Štědré skutky nejen v období vánočním

Štědré skutky nejen v období vánočním

Tisk

mother-mary-3405282 640Čtvrtá neděle adventní je již za námi a mnoho lidí toužebně vyhlíží nastávající svátky vánoční – jimi si připomínáme nadcházející připomínku narození Ježíše Krista v Betlémě a pohodovou vánoční atmosféru v kruhu našich nejbližších.

 

Svátky vánoční jsou tradičně spojeny se setkáním s našimi bližními, pestrou nabídkou cukroví, dárky coby symbolu štědrosti, nádhernými vánočními koledami a sledováním vánočně laděných filmů. Avšak nemálo lidí prožívá tyto svátky buď v opuštěnosti nebo naprosté bídě.

Jsou lidé, kteří, ač mají děti, jsou naprosto osamělí. Jedná se převážně o lidi v důchodovém věku, kteří leží v nemocnici nebo pobývají v domovech důchodců, kam za nimi nikdo nechodí. Potom jsou zde například děti z dětských domovů, které jsou upoutány v nemocnici a rovněž nemají nikoho, kdo by se za nimi pravidelně přišel podívat.  Pro tyto jedince je nejlepší, pokud za nimi někdo pravidelně dochází a je pro ně oporou, jelikož zařízení ve kterých bydlí jim ne v každém případě dokáží nahradit pouto rodinné podpory.

 

Další skupinou jsou lidé na pokraji společnosti jako jsou bezdomovci nebo třeba vězni. V dnešní době se může na ulici ze dne na den ocitnout v podstatě každý. Rádoby výhodné půjčky, nesplacené dluhy s rostoucími úroky, vydědění, závislosti, špatné zázemí...možností je nemálo. Spolu s tím se často vážou i problémy s kriminální činností….

 

Možností jak přispět lidem na ulici je mnoho – ať už jakožto dobrovolník Armády spásy nebo přispěním na projekt „Nocleženka“ - za jeden 100 korunový poukaz se může člověk na ulici vyspat v teple noclehárny spolu se snídaní, lékařským ošetřením a hygienou včetně setkání se sociálním pracovníkem.

Další možností je darovat materiální věci přímým organizacím – ať už se jedná o oblečení, lůžkoviny, hygienické potřeby nebo potraviny.

www.pracenaulici.cz/bezdomova/#hlavne-prezit

Vánoční svátky jsou dobou vděčnosti za to, co máme a zamyšlení nad tím, jak my sami můžeme druhým pomoci.  Pomoc bližnímu by se pro nás neměla stát nutností, ale radostí, která pomáhá i nám – nejen finančně, ale například i vynaloženým časem při dobrovolnických aktivitách. Neuzavírejme proto svá srdce a projevme milosrdenství.

vanocni strom andyen

 

Zajímavé odkazy:
www.idnes.cz/onadnes/vztahy-sex/seniori-v-cesku.A190227_145622_spolecnost_jup
prisonfellowship.cz/
armadaspasy.cz/jak-pomoci-lidem-bez-domova-v-zime/
praha.charita.cz/onas/dobrovolnictvi/
www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/524554/nechte-si-uvarit-od-bezdomovce-ci-byvaleho-vezne-cesi-rozjizdi-charitativni-projekty.html
www.otevrenabudoucnost.cz/jak-nam-muzete-pomoci/
www.dejmedetemsanci.cz/?__lng=cs 

Zdroj fotografií:

vlastní fotografie
Pixabay.com (Anuja Tilj)

 

 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dalibor Buš: Herectvo ma zásadne zmenilo

DB perexNarodil sa v Hranicích. Odmalička veľa čítal a doslova hltal westerny. Neskôr knihy zahodil, začal športovať a objavil v sebe najhoršieho futbalistu okresu. Časom zahodil aj loptu, vzal do ruky meč a objavil v sebe srdce bojovníka. Raz šermoval s ta...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

František Maxmilián Kaňka – výročí architekta vrcholného baroka

kanka 200V těchto dnech uplynulo 250 let od úmrtí Františka Maxmiliána Kaňky, významného českého barokního architekta.

...

Z archivu...


Literatura

Zjistěte, jak to chodí v psychiatrické léčebně

naruseni 200V nakladatelství Portál vyšla kniha Narušení, která patří k nejznámějším dílům psychologické beletrie. Byla také zfilmována – v hlavních rolích ve filmu z roku 1999 se představily Winona Ryder a Angelina Jolie.

Divadlo

Rodina je základ státu. Švandovo divadlo uvádí hru Ecce Homo Homolka inspirovanou známou komedií

Ecce Homo Homolka perexRodina Homolkových vyráží na výlet do přírody. Kromě ušlápnutého Ludvy (Jan Grundman), frustrované Heduš (Natálie Řehořová) a jejich dvojčat (Marek Frňka) a výletu účastní i babi (Nataša Bednářová/Lucie Valenová) a děd...

Film

Jak potrestat lidstvo? Vzít mu všechny smysly!
ImagePerfect sence je uměleckým filmem na pomezí mezi sci-fi a romancí. Dvojice mladých lidí se potkává v místě, kde muž pracuje a žena bydlí, a začínají spolu nejprve mluvit, a potom i trávit intimnější chvíle. Proží...