Dívka, která nemá minulost, bojuje o svou budoucnost. Komu má věřit?

Dívka, která nemá minulost, bojuje o svou budoucnost. Komu má věřit?

Tisk

 

captain-marvel-trailerCaptain Marvel je už v pořadí 21. filmem, natočeným podle oblíbených komiksů a seznamuje nás s dalším hrdinou Marvel univerza. A tak jsem jako správný fanda začátkem března navštívila kino. Captain Marvel je i první hraný film, který jde do kin po smrti Stana Lee – a právě jemu se vzdá hold už při úvodních titulcích. V logu Marvel místo obvyklých hrdinů, vidíme všechny jeho cameo, které ve filmech měl. Zároveň si v tomto filmu střihnul své poslední.

Film se odehrává v 90. letech, takže jsou k vidění zapomenuté věci jako pager (ano děti, to je ta věc, co byla před mobilem), videopůjčovna, telefonní budka nebo počítačová disketa. Děj filmu je provázený i skvělou hudbou – No Doubt, Garbage, R.E.M., TLC, Nirvana,Hole – která mi připomínala moje mládí. Bylo vtipné, jak podivně koukala omladina v kině před námi,když jsem kamarádce u každé písničky řekla: „Jé to jsem taky měla na kazetě“ A ted už k filmu...

Celá dějová linka příběhu sleduje mladou hrdinku Carol Danversovou ( Brie Larson), která má naprosto unikátní schopnosti. Carol ovšem na začátku netuší, jaký je plný rozsah jejich schopností, a jak má s nimi nakládat, protože její minulost je, jak by to básnici nazvali, zahalena rouškou tajemství. V podstatě má výpadek paměti a pamatuje si velmi málo ze své minulosti. Jejím mentorem a trenérem je muž mimozemské rasy Kree Yon Rogg ( Jude Law), který ji učí bojovým uměním, zatímco Velká inteligence rasy Kree učí ovládání emocí, aby měla nad svými schopnostmi kontrolu.

captain-marvel-trailer

Během mise na záchranu špióna, který se infiltroval mezi rasu Skrullů, jsou napadeni právě touto rasou. Skrullové jsou měňavci a jsou nebezpeční tím, že jsou schopni na sebe vzít podobu kohokoliv. Skrullský velitel Talos Carol unese a začne zkoumat její vzpomínky a ztracené vzpomínky, zatímco jejich plavidlo míří k Zemi. Carol se ovšem podaří utéci v jejich přistávacím člunu a havaruje přímo uprostřed videopůjčovny. Tak k sobě přitáhne pozornost vládní organizace S.H.I.E.L.D s Nickem Furym v čele. Když navíc zjistíme, že Yon Rogg to peče s Ronanem, který pracuje pro Thanose, tak to začne být zajímavé. Carol se začne rozpomínat a zjišťuje, že není na zemi poprvé. Kočkomilové pozor! V ději je i roztomilá chundelatá zrzavá kočička.

Původní Captain Mar-vell byl muž, bojovník rasy Kree, kterého stvořil pro Marvel Comiks legendární Stan Lee už v 60. letech. Pod vedením Yon-rogga ( ano, stejný záporák jako ve filmu) byl poslán na Zemi, aby pozoroval lidský pokrok vesmírného cestování. Ypon-rogg se pokusí Mar-vella zneškodnit, aby získal jeho lásku Unu, ovšem byl přitom zabit člověk. Mar-vell pokračuje v pozorování lidstva a v porovnání s Kree, s lidmi čím dál více sympatizuje. Yon-rogg využije i exekutora Ronana (název nemá nic společného s finančními exekucemi, je to dohlížitel nad rasou Kree) k boji s Mar-vellem, a to Marve-lla, pasuje do role zrádce. Boje mezi You-roggem a Mar-vellem vyustí až do nešťastné smrti Uny, Mar-vellovy lásky, která mu doslova umře v náručí.

Captain Marvel

Další zajímavou dějovou linkou je Mar-vellův pobyt v negativní zóně, kde se ocitnul poté, co se původně chtěl vrátit na Zemi. Z ní se dokáže dostat pouze pomocí nega- náramků, které najde mladík jménem Nick Jones (nakonec se ukáže, že ho na místo nasměrovala Velká inteligence rasy Kree, aby Mar-vella ze zóny dostala a mohla s jeho pomocí porazit Ronana). Třesknutím těmito náramky se muže Mar-vell z negativní zóny na časově omezenou dobu dostat, a v podstatě si s Rickem vymění místo. Rick na začátku celou věc odmítá, ale nakonec se stane Mar-vellovi parťákem. Marvel nakonec v komiksovém universu umírá a jeho jméno si na jeho počest po několika letech nakonec vezme Carol Danversová. Pilotka, díky nehodě při jedné z potyček mezi Mar-vellem a Yon-Rongem obdrží své schopnosti, a stane se tak prvním spojením člověka a bytosti rasy Kree.

Captain Marvel
Režie: Anna Boden, Ryan Fleck
Žánr: komiks
Scénář: Anna Boden, Ryan Fleck, Geneva Robertson – Dvoret
Kamera: Ben Davis
Obsazení: Brie Larson, Samuel L. Jackson, Jude Law, Ben Mendelsohn, Djimon Hounsou, Lee Pace, Lashana Lynch,
Gemma Chan, Annette Bening, Clark Gregg, Rune Temte, Colin Ford, Chuku Modu, Robert Kazinsky, Pete Ploszek,
Ana Ayora, James Morrison, Algenis Perez Soto, Akira Akbar, Mckenna Grace, Kenneth Mitchell, Patrick Gallagher,
Emily Ozrey, ...
Hodnocení: 75%


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Marek Dusil: „Nic bych neměnil, všechno nějak plyne…“

dusil marek200Cítí se spíše folkařem, ale zároveň v sobě nechává probublávat spodní rockový proud. S formací Marek Dusil Blend chystá nové album a své písně nejraději předkládá v prostém akustickém hávu. Rád hraje pro vnímavé publikum. Br...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Captain America: Občanská válka je nabitý akcí od začátku do konce

Kažcaptain america 200dý nový film s nálepkou Marvel je očekáván s obrovským napětím a touhou. Nejinak tomu bylo i u dalšího pokračování Kapitána Ameriky s názvem Občanská válka. A tentokrát se máte opravdu na co těšit.

...

Literatura

Slavné internetové vtípky v knižní podobě, to je TMBOOK

tmbk 200Reagovat na dění v naší zemi kolážemi nebo memy, to už začíná být v podstatě folklor dnešní doby. A že nás především politická reprezentace zásobuje novým materiálem, o tom snad už nikdo nepochybuje.

...

Divadlo

Muzikál Pomáda

Pomada 200

K celosvětovým oslavám 40. výročí premiéry legendárního amerického muzikálu Pomáda na newyorské Broadwayi se připojila i stověžatá Praha a ta...

Film

Mládí bez naděje aneb když spravedlnost dostává na frak

altTen den mě docela rozhodilo zpravodajství. Řidič automobilu, který jel nepřiměřenou rychlostí pod vlivem léku, při jejichž užívání by se nemělo řídit, srazil jiné osobní auto a jeho řidiče zabil, vyvázl s podmínkou. Kdežto “tykadlový malíř” bude sedět n...