Cobain – člen Klubu 27

Cobain – člen Klubu 27

Tisk

cobain uvodkaKurt Cobain, rocková legenda, která patří do slavného Klubu 27 (Forever 27 Club), po boku Jimiho Hendrixe nebo Amy Winehouse a dalších. Mluvčí jedné generace – pozice, o kterou Cobain nikdy nestál. V novém dokumentu se otevírají dosud zamknuté dveře. Záběry z dětství, zápisky z deníků, společné chvilky s právě narozenou dcerou. Zmáčkněte „play“.

 

Kurta Cobaina ani Nirvanu asi není třeba představovat. O Kurtově životě a smrti už se napsaly stovky článků, filmový dokument, o kterém píšu, také není prvním svého druhu. I když jeden zásadní rozdíl tu je – je první, který autorizovala Cobainova rodina a navíc se na přípravě podílela i jeho dcera Frances.

Rodina poskytla svůj videoarchiv, Courtney tvůrci dokumentu předala klíče od skladu, kde jsou uloženy veškeré věci, které po Kurtovi zbyly. A tak Morgena čekaly hodiny a hodiny prohlížení, čtení a skládání Kurtova příběhu dohromady a celková práce nakonec vydala na 7 let.
Záběry z Kurtova dětství jsou neuvěřitelně dojemné a zábavné. Malý blonďatý chlapec s pronikavým pohledem modrých očí a šťastným výrazem, který baví společnost a je rád středem pozornosti. K zachycení doby dospívání a soužití s první přítelkyní Tracy, používá režisér animace, aby dokreslil Kurtův příběh do všech detailů.

Kurt neustále opakoval, že nesnáší rozhovory, přesto byl nucen je absolvovat. V dokumentu můžete vidět, jak si celá kapela pak dělá ze všech legraci, často jsou jak utržení z řetězu. Kdo se ale povídání nebránil, jsou v Montage of Heck především matka Wendy a manželka Courtney. Nakolik jsou jejich promluvy upřímné a nepřikrášlené, můžeme jen odhadovat. Odpovídaly by dámy stejně jako dnes před dvaceti lety, kdy byla Kurtova smrt ještě v čerstvých vzpomínkách? Mohli bychom čekat, že promluví i Frances, ale není tomu tak, ani v bonusových materiálech.

cobain2


Na čem se však všichni shodují, je to, že se Kurt díky rodinné situaci a častému stěhování, cítil nechtěný. Proto vkládal velké naděje do založení své vlastní nové rodiny s Courtney. Láskyplné záběry, kdy si hrají rodiče s malou Frances, divoce kontrastují s dobou před narozením, kdy se oba rodiče nacházeli ve stavu pod vlivem heroinu.

Byla Kurtova smrt až takovým překvapením? Jeho zdravotní problémy, tlak médií, skladba se všeříkajícím názvem I hate myself I want to die, „římská aféra“ dva měsíce před smrtí, kdy se předávkoval prášky…A přesto v dokumentu sedí Krist Novoselic jako hromádka neštěstí a tváří se, že odchod Kurta dodnes nechápe. Víc se ale o smrti Kurta v dokumentu nehovoří. Končí tak znenadání, jako i Cobainův životní příběh.

Bontonfilm na DVD zařadil i bonusy. Klasicky se dočkáme traileru, ale i nesestříhaného rozhovoru s Donem Cobainem (otcem) nebo vyprávění Bretta Morgena o přípravě a práci na Montage of Heck, kde mimo jiné vysvětluje i tento název. Morgen se snaží vyvracet domněnky, které se v médiích za posledních dvacet let vytvořily a ukazuje osobnost a život Kurta bez příkras a upřímně, ať to může někdy být trochu nepříjemné.

Cobain/Kurt Cobain: Montage of Heck
Dokumentární / Životopisný
USA, 2015, 132 min
Na DVD vydává: Bontonfilm
Scénář: Brett Morgen
Režie: Brett Morgen
Kamera: Jim Whitaker
Hudba: Jeff Danna
Hrají:     Kurt Cobain (a.z.), Courtney Love, Krist Novoselic
Hodnocení:  80 %                

Zdroj foto: www. bontonland.cz, www.csfd.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Skoro úplně vymyšlený film je dotočen!

skoro vymysleny film200Skoro úplně vymyšlený film, autorské dílo z rukou mladých umělců, je dotočen! Film vychází z poetiky básně Charlese Bukowskiho a věnuje se hledání, iluzím, platonické lásce a je protkán mel...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Slnko v sieti ovládla Čiara, tesne za ním je film Piata loď

ciara 200

Najviac nominácií na národnú filmovú cenu Slnko v sieti za uplynulý rok získal film Čiara Petra Bebjaka. Ide o kriminálny triler, ktorý sa odohráva na slovensko-ukrajinskej hranici. Získal trinásť nominácií, vrá...


Literatura

Když „lajky“ nestačí…

a jak se vam libim ted perexJe vám okolo třicítky, obrážíte jednu svatbu za druhou, ale žádná zatím (!!!) nebyla tou vaší? Při frustrujícím sjíždění Facebooku si podrážděně odfrknete, protože v...

Divadlo

Již rok se hraje v Divadle Na Maninách původní český muzikál, Robinson Crusoe

robinson 200Autorem hudby muzikálu Robinson Crusoe je Zdeněk Hrubý, scénáře Ivan Hubač a texty písní napsal Jan Krůta. Režisérem představení je herec a režisér Václav Knop, choreografem představení je Tomáš Kuťák.

...

Film

“Co jsem já?” ptá se robot

altFilm Já robot znázorňuje velmi povedenou vizualizaci ne příliš vzdálené budoucnosti. Pokud máte rádi technologie a fascinuje vás umělá inteligence, pravděpodobně si pokládáte celou řadu otázek, na které se odpovídá neradostným způso...