Woody Allen přichází s retro duchařskou komedií Kouzlo měsíčního svitu

Woody Allen přichází s retro duchařskou komedií Kouzlo měsíčního svitu

Tisk

Kouzlo mesicniho svitu 200Hlavní hrdina filmu  - celosvětově uznávaný Stanley alias Wei Ling Soo  (Colin Firth – Deník Bridget Jones , Mamma Mia, Králova řeč) poměrně silně odkazuje  svým charakterem na „křížence“  Marka Darcyho z Deníku Bridget Jones a profesora  Higginse z „My fair lady“.  Již od začátku necítí příliš náklonnosti ke své konkurentce Sophii (Emma Stone – Zombieland, Kamarád taky rád) o které je přesvědčen, že je to podvodnice a  stejně jako on vydělává na klamu lidí.  

 


Film příjemně ubíhá a je místy prokládán  vtipnými bonmoty: „V tom kostýmu nemohu vůbec dýchat!“  Wei Ling Soo: „Neplatím tě tady za dýchání!
Námět odkazuje na spiritistické podvody, se kterými se  „roztrhl pytel“  v první polovině 20.st., přičemž mnoho z médií bylo usvědčeno z podvodu ( jednou z nich je i kontroverzní Mina „Margery“ Crandonová) a jejich kariéra tím silně utrpěla.  Retrokomedie prokládaná záběry nádherné francouzské přírody a milým soundtrackem úzce ovlivněná tehdejším stylem natáčení (výjimkou jsou reálné exteriéry.)

Kouzlo mesicniho svitu1


Nejnovější Allenův počin je rovněž mířen k „zatvrzelým“ ateistům, ale zároveň nepopírá manýry podvodníků, kterým jde čistě o zisk a klamání lidí. Zmatené pocity a „přiliš“ racionální jednání  pomáhá hlavnímu hrdinovi usměrňovat jeho oblíbená teta (Eileen Atkins – Co ta holka chce, Neřízená střela ) – zde můžeme rovněž najít silný odkaz na prof. Higginse a rady jeho matky v souvislosti s Lízou. Nádech 20.let. 20.století pomáhají  utvářet interiéry tehdejších podniků a společenských akcí lidí vysokého postavení, spolu se  silnými společenskými rozdíly – movitý egocentrický muž (šovinista)  a mladá naivní podvodnice z chudých poměrů, spolu s výpravou nádherných dobových kostýmů.

Oproti předešlým „Allenovským“ filmům, na vás bude „Kouzlo měsíčního svitu“ působit jako relaxační romantická podívaná s předvídatelným koncem.  Poutavý příběh završený originální žádostí o ruku neurazí a naladí vás na správnou „retro-romantic“ atmosféru.

Kouzlo mesicniho svitu2


USA – 2014
109 min.
Režie: Woody Allen
Hrají: Colin Firth, Simon McBurney, Emma Stone, Eileen Atkins, Marcia Gay Harden, Hamish Linklater, Jacki Weaver, Erica Leerhsen, Jeremy Shamos
Hodnocení: 65 %

 

Zdroj foto: www.filmserver.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

4. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

4 BMC perexBřezen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovníkům...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Zahradnictví: Dezertér. Pohnutá atmosféra 50. let pod rouškou břitkého humoru

zahradnictviStrach, beznaděj, nejistota. Režisér Jan Hřebejk přichází s emotivně laděným koprodukčním dramatem z dob ponuré československé historie z let


Literatura

Třicetiletá rychlá holka

rychla holka200Pojďte si projít život naší známé sportovní osobnosti od jejího příchodu na svět až po úspěšnou reprezentaci .

...

Divadlo

Dramaturgický plán sezóny 2023/2024 ve Švandově divadle

Svandovo divadlo200Anna Karenina, Klec bláznů, retro muzikál o božském pop-idolu, sólo pro Marií Štípkovou i nová česká hra o nevšedním spolubydlení malířky Toyen. Švandovo divadlo chystá odvážnou sezónu 2023/2024.

...

Film

Seriál Terapie je výzvou pro tvůrce, herce i diváky

terapie serial magicboxDiváci, kteří rádi sdílejí osudy seriálových hrdinů, ale zároveň dávají přednost zápletkám s hlubším podtextem, nabízejícím poučení a inspiraci, jistě uvítali projekt HBO Česká republika, seriál s názvem TERAPIE