Mezipatra: Břišní tanečníci i láska seniorek

Mezipatra: Břišní tanečníci i láska seniorek

Tisk

jezero zen mezipatraTřináctý ročník festivalu Mezipatra bude v pražském kině Lucerna zahájen 8. listopadu ve 20 hodin slavnostním ceremoniálem a promítnutím kanadského filmu z roku 2010 Místy oblačno. Projekci snímku uvede jeho režisér Thom Fitzgerald. Film pojednává o dvou seniorkách, které jedou stvrdit svůj jednatřicetiletý vztah do Kanady.


„Já tě miluju jednatřicet let. Milovala jsem tě, i když jsi ztloustla, i když jsi oslepla,“ žádá ve filmu drsná romantička Stella o ruku svou partnerku Dot. A tak se vydávají na společnou cestu z amerického venkova „tam, kde je to legální“, na sever do Kanady. „Stella a Dot jsou Thelmou a Louisou v důchodovém věku a v energii, vyřídilce a talentu na průšvihy si se svými předchůdkyněmi nezadají. Jsou na útěku před zákonem, a co hůř, před vnučkou Molly, která chce nechat babičku zavřít do domu s pečovatelskou službou, a zbavit ji tak té nesnesitelné ´kamarádky´ Stelly. Po cestě přiberou mladičkého striptéra bez domova a již jako trio odhodlaně pokračují ke státní hranici,“ je uvedeno v upoutávce na film, který budou moci zájemci vidět nejen při zahájení festivalu, ale také 12. listopadu od 18 hodin ve velkém sále pražského kina Světozor a 18. listopadu od 18 hodin ve velkém sále brněnského kina Art.

jezero zen mezipatra

V rámci festivalu bude uveden také kupříkladu německý film z roku 2011 Jezero žen, scénáristy a režiséra Zoltana Paula. „Rybářka Rosa žije se svou přítelkyní, architektkou Karen, v bungalovu na pohlednicově malebném břehu jezerní rezervace. Jejich představy o životě se velice liší. Rosu zajímají potrhané sítě, ukradení lososi a nepoučitelní sportovní rybáři, zatímco Karen dbá především o své bankovní konto a lukrativní stavební kontrakty. Když se u jezera objeví pár atraktivních studentek, začnou se mezi čtveřicí žen vyvíjet vztahy, jež odhalí rozdíly v jejich pohledu na svět, lásku a sex. Čas pozdního léta tráví společným pitím, kouřením trávy a flirtováním, které se ale všem zúčastněným začíná vymykat z rukou. Zpočátku idylické, frivolní letní kamarádství se ukáže být osudovým zlomem pro společnou budoucnost Rosy a Karen.“ Tak na film lákají organizátoři festivalu. Zájemci jej budou moci zhlédnout 9. listopadu od 18 hodin ve velkém sále pražského kina Světozor a 17. listopadu od 18 hodin ve velkém sále brněnského kina Art.

jezero zen mezipatra

Mužští břišní tanečníci a turecká konzervativní společnost

Zajímavou podívanou skýtá také turecký film z roku 2010 Zenne, který je debutem scénáristy a režiséra Canera Alpera. Zenne je označení pro mužské břišní tanečníky, které konzervativní turecká společnost toleruje jen se špatně skrývaným sebezapřením. „Zennem, a přes den také věštkyní, je Can, který má podporu své matky a sestry. Jeho kamarád Ahmet už takové štěstí nemá a kvůli rodině musí svou orientaci úzkostlivě tajit. Pak potká válkou traumatizovaného německého fotografa Daniela, který teprve začíná objevovat kulturu Blízkého východu. Průlomový a cenami ověnčený snímek inspirovala skutečná událost – tragická smrt Ahmeta Yildiza, který byl za svou homosexualitu zavražděn vlastním otcem v roce 2008, ve věku dvaceti šesti let,“ praví upoutávka na film, který diváci budou moci vidět 11. Listopadu od 20.30 hodin v pražském kině Lucerna a 21. listopadu od 18 hodin ve velkém sále brněnského kina Art.

zenne mezipatra

Zajímavá témata nabízejí i dokumenty, které budou v rámci festivalu promítány. Jen namátkou: Příběh osamělého šedesátiletého německého Detlefa, aktivisty za práva gayů, který se stará o svou jednadevadesátiletou maminku a vzpomíná na sedmdesátá léta plná homofobie – v německém snímku Deflet. Příběh chlupáčů ze San Francisca, o tom, jak funguje barvitost jejich komunity v soukromí domova i ve specializovaných nočních podnicích – ve filmu Medvědi San Francisca. Tři neviditelní palestinští gayové, před kterými svět zavírá oči - v americkém dokumentu Neviditelní. Svědectví o tom, jaké to je být gayem, lesbickou ženou, bisexuálem nebo trans v Ugandě – v americkém snímku Říkejte mi Kuchu.

zenne mezipatra

Represivní aparáty, církve a zákony

Osmdesát procent promítaných filmů bude mít v ČR premiéru – diváci budou mít možnost zhlédnout deset celovečerních filmů, tři retrospektivy, šest celovečerních a třináct kratších dokumentů. Diváci se mohou těšit třeba také na akční dokument Jak přežít mor pojednávající o lidech, kteří ve Spojených státech amerických bojovali proti AIDS, dále Oscarem oceněný thriller Neila Jordana Hra na pláč či životopisné drama režiséra Stephena Frearse Nastražte uši. Kompletní program je k dispozici na internetových stránkách http://www.Mezipatra.cz. V hlavním městě festival potrvá do 14. listopadu, o dva dny později se přesune do Brna, kde bude zakončen 22. listopadu předáním divácké ceny. Chybět nebudou ani doprovodné akce v podobě večerní párty nebo nedělního brunche. Na ozvěny z festivalu se mohou těšit i obyvatelé Ostravy a Olomouce.

mezipatra plakat

„Téma moc, manipulace a šílenství jsme zvolili proto, že střet jednotlivce a instituce je mimořádně inspirativní a v nějaké podobě jej občas zažíváme všichni, bez rozdílu identity či orientace,“ uvedl ředitel festivalu Aleš Rumpel. Dodal, že filmy, které budou v rámci festivalu promítnuty, pojednávají především o represivních aparátech, církvích či zákonech. Tématem Moc, manipulace, šílenství je motivována i vizuální podoba festivalu. S týmem kreativců ji vytvořili Zdeněk Vacek a Daniel Pošta, nositelé loňské ceny Grand designér roku. Vizuální podoba má znázorňovat, jak člověk manipuluje druhými i sám sebou. Znělku festivalu, kterou zájemci uslyší v úvodu festivalu i při dalších projekcích, režíroval kreativec vystupující pod jménem JQr.

Zdroj foto: Archiv festivalu Mezipatra


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dramaturg festivalu Contempuls: „Zajímavé věci se dějí pořád, ale nejzajímavější jsou ty koncerty“

unnamedNěkolik otázek jsme položili dramaturgu festivalu současné komponované hudby Contempuls Petru Baklovi. Ten nám prozradil zajímavosti o koncertech, ale také o práci dramaturga obecně. Festival Contempuls se koná 21., 2...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Hořké komedii Teorie tygra nechybí švih, vtip a černý humor


teorie tygra perexHořká komedie Teorie tygra je hodně i o spiklencích, kteří se nakonec postaví proti tichému ženskému teroru, byť je zahalen závojem přívětivosti a plků o tom, jak to vlastně ony myslí dobře. Povedený snímek Radka Bajgara to...


Literatura

Owen Marcus: Pochlap se!

pochla200„Vzala si svého otce.“ Podobnou větu jsme už všichni slyšeli, píše v této knize autor. Je to jen jedna z mnoha situací, které v této nabité knize otevřete nejen na sněhobílých stránkách, ale především ve své duši. A pak už je jen na vás, nakolik au...

Divadlo

Geisslers v létě rozzáří hrady a zámky disco-muzikálem Pudl a pudr

Pudl a pudr200Muzikál roztančený v rytmu disco-opery zamíří v červenci do měst napříč Českem. V dechberoucích kulisách zámeckých nádvoří, zahrad či obrazáren přenesou herci pražského souboru Geisslers Hofcomoedianten diváky do doby fantastických počátk...

Film

Co přinesou ozvěny Febiofestu ve Zlíně

febiofest 200V tomto článku bychom vás rádi informovali, na jaké filmy můžete vyrazit od 15. do 17. dubna do zlínského Golen Apple Cinema v rámci regionálních ozvěn Febiofestu.

...