Festival francouzského filmu

Festival francouzského filmu

Tisk

festival franouzskeho filmuFestival unikátní francouzské kinematografie opět čeká další ročník. Tentokrát jubilejní, patnáctý! Deset předpremiérových titulů z celkových padesáti tří snímků, velké filmové hity, krátkometrážní filmy i studentské počiny. Praha, Brno a České Budějovice pootevřou dvířka do francouzské kultury mezi 22. a 28. listopadem. A všichni jste srdečně zváni!

Filmy budou, jako každý rok, rozděleny do sekcí, které divákovi pomohou zorientovat se a zúžit oblast zájmu. Vzhledem k ohromnému počtu promítaných snímků budou muset i ti největší milovníci pečlivě vybírat. Nejznámější tituly budou k vidění v sekci Filmové hity. Nedávný comeback němých postav The Artist, love story 2 dny v New Yorku či Nedotknutelní jsou například snímky, jež mohly uniknout málokomu. Oblibě by se také měla těšit kategorie předpremiér, která nabídne pohled do budoucnosti programů kin. Rádi byste byli o krok napřed? Pak už tedy záleží jen na vás, zda se vydáte na romantické drama o nestárnoucí lásce (Amour) či se necháte unést příběhem postarší dámy, která se nebojí začít prodávat marihuanu (Hašišbába). Další velmi oblíbenou kategorií je sekce krátkých filmů. Tu letos zastupuje celkem 7 filmů, které dohromady sotva dosahují délky klasického snímku. Mezi hranými snímky se nachází i jeden animovaný (Stín modré) a nejkratší snímek zvládnete shlédnout dřív, než se pohodlně usadíte (Prodám mluvícího psa, cena 10 Euro), trvá totiž necelých osm minut!

festival franouzskeho filmu

Kdo si ale raději potrpí na dlouhé scény či rovnou na dlouhé a významné večery, ten by si neměl nechat ujít zahájení celého festivalu. To samozřejmě připadá na den, kdy celý filmový maraton startuje, tedy 22. listopadu. Dramaturgové letos vybrali k této příležitosti skutečný skvost. Film Thérèse Desqueyroux, hit loňské francouzské kinematografie. V hlavní roli Audrey Tautou a Gilles Lellouche stojí proti konvencím a pravidlům tamního venkova a nepsaným zákonům. Režisér Claude Miller tímto snímkem potvrdil své kvality.

festival franouzskeho filmu

Rádi projevíte svůj názor o shlédnutém snímku? Pak se vydejte na některý z příběhů v sekci Výběr české kritiky. Sedm novinářů doporučilo filmy, jež se jim zdají být hodni uvedení. Vy můžete potom rozhodnout nejen o tom, který snímek se ukáže jako ten nejlepší, ale třeba vyhrát i zpáteční letenky do nejromantičtějšího města Evropy. Zkrátka Festival francouzského filmu je výbornou kulturní událostí, která rozšíří obzory, přinese zážitky, emoce a kvalitně strávený čas.

Festival francouzského filmu
22. – 28. listopadu 2012
Praha, Brno, České Budějovice

alt

Zdroj foto: festivalff.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rockeři z Turba: Ještě se nám vůbec nechce bilancovat

turbo skupinaV pátek 24. srpna bude pro mnoho lidí velkým dilematem. V Horčápsku, nedaleko od Příbrami budou v tento den vystupovat SkaliSka, Eviwat, punková legenda E!E a několik DJs. V té samé době rozezní l...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Marie Královna Skotská: Tohle království je pro dvě královny malé

Stuartovna perexMarie Stuartovna se stala nejmladší královnou vůbec, když byla korunována šest dní po narození, poté co její otec zemřel. Jako šestiletá byla zaslíbena králi Francie, a poté se i se svým skotským doprovodem přestěhovala do Francie. Ovš...


Literatura

O manželském životě jedné introvertky

Kdyz se introvertka vda perexMysleli jste si, že vdané introvertky jsou stejný mýtus jako jednorožec nebo lochneská příšera? Pokud ano, mýlili jste se. Debbie Tung, absolutní introvertka, se totiž vdala!

...

Divadlo

Koulí za světový mír

Koule TomicováPolických hesel a deklamací na téma budování světového míru jsme si kdysi užívali po plných doušcích. Mezi oblíbená patřila i ta, jež zviditelňovala úspěchy československých sportovců. Co už ale nezmiňovala, byla cena, kterou bylo za úspěc...

Film

V hlavní roli Tomáš Holý a jeho nesnadný život i tragický konec

Tomáš holý

Český spisovatel, básník a držitel Magnesie Litera – Kosmas Ceny čtenářů za rok 2018 Ota Kars přichází s již druhou knihou o jednom z nejslavnějších českých dětských herců. V hlavní roli Tomáš Holý, tentokrát prostřednictvím krásně zp...