Jeden svět: Festival dokumentárních filmů v Ostravě již po dvacáté!

Jeden svět: Festival dokumentárních filmů v Ostravě již po dvacáté!

Tisk

Jeden svetZačátkem dubna u nás proběhne filmový festival, na který se opravdu těším. Není ledajaký, žádný mainstream. Je dokumentární a nese na svých bedrech obrovské poselství. Ukáže nám, že všichni na světě máme práva. Jeden svět je festival dokumentárních filmů o lidských právech, který se nám snaží říci, že všichni žijeme na té samé planetě, na jednom světě. V Ostravě letos bude slavit dvacet let a má velmi zajímavé téma: BEZPEČNOU BLÍZKOST.

Zaujala mě jedna věta v programu, kterou vám chci nyní říci, aby vás měla možnost zaujmout také: Skupinová identita je založena i na vymezování se vůči jiné skupině. Kde je ale hranice? Kdy jsme to ještě my a kdy už jsou to oni?

Pořadatelem největšího dokumentárního festivalu s lidskoprávní tématikou na světě je společnost Člověk v tísni, o.p.s. V tuto chvíli už Jeden svět završil svou štaci v Praze a stěhuje se do dalších regionů. U nás začne zahájením v Kině Vesmír 4. dubna, a přiveze s sebou kolem třiceti filmů. V Ostravě máme skvělá kina a prostory, ve kterých se bude festival vyjímat - mé domovské kino Minikino a dále klub Atlantik, Pant, kino Cineport a galerie Plato Ostrava, tam se obzvláště těším na sobotní filmový maraton tří dokumentárních snímků.

Jeden svet

Filmy se budou promítat od čtvrtku 4. 4. až do pátku 12. 4. V Minikině budou zakončeny filmem vítězným. Dnes již víme, že vítězem je snímek Kamenné srdce. Francouzský dokumentární film, který nám ukáže osm let života afghánského uprchlíka Quorbána, jeho cestu od chlapce v dospělého muže. Celkem dost mě mrzí, že zrovna tento film nemohu vidět, ale kdo z vás bude mít v pátek čas, nenechte si ho ujít.

Jeden svet1

Krom filmů je připraven i doprovodný program. Na zahájení proběhne diskuze s generálem Petrem Pavlem a s Petrem Kolářem, která proběhne k filmu Na jejich bedrech. V sobotu 6. dubna se můžeme před filmovým maratonem těšit na gastrozážitek v Platu, a nejen na něj. Na tomto místě nás mezi dvanáctou a třetí hodinou čekají také různé workshopy, a co mě zaujalo nejvíce je výstup třech osobností po třinácti minutách, které nám přiblíží různé handicapy. Dysautonomii a neviditelné handicapy nám představí Adéla Odrihocká, Zuzana Kopečná Nadaci Artevide podporující nevidomé a Lucie Gurecká řekne něco o ostravské pobočce Mental café.

Zajímavé budou dvě projekce, určené především rodičům s dětmi na mateřské dovolené. Proběhnou v Centru Pant, kde vám ztlumí světlo a zvuk a umožní rodičům i dětem volný pohyb po sále. Navíc nachystá dětský koutek. To mi přijde opravdu bezvadné. Takto mohou rodiče shlédnou snímky #FollowMe a Domácí zápas. Pokud budete brouzdat po webových stránkách Jednoho světa, podívejte se do sekce Program, ve které najdete Filmy, které mění svět. Tahle sekce mě dostala, a pokud chcete někdo krom koukání také pomoci, neváhejte a zavítejte tam
také.

Já už se nemůžu dočkat a doufám, že i vás ostatní jsem trochu navnadila, protože tohle je festival, který má obrovský smyl. Uvidíme se tam!

Jeden svet2

 

 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Natěšená, múzami políbená, týmově sladěná, připravená a maličko nabroušená“. To je kapela Dolls In The Factory

Dolls in the Factory 200Čtveřice Dolls in the Factory z Frýdku-Místku není na tuzemské hudební scéně nováčkem. Za svoje působení vydala EP Hurricane (2012) a album Statues (2013). Píseň Believe zazněla ve filmu Křídla Vánoc (2013) a se songem Ch...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Poslíček s blondýnami v drahém Audi

kuryr200Film Kurýr: Restart (2015) je nový díl filmové série o přepravci zásilkového zboží. Samozřejmě nejde o chlapíka, který s dodávkou objíždí firmy, ale o akčního superšpióna, kterému někdo každou chvíli míří pistolí na hlavu a občas, aby za sebou zahladil...


Literatura

Inteligentní ženy, pozor! Přichází Manželka 22

Manzelka 22 gideon200Nakladatelství Domino má novou edici s názvem Inteligentní román pro inteligentní ženy, již odstartuje kniha Manželka 22...

Divadlo

Derniéra kultovního muzikálu Andrewa Lloyda Webbera Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť z Plzně už 22. května streamem!

muzikal josef 200Velkolepá a zábavná muzikálová show pro všechny generace z autorské dílny Andrewa Lloyda Webbera a Tima Rice Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť dobyla doslova celý svět!!! Muzikál s podtitulem Bible v rytmu rokenrolu vznikl na m...

Film

HBO GO přináší třetí řadu Temného případu!

TP TP perexHBO GO aktuálně napíná diváky Temného případu. První dva díly třetí série rozhodně dobře nalákaly a čekáme na další. Znovu je úspěch dán výběrem bezvýhradně charismatických herců v roli detektivů, kteří se v každé sérii dostávají divákovi pod k...