Richard Gere zahájil Karlovarský filmový festival

Richard Gere zahájil Karlovarský filmový festival

Tisk

vary200Dne 3.7 začalo ve Velkém sále hotelu Thermal po osmnácté hodině slavnostní zahájení 50. Mezinárodního filmového festivalu. Před hotelem Thermal se za velkého aplausu diváků prošly po červeném koberci známé osobnosti, mezi které patří ředitel festivalu Jiří Bartoška, jeho programová poradkyně Eva Zaoralová, bývalý prezident Václav Klaus s chotí Livií Klausovou, Kateřina Brožová, modelka Andrea Verešová, hokejový brankář Dominik Hašek, či ministr kultury Daniel Herman v doprovodu Dagmar Havlové, ale také další české filmové osobnosti a zahraniční filmové delegace.

 

Mezi nejvíce očekávaného hosta  patřil bezesporu americký herec Richard Gere, který při příjezdu zapozoval fotografům, natěšeným fanouškům v prvních řadách podal ruku a poté se odebral do Velkého sálu, kde Jiří Bartoška na úvod pozdravil všechny přítomné hosty: "50 let je v životě sic krátká doba, ale v tom kulturním rozhodně není".

vary1

"Připravovat festival nás hodně baví, naplňuje a doufám, že ještě dlouho budeme fungovat. Děkuji ministerstvu kultury, všem sponzorům a městu Karlovy Vary, které nám dál nabízí pro festival krásné prostředí, které vytváří příjemnou atmosféru". Na závěr, za velkého potlesku hostů, pozval na podium herce Richarda Gera, kterému předal Křištálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

vary5

Po tomto ocenění, se po představení nové filmové znělky s Melem Gibsonem, jenž byl zde loňským hostem, promítal dokument o festivalu s názvem Filmová lázeň, jenž mapuje jeho historii od roku 1946 až do součastnosti. Moderátor večera Marek Eben, vtipně doplňoval promítání svými proslovy. Letošní festival zahájil snímek Time Out of Mind (2014),  ve kterém Richard Gere ztvárnil hlavní postavu bezdomovce, jenž chce urovnat vztah se svojí dcerou.

vary7


Po skončení filmu následoval ohňostroj a koncert oblíbené kapely Lucie. Večer pokračoval ve slavnostním duchu za doprovodu jejich písní, které se nesly lázeňským městem do půlnoci.

zdroj fotografií A. Zeminová


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Zámek Berchtold

berchtold 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chybět ani tipy...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Dokument NOVÁ ŠICHTA má šanci získat „evropského Oscara“

nova sichta 200Snímek Jindřicha Andrše o horníkovi, který se rekvalifikuje na programátora, pokračuje v úspěšném festivalovém tažení. Čerstvě se dostal do širšího výběru na Nejlepší evropský dokument roku, který vyhlašuje Evropská filmová akademie (EFA)...


Literatura

Destrukční deník

destr 200Pokud někdy tápete, čím podarovat své nejbližší, mám pro vás skvělý tip! Knižních titulů je na internetu dostatek, přesto si neodpustím také vám jeden doporučit. Jak by se vám líbilo, být protentokrát se svým knižním dárkem jedineční? Co takhle kni...

Divadlo

Slam poetry: Básníci do ringu!

slam poetry plakatek200Již ve čtvrtek 7. února se po osmé v pražském klubu Rock Café uskuteční exhibice českého slamu. První letošní velká akce přivítá mistra loňského roku i zahraničního hosta. Startuje se úderem...

Film

Natáčí se nový film Superžena

superzena perexTvůrci komedie Casting na lásku začali loňský rok s natáčením nového celovečerního filmu s názvem Superžena. Vizuálně netradičně pojatý snímek ze současnosti, který naráží na téma hledání postavení moderní ženy, slibuje atraktivní podíva...