„Herec by měl mít intuici a potřebu něco sdělit“ říká Klára Cibulková

„Herec by měl mít intuici a potřebu něco sdělit“ říká Klára Cibulková

Tisk

švandovo divadlo cibulkova (3)Krysy jsou všude! Tak by se dalo ve zkratce shrnout ústřední téma hry Krysař, v jehož ukázce, v rámci dne otevřených dveří ve Švandově divadle, ztvárnila roli krysího vymítače Klára Cibulková.

 

 

Tradičně i letos nechalo divadlo na pražském Smíchově nahlédnout veřejnosti do svého zákulisí. V rámci prohlídky byly součástí interaktivní soutěže a samozřejmostí byla i ukázka ze hry Krysař podle předlohy novely Viktora Dyka. Divadelní sál s kapacitou 300 míst nabídl veřejnosti ukázku své ústřední hry „Krysař“ v čele s Klárou Cibulkovou, která se později zastavila na krátký rozhovor pro naše čtenáře.

 

 švandovo divadlo cibulkova (1) 

Co Vás přivedlo ke studiu na DAMU?

Já ani nevím (smích). Nějak jsem k tomu spěla už odmalička. Pořád jsem se předváděla. Začalo to klasicky „dramaťákem“, později skončilo na DAMU a teď pokračuje v divadle.

 

  švandovo divadlo cibulkova (2) 

V jaké z doposud zinscenovaných rolí jste se cítila nejlépe? V divadle máte stálé angažmá již od roku 2002. Existuje role, která Vám za tu dobu tzv. přirostla k srdci?

Jsem tady už patnáctým rokem, takže těch rolí bylo více. Každou z nich jsem měla svým způsobem ráda. S oblibou vzpomínám třeba na Slepici, kterou jsme dělali s režisérem Fedotovem. Potom to byla například Ženitba s Januszem Klimszou nebo Vojcek s Dodem Gombárem. Ale nedá se říct, že by některá z těch rolí byla úplně nejsrdcovější.

 

  švandovo divadlo cibulkova (4) 

Máte raději divadlo nebo televizní projekty? V divadle má herec možnost poznat diváckou odezvu.....

Je to úplně jiný způsob práce – na kameru a naopak, v divadle na jevišti. Pro mne je srdeční záležitostí divadlo, je tam ten kontakt s divákem. Nemůžete ty věci vrátit, je to o jakési výměně energií. Na druhou stranu televizní a filmovou práci nezatracuji, protože ta vám dá zase něco jiného.  Ale jak říkám, je to kompletně odlišný způsob práce.

 

  švandovo divadlo cibulkova (5) 

Co by podle Vás měl umět profesionální herec? Máte Vy sama nějaký herecký vzor?

(Smích.) Tak vzorů nebo herců, na které se ráda divám v divadle nebo ve filmu, mám hodně. Myslím si, že herec musí mít srdce, intuici, energii a hlavně potřebu něco sdělit. To je asi to, proč to každý z nás dělá. Je to o určitém sdělení a dejme tomu seberealizaci.

 

  švandovo divadlo cibulkova (6) 

Co byste vzkázala našim kulturně naladěným čtenářům?

Aby chodili do divadla. Myslím si, že toho je v dnešní době tolik, že každý má možnost si vybrat.  Já teď třeba ráda chodím na taneční formace nebo alternativní kusy, případně i cirkus. Je to hodně inspirativní. Je to tady a teď a je v tom určité sdělení. Jsem ráda, když to ty lidi nejen pobaví, ale přiměje je to i k nějakému zamyšlení.

 

Kubisticky laděné Švandovo divadlo je třetím nejstarším divadlem v Praze. Jeho vzniku vděčíme zakladateli divadla – Pavlu Švandovi a jeho ženě, herečce Elišce Peškové. Prvním realizovaným představením divadla byla premiéra Smetanovy „Hubičky“ v roce 1881. Po znovuotevření Národního divadla v roce 1883, se divadlo ocitlo v divácké krizi a svá představení  v letech 1883/1884 hrálo pouze v neděli a o svátcích. Během své existence stačilo divadlo několikrát změnit svůj název – od Švandova divadla, po Intimní divadlo, Divadlo Vlasty Buriana, Divadlo komiků, Divadlo realistické, Realistické divadlo Zdeňka Nejedlého nebo Labyrint.

V roce 1997 byla činnost divadla ukončena. Ve vypsaném konkurzu na obsazení divadla zvítězili režiséři Daniel Hrbek a Michal Lang. Divadlo bylo po rozsáhlé rekonstrukci přístupno veřejnosti opět v roce 2002. Jednou měsíčně nabízí divadlo kulturní zážitek i pro neslyšící diváky díky expresivně upraveným titulkům nad jevištěm.

Součástí foyer divadla je výtvarná zeď, kde umělci každého půl roku překrývají původní malbu, inspirovanou divadelním prostředím, svou vlastní autorskou tvorbou. Tuto čest obdrželo doposud jedenáct výtvarníků. Ústřední téma výtvarné zdi je „zrod a zánik“.

Veřejnost má možnost se zapojit i do tématicky laděných workshopů divadla pod vedením zkušených lektorů – ať už se jedná o oblast fotografování, herectví, práce s hlasem nebo improvizace.

 švandovo divadlo cibulkova (8) 

 

www.svandovodivadlo.cz

Zdroje fotografií: FB Švandova divadla


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ondřej Ruml – zpěvák a muzikálový herec

ruml 200Herec Ondřej Ruml se z finalisty X-factoru dostal na dosky Divadla Kalich. O jeho současném působení v divadle i o zkušenostech ze soutěže se dozvíte v následujícím rozhovoru.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Rebelky v divadle Bolka Polívky

REBELKY perexKaždá premiéra v divadle známého klauna, principála, komika a vážného dramatického herce, je vždy událostí a představení jsou beznadějně vyprodaná. Ať už v inscenaci Polívka hraje, nebo ne. Stejné to bylo i na premiéře a v další sérii př...


Literatura

Vzhůru do pravěku!

brontik perPo úspěšném prvním dílu se autor Thomas Brezina rozhodl i pro pokračování příběhu o dinosauřím kamarádovi Brontíkovi. Tentokrát se spolu s ním i novým členem rodiny vydáváme do druhohor, kde, jak Týna s Tobíkem brzy poznají, ne...

Divadlo

Prague Shakespeare festival: ohromná událost!

Rutherford CravensPrague Shakespeare festival uvede od 21. září do 3. listopadu na scéně Národního divadla v divadle Kolowrat v originální angličtin...

Film

Je to jen vítr aneb když hon na Romy nekončí

je to jen vitrPříběh filmu ´Je to jen vítr´ je založen na skutečném případu otřesných rasových útoků na místní romskou komunitu, který si před čtyřmi lety v Maďarsku vyžádal šest mrtvých včetně dvou malých dětí, a na zprávách, kt...