Když se Zemi Oz rozhodne místo Dorotky zachránit Oscar

Když se Zemi Oz rozhodne místo Dorotky zachránit Oscar

Tisk

200filmNejslavnější americký animátor Walt Disney dokázal svou fantazií a umem převést na plátno krásné příběhy a postavičky, které si oblíbili malí i velcí diváci. Avšak největším snem a přáním Walta Disneyho bylo vdechnout život knize Lymana Franka Bauma Čaroděj ze země Oz. Za jeho života bohužel selhaly všechny pokusy o realizaci filmu a trvalo skoro 47 let od animátorovy smrti, než se studio Disney rozhodlo natočit Waltův vysněný projekt.

 

 

Fantasy snímek Mocný vládce Oz režiséra Sama Raimiho (Spider-man) zavede diváka do vybledlého Kansasu 20. let 20. století. Na tomto místě provozuje své kouzelnické triky pouťový mág a především sukničkář Oscar Diggs. Když přijde silák na zálety své ženy s kouzelníkem, musí Oscar neplánovaně vzít nohy na ramena. Naskočí do balónu a nechá se odnést vstříc novému dobrodružství. Balon ale zachytí zvětšující se tornádo a Oscarovi nezbývá nic jiného, než prosit o svůj život. Proto také slíbí, že se změní, a touhu být výjimečným vymění za pomoc druhým. Tornádo ho zanese do země plné barev a prapodivných stvoření. Posléze se od čarodějky Theodory Dobrotivé dozvídá, že přistál v Zemi Oz a že právě on je tím očekávaným a vyvoleným Čarodějem z proroctví, který musí porazit zlou čarodějnici. Oscar se se svou novou průvodkyní Theodorou vydá do Smaragdového města, kde na něj čeká další čarodějka a královská rádkyně Evanora, aby ho podrobila zkoušce. Oscar zkoušku složí i přesto, že ani jedna z čarodějek nevěří, že právě on je tím velkým Čarodějem. Kouzelník se spolu s létajícím opičákem Finleym vydá po cestě dlážděné žlutými cihlami za zlou čarodějnicí. Neplánovaně udělají zastávku v Porcelánovém městě, které zpustošili okřídlení paviáni. Naleznou zde jedinou přeživší obyvatelku - Porcelánovou holčičku, které pomohou, a ona se z vděčnosti přidá k jejich výpravě. V Černém lese se nakonec střetnou se zlou čarodějkou Glindou, která zachráncům otevře oči a ukáže jim skutečné zlo. V Zemi Oz se schyluje k velké bitvě a její obyvatelé vkládají do Oscara všechny své naděje a doufají, že právě on Zemi zbaví zloby čarodějek Evanory a Theodory. Pokud chcete vědět, jestli se slabošskému, sobeckému a především nenapravitelnému lháři podaří zachránit Zemi Oz a stát se velkým Čarodějem, nenechte si ujít tento film.

oz1

Když jsem si film Mocný vládce Oz prvně pustila, obávala jsem se, že můj přehrávač postihla závada. Na obrazovce se totiž objevil černobílý obraz v malém formátu (35 mm a poměr stran 4:3). Oddechla jsem si, až když jsem pochopila režisérský záměr, který chtěl odlišit Zemi Oz a Kansas. Samotná Země Oz jiskří barvami a je velice podobná grafice použité ve filmech Alenka v říši divů či Karlík a továrna na čokoládu. Stejná shoda se nachází i u vzhledu hlavního hrdiny Oscara Jamese Franca, který nápadně připomíná Johnnyho Deppa. Tři hvězdně obsazené čarodějky (Mila Kunis, Rachel Weisz a Michelle Williams) svými výkony zdatně sekundují hlavnímu představiteli. Film má pár nedotažených linií i přesto, že délka stopáže (123 minut) budí předpoklad ucelenosti příběhu. I když snímek nepřekonal verzi z roku 1939, rozhodně bych mu neubírala na kvalitách a pohádkovou podívanou z roku 2013 doporučila ke zhlédnutí nejen v deštivých dnech.

oz2

DVD kromě filmu obsahuje také oblíbené bonusy. Diváci se například dozvědí, jak dlouhou cestu urazil projekt Čaroděje ze země Oz k jeho zfilmování studiem Disney, a nepřijdou také o pohled do zákulisí natáčení, především pak na zkažené scény a přežblepty.

o


Název: Mocný vládce Oz (Oz: The Great and Powerful)
Distribuce DVD, Blu-ray a 3D Blu-ray: Magic Box
Scénář: Mitchell Kapner, David Lindsay-Abaire
Režie: Sam Raimi
Kamera: Peter Deming
Hudba: Danny Elfman
Hrají: James Franco, Mila Kunis, Rachel Weisz, Michelle Williams, Zach Braff, Bill Cobbs, Joey King, Tony Cox, Abigail Spencer, Bruce Campbell, Martin Klebba, Ted Raimi, Tim Holmes
Hodnocení: 69 %

Zdroj foto: magicbox.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Barvitý a zajímavý život prožívá Alexander Goldscheider, což dokládají nejen jeho memoáry, ale i jeho hudba

alexander perexMuž mnoha tváří. Nebo také renesanční muž. Tak bych charakterizoval Alexandra Goldscheidera (ročník 1950), který se prosadil už před mnoha lety v československé pop music jako hitmaker, aranžér, producent, novinář… Nicméně po emigraci se ko...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nový film Moje nová tvář vstoupí do kin 26. října – Příběh ženy, která se rozhodla nezemřít

Martina Moje nova tvar 3Celovečerní film oceňované novinářky Jarmily Štukové a producentky Maji Hamplové přináší ojedinělou osobní výpověď Martiny, která se po brutálním útoku bývalého partnera snaží najít sílu...


Literatura

Stewart Pearce, Richard Crookes: Andělé Atlantidy – fascinujícím způsobem zpracované dílo!

Andele Atlantidy 200Každá ze 44 nádherně provedených vykládacích karet představuje určitý vzkaz archandělů Atlantidy. Karty zobrazují archanděly, kteří vám přinášejí lásku a moudrost, jako světelná tělesa ve tvaru koule

Divadlo

Tajem staré lišky Báry Hrzánové: Báječný životopis svérázné herečky

hrzanova 200Životopisné knihy jsou mojí vášní. Ne, že bych je vyhledávala, ale když se mi dostanou do ruky, nepohrdnu a patřičně si je vychutnávám: pokaždé totiž mají jinou chuť. Záleží na osobnosti, o které je tu psáno. Jinak si čtu o Nigelle Lawson, jinak o Frediem Mercurym.

...

Film

Přátelský podvod aneb Mystifikace (nejen) v české literatuře 20. století

mys 200Historická sebereflexe českého národa o sobě samém mnohdy vycházela z podvržených podkladů, tvářících se přitom naprosto seriózně a důvěryhodně, ba státotvorně. Tak tomu bylo v případě Hájkovy kroniky, při sporech kolem Rukopisů. A stejná slova lze vztáhno...