Neuvěřitelný život Miroslava Zikmunda

Neuvěřitelný život Miroslava Zikmunda

Tisk

HZ perexMožná máte knihy známé dvojice „Zikmund a Hanzelka“ do poslední přečtené. Možná je odmala vídáváte v knihovně, ale ještě jste se do nich nezačetli a jen tak vzdáleně tušíte, o co v nich kráčí. Třeba vás k objevování díla H+Z nakopne filmový dokument, kterým nás provází Miroslav Zikmund. Příběh inspirativní osobnosti a dobrodružného života průřezem téměř celého jednoho století.

 


Životní pouť Miroslava Zikmunda započala v roce 1919, v galantní době první republiky. Jestlipak vůbec někdo v té době myslel na to, co by se mohlo dít za sto let? Zikmund si na tuto otázku může odpovědět, jelikož prožil téměř všechny bouřlivé události 20. století – druhá světová válka, nástup komunistické vlády, normalizace, sametová revoluce, turbulentní doba dneška a do toho všeho stihnul procestovat celý svět a všechny své zážitky zprostředkovat prostřednictvím knih, reportáží, dokumentů a celovečerních filmů.

Co se ale dělo v jeho civilním životě? Jak se seznámil s Jiřím Hanzelkou? Jak bylo možné vycestovat ve 40. letech a jaká byla motivace obou mladíků? Na všechny neznámé se rozhodl odpovědět režisér Petr Horký a díky ochotě Miroslava Zikmunda nechat nahlédnout i do nejniternějších záležitostí jeho života máme možnost slavnou dvojici poznat opravdu zblízka.

Pro Zikmunda bylo poměrně lehké vzpomenout si na každý detail, jelikož si odmalička vedl podrobné deníky. I knihy o cestách byly vydávány především proto, že donutil svého spolucestovatele Hanzelku k zapisování si všech prožitků. V dokumentu Zikmund z některých sám předčítá, například i o tom, jak prožíval den atentátu na R. Heydricha.

Na první cestu vyrazili H+Z v roce 1947 jako komerční inženýři s cílem uzavírat v Africe a Jižní Americe smlouvy o prodeji automobilů Tatra. Celé putování zabralo 3 a půl roku, další tři roky pak trvalo zpracování veškerých materiálů o cestě. Během prvního výjezdu se také zcela zásadně změnila politická situace a oba cestovatelé byli varováni, aby se nevraceli zpět, ale to je ani nenapadlo, jelikož by to negativně (nebo spíše fatálně) ovlivnilo všechny, kteří se na přípravách cesty podíleli.

Druhá výprava započala v roce 1959 a tentokrát byla dvakrát delší, než první a H+Z objevovali asijské země, dokonce se při svém putování učili tamní jazyky. Dlouhé odloučení od rodiny mělo ale velmi negativní dopady především na vztahy k potomkům. Od oslavovaných hrdinů se v 70. letech z dvojice stala „štvaná zvěř“ a nepřátelské osoby komunistického režimu spojené se zákazem publikování a dalšími postihy.

Režisér Petr Horký nejen odhaluje život Miroslava Zikmunda, ale sám pátral po zatím neobjevených informacích, se kterými pak Zikmunda konfrontoval. V dokumentu byly použity historické záběry, také fotografie z cest. A i přesto, že Jiří Hanzelka již není mezi námi, Miroslav Zikmund nedovolil, aby na něj bylo zapomenuto a tak nás svým způsobem celou dobu provázali oba cestovatelé.

Miroslav Zikmund je pro mě (a věřím, že i pro vás) neuvěřitelně zajímavou osobností, která i přes rány života nezanevřela na pozitivní mysl. Jeho čiperný duch je naprosto strhující a já věřím, že se s panem Zikmundem alespoň prostřednictvím tohoto dokumentárního filmu také brzy seznámíte.

HZ obal

Století Miroslava Zikmunda
dokumentární
Produkce a distribuce: Magic Box
Scénář: Petr Horký
Režie: Petr Horký
Kamera: Pavel Otevřel
Hudba: Radůza, Robert Jíša
Zvukové formáty: česky DD 5.1
Titulky: české pro neslyšící
Obrazové formáty: 16:9
Hodnocení: 90 %
Zdroj foto: Magic Box

www.magicbox.cz/dvd/stoleti-miroslava-zikmunda-dvd

( 1 hlas )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Martin Pošta: Nejsou pro mne důležité výsledky, ale cesta k nim

martin posta 200Zpěváka Martina Poštu můžete znát nejen z řady muzikálů, ale také například z kapely Laura a její tygři. O tom, které role ho nejvíce baví a jak se dostal z jeviště k profesionálnímu koučování, se doč...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Opět k nám dorazily Dny evropského filmu

evropsky film200Už po dvacáté se konají Dny evropského filmu, tentokrát kromě Prahy proniknuvší ještě do Brna, Hradce Králové, Ostravy, Jablonce nad Nisou a Uherského Hradiště. Organizátoři s podporou řady velvyslanectví a kulturních in...


Literatura

Deset andělských témat pro každý den

deset-poselstvi-vasich-andelu 200Někdy má lidská duše potřebu naděje…. Víru v pohlazení. A vědomí, že sami sobě můžeme být tím nejlepším rádcem, protože sami sebe nejlépe známe. Tato kniha je malou studnicí moudrosti, kterou v sobě má každý. A říkejme té moudro...

Divadlo

Festival Setkání Stretnutie nabídne dramaturgické novinky z českých a slovenských divadel

setkani stretnutie200Poslední květnový týden ožije Městské divadlo Zlín česko-slovenským divadelním svátkem - mezinárodním divadelním festivalem Setkání Stretnutie. Program 27. ročníku bude nabitý jak v hlavním, tak doprovodném programu. Představí s...

Film

Filmy v mezích přípustnosti

cen 200O cenzuře již vyšla řada prací, bylo zkoumáno její fungování v totalitních režimech i v demokratických státech. V zásadě lze tvrdit, že jak výrobce, tak distributor filmového (či televizního) díla si osobují právo rozhodovat o konečné podobě výrobku, připo...