Lorax: Děti, chraňte přírodu!

Lorax: Děti, chraňte přírodu!

Tisk
ImagePředstavte si městečko, kde je vše dokonalé, barevné, krásné… ale také umělé. Zvířata, květiny, stromy nevyjímaje. Místo živých stromů si lidé na zahrady pořizují náhražky, které mohou dálkově ovládat a podle nálady si měnit jejich barvu. Co když ale vaše životní láska zatouží právě po živém stromu? Co teď? Odpověď můžete najít v novém animovaném 3D filmu Lorax.

 

Malý Ted se rozhodne, že své vyvolené Audrey jeden takový věnuje, neví ale, kde ho vzít. Vydá se proto za podivínem Jednorázem, který údajně ví, co se se stromy stalo. A opravdu! Dokonce to je právě on, kdo se zasloužil o jejich vykácení, navzdory slibu, který dal strážci lesa Loraxovi. Aby to napravil, rozhodne se dát Tedovi poslední semeno, které ještě zbylo. To se ovšem nelíbí podnikateli O´Harovi, kterému by návrat stromů do města překazil monopol na prodej čerstvého vzduchu.

Image


Tento animovaný příběh neoplývá právě rafinovaným dějem s překvapivými zvraty. Jde spíše o jednodušší zápletku, kterou prohlédnou i nejmenší diváci. To byl ale nejspíš tvůrčí záměr, protože film je určen především dětskému publiku. Snaha o snadnou srozumitelnost však snímku spíše škodí – příběh je příliš prostý, dalo by se říct až infantilní, což filmu ubírá na zajímavosti. Nelze popřít, že nápad je dobrý, při troše dobré vůle by se ale dal zpracovat o něco lépe.


Co film ztrácí na příběhu, to dokonale dožene animací. Ta je opravdu velmi podařená. Na první pohled zaujme rozmanitými odstíny všech barev, milým zpracováním postav. Obrazové ztvárnění dětské diváky dokonale nadchne, ale zahřeje u srdce i dospělé publikum. Množství roztomilých medvědů, ptáků, ryb vyloudí úsměv snad na všech tvářích. Vrcholem toho všeho je “pán lesa”, “ochránce stromů” Lorax. Jedná se o stvoření neurčitého původu, avšak jak jinak, než velice roztomilé.

Image


Divák nemusí být ani moc pozorný, aby mu neuniklo jakési hlubší, dalo by se říct ekologické, poselství. Chovejte se s úctou k přírodě, starejte se o ni, nebo vás to jednou bude moc mrzet. A pak už může být pozdě na nápravu. Přesně tohle čiší z celého filmu, místy až příliš intenzivně, skoro rušivě.

Image


Film pochází s tvůrčí dílny producenta Chrise Melandriho, který má na svědomí i animovaný hit Já, padouch, který je bohužel na žebříčku o nějakou tu příčku výš. Každopádně si děti při sledování tohoto filmu přijdou na své – z množství barev jim bude přecházet zrak a možná si i odnesou nějaké to ekologické moudro.


Image


Lorax / Dr. Seuss´The Lorax
Žánr: animovaná komedie
Původ: USA
Režie: Chris Renauld
Scénář: Cinco Paul, Ken Daurio (podle románu Dr. Seusse)
Hrají (v českém znění): Tomáš Juřička, Otakar Brousek, Miriam Kantorková, Dominika Hašková, Michal Holán
Stopáž: 94 min.
Česká premiéra: 15. března 2012
Distributor: Bontonfilm
Hodnocení: 50 %

Zdroj foto:
Bontonfilm




 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Velký rozhovor s Martinem Dejdarem

martin dejdar 200Herec, moderátor, bavič, dabér, hokejista, … To vše a mnohem víc je Martin Dejdar. V tomto rozhovoru se dozvíte, jaký nový pořad bude na Primě, co pro něj znamenal Comeback a plno zajímavých věcí nejen...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Vraždy v kruhu

vrazdy 200Seriál Vraždy v kruhu má za sebou premiéru v České televizi, a proto se musíme zaměřit i na jeho literární předlohu. Napsala ji oblíbená spisovatelka Iva Procházková a kniha nese podtitul Muž na dně.

...

Literatura

Ovládáte umění vyjednat cokoliv? Kniha Radima Paříka vás to naučí

umeni vyjednat cokolivKaždý z nás používá svůj vlastní způsob komunikace a snaží se dennodenně komunikovat s lidmi a řešit nejrůznější situace. Ať už potřebujete něco někomu sdělit, o něčem jednat, na něčem se domluvit, někoho...

Divadlo

Je láska silnější než strach?

sipkovaruzenka perexV každé správné pohádce vyhraje dobro nad zlem. Dokáže ale křehká láska zvítězit nad tak velkým soupeřem, jakým je potichu se vkrádající strach? To se dozvíte, pokud zavítáte do Státní opery na baletní představení Šípková Rů...

Film

Filmový ráj otevře své brány již po třicáté osmé

altO tom, že občas se může vyskytnout peklo na zemi, netřeba pochybovat. Zda je však na zemi ráj, nad tím by se musel nejeden zamyslet. Skalní filmový fanoušek to však rozhodně nebude, neboť ten o jednom filmovém ráji ví. Pravda, otvírá své brány jen na pár dní...