůrčí osobností.

cesta na mesic

cesta na mesic

Ale těch průkopnických vazeb na současnost bylo v jeho životě víc. Už tehdy mu byla jedna kopie tohoto stěžejního filmu odcizena, a začala se šířit světem bez ohledu na jeho autorská práva i jeho příjmy. Navíc se i technika posunula dál a pirátští distributoři se přímo triumfovali v předělávkách, vylepšeních a dokonce i  – v tehdy ještě ručním - kolorování filmu okénko po okénku. Potkalo a potkávalo to i další díla Georges Mélièse, a to tak dlouho, až zkrachoval a musel prodat své kdysi tak slavné studio. To byl jeho konec. A jak to trefně formuloval slavný francouzský režisér a obdivovatel Mélièse, Clode Charbol, rozhodl se  Mélièse spáchat svoji uměleckou sebevraždu. Při poslední návštěvě studia osobně spálil všechny kopie svých filmů. Nadále pak už jen živořil a prodával hračky na pařížském tržišti, kam ho následovala i hlavní hvězda jeho filmů, později jeho věrná manželka. Zemřel v roce 1938 ve věku 76 let. V té chvíli sice už se státními poctami, které si zasloužil, ale které přišly pozdě, asi rok před jeho smrtí. Od roku 1914 byl pro Francii a světovou kinematografii prakticky zapomenut.

cesta na mesic

cesta na mesic

Neobyčejná cesta

Zapomenut byl i Mélièsův nejslavnější film „Cesta na měsíc“. Nikdo přes 75 let netušil a nevěřil, že film existuje, dokonce v barevné – čili obarvené - verzi. A přece to tak bylo! Ve španělském filmovém archivu se v 90. letech minulého století stal zázrak a našla se původní kopie filmu! Originální, původní, celá, ale bohužel také celá zničená. Dvacet let trvala mnoha světovým špičkovým odborníkům, daleko přesněji, spíše neskutečným fanatikům a dobrodruhům, rekonstrukce snímku do současné podoby, jejíž premiéru můžeme v naší zemi zhlédnout v měsíci září 2012.  Nakonec se sen všech zasvěcených stal, díky moderní a ještě často přímo pro tento účel pokročile rozvinuté technice, skutečností.neobycejna cesta

neobycejna cesta

neobycejna cesta

neobycejna cesta

Společnosti Lobster Films, Groupama Gan Foundation for Cinema a Technicolor Foundation for Cinema Heritage zahájily v roce 2010 finální část kompletní restaurace této filmové kopie a dne 6. září 2012 se uskuteční i u nás premiéra tohoto, až bezmála bájného, filmu.

neobycejna cesta

neobycejna cesta

neobycejna cesta

Jako diváci uvidíme celý původní film o délce 16 minut i strhující dokument „Neobyčejná cesta“, který vypovídá o životě a díle Georgese Mélièse a o složitém restaurování jeho snímku „Cesta na Měsíc“.

cesta na mesic plakat


Název filmu: Cesta na Měsíc (1902) - Levoyagedans la lune (z franc.)
Režie:   Géorges Méliès    
Hrají: Georges Méliès, Henri Delannoy, Bleuette Bernon, François Lallement
Scénář: Géorges Méliès, podle románů Julese Verne a H. G. Wellse
Kamera: Michaut a Lucien Tainguy
Hudba: AIR (2011)
Střih: Géorges Méliès
Distribuce: Film Europe Pictures CZ
Premiéra v ČR: 6. září 2012

Dětem do 12 let nevhodné!
Dokument Neobyčejná cesta (s českými titulky)
Žánr: science fiction
Ohodnocení: 85 %

podle podkladů Richarda Koníčka
Zdroj foto: Film Europe Pictures CZ 

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Klid, ticho a útulno, to vždy o Vánocích obstarala maminka, říká operní pěvkyně Libuše Márová

libuse marova200I když paní Libuše Márová oslaví právě 24. prosince kulatiny, rozhovor byl nakonec o něčem jiném. Třeba o tom, jak jednou „oslavila“ Štědrý den v Amsterdamu či jak strávila silvestrovské „veselí“ v Oslo. V obou případech tam byla prac...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Vendetu? Nebo něco ostřejšího?

200filmGiovanni Manzoni/Fred Blake (Robert De Niro) byl dříve mafiánským bossem velké rodiny. Nyní je ale už starý, chce mít klid i bezpečí, a to jak pro sebe, tak pro ostatní členy své rodiny – svou impulzivní ženu Maggie (Michelle Pfeiffer), překrásnou dce...


Literatura

Romantika se vším všudy: Francouzská lekce

francouzska lekce200V červnu vydalo nakladatelství Metafora romantický příběh Tashy Boyd Francouzská lekce a musím přiznat, že takto si představuju pohádkový příběh o lásce. Něco na způsob toho, jak Popelka potká svého prince, ale má to příjemný dě...

Divadlo

Pozemšťan. Premiéra ONE MAN SHOW v Divadle Bolka Polívky v Brně

Pozemstan perexDruhou premiérou letošní sezony byla pod patronací principála Bolka Polívky 5. dubna autorská inscenace Pozemšťan v podání herce Pavola Seriše a v režii Hany Mikoláškové. Komediální pantomimou a vlastními komentovanými vstupy herec vypráv...

Film

Poslíček s blondýnami v drahém Audi

kuryr200Film Kurýr: Restart (2015) je nový díl filmové série o přepravci zásilkového zboží. Samozřejmě nejde o chlapíka, který s dodávkou objíždí firmy, ale o akčního superšpióna, kterému někdo každou chvíli míří pistolí na hlavu a občas, aby za sebou zahladil...